jpvuorela

Murhasyyte odottaa viiden vuoden jälkeen

Viisi vuotta sitten, muutamia viikkoja ennen MH17:n alasampumista Itä-Ukrainassa kirjoitin Igor Girkinistä:

http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/170713-terroristijohtajan-ura

Kuten Bellingcat melko vakuuttavasti myöhemmin todisti, juuri Girkin määräsi sitten heinäkuussa sen ohjusiskun, joka pudotti mainitun matkustajakoneen. Tapaus saattoi olla sikäli vahinko, että hän luuli pudottavansa kuljetuskoneen, naapurimaan puolella kuitenkin. Joka tapauksessa 298 ihmistä kuoli, suurin osa hollantilaisia.

Näyttääpä siltä, että murhasyyte asiasta saadaan lopulta aikaan:

https://www.theguardian.com/world/2019/jun/19/mh17-criminal-charges-ukra...

Symboliseksihan tuo jäänee, koska syytettyjä ei varmasti Venäjältä oikeuden eteen luovuteta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Symboliseksihan tuo jäänee, koska syytettyjä ei varmasti Venäjältä oikeuden eteen luovuteta."

Juuri nyt asia näyttäisi näin olevan, mutta toisaalta pitkässä juoksussa näin ei välttämättä tarvitse olla. Jos Hollanti pitää syytettä yllä riittävän pitkään, saatetaan vielä nähdä sekin ihme, että ainakin joku noista syytetyistä saadaan oikeuden eteen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Maa, joka ei suostu luovuttamaan murhaajia oikeuden eteen, tulisi asettaa totaaliseen diplomaattiseen boikottiin ja täydelliseen kauppasaartoon.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Nämä henkilöt ovat tapahtuman toimeenpanijoita. Todelliset vastuulliset ovat tietenkin venäjän johdossa edelleen. Hehän nämä tapahtumat ovat pistäneet liikkeelle. He myös ovat hyväksyneet aseiden ja miesten viemisen alueelle.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

#2

Omia kansalaisia ei ole tapana luovuttaa tuomittaviksi muihin maihin. Ei Suomikaan näin tee automaattisesti, se edellyttää kansainvälisoikeudellisen velvoitteen olemassaoloa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino
Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ja missä näin on tehty? Anna esimerkki, kun en ole kuullut tuollaisesta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #21

Ymmärsitkö, Vellu, nyt yhtään, mitä linkissäsi sanotaan? Ei mennä tälle sivuraiteelle. Maxin #18 kertoo tästä asiasta kaiken tarpeellisen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”Prior to World War II, the United States did not allow its citizens to be extradited to foreign countries. However, in 1990, Congress enacted legislation permitting extradition of a US national provided that all conditions of the extradition treaty are met. The likelihood of a United States citizen being extradited are incredibly unlikely.”

”International extradition is usually carried out pursuant to the terms of a treaty between two countries.”

https://www.legalmatch.com/law-library/article/int...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Huomattava on, että kysymyksessä on vasta saapuminen vastaamaan syytöksiin. Hollannin syyttäjävirasto on antanut kv. pidätysmääräyksen syytetyistä. Ellei saada pidätettyä tai elleivät saavu oikeuteen vapaaehtoisesti, tuomio voidaan kaketi langettaa ilman, että syytetyt ovat paikalla.

Eräs keino syytettyjen saamiseksi oikeuteen olisi tarpeeksi suuren palkkion julkaiseminen. Hollannin viranomaiset tuskin voivat palkkiota asettaa mutta oikeat omaiset kyllä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Suomessa ei voida kylläkään tuomita, jos ei ole saatu haastettua eikä ole henkilökohtaisesti kuultu läsnäolevana. Poissaoleva haasteen saanut voidaan tuomita enintään kolmen kuukauden vapausrangaistukseen.

Uskoisinpa, että Hollannin prosessioikeudessa on kokolailla samanlaiset säännökset ja periaatteet.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tietenkin haaste pitää toimittaa kirjallisesti. "Palkkion metsästäjät" voisivat ehkä hoitaa haasteen perille ja noutaa samalla myös haastetut.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #12

Pitäisi sitten vielä tulla vastaamaan siihen syytteeseen...

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jos uskaltautuvat kotimaansa ulkopuolelle, niin voidaan pidättää. Voivat nauttia tästedes vain kotimaanmatkailusta :D

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eiköhän heillä ole jo valeidentiteetit. Lontoon hienostokaupunginosissa varmasti viettävät laatuelämää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mihinkään laatuelämään ei voi kuulua mahdollisuus ja pelko identiteetin paljastumisesta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Girkinin naamalla ei missään maapallolla voi piilossa pysyä. Hänhän haavoittui Ukrainassa myöhemmin, joten terveydentilasta ei ole varmaa tietoa. Dubinski jo kertoikin Whatsappissa, että häntä ei huvita lähteä vastaamaan syytteisiin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Venäjällä näiden miesten ansioilla tulee valituksi kansanedustajaksi.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #11

Tom Packalenin kommentti odottelen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Toinen mahdollisuus on, että menehtyvät äkilliseen sairauteen tai autokolariin. Silloin raskauttavia todisteita Venäjän syyllisyyteen on lähes mahdotonta löytää.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Igor Girkinistä ei ole juuri kuultu vuoden 2016 jälkeen.

Tammikuussa 2016 hän vahvisti haastattelussa teloituttaneensa ihmisiä "Donetskin kansantasavallassa", jonka "puolustusministerinä" hän toimi toukokuusta elokuuhun 2014. Juridisena perusteena hänellä oli Neuvostoliiton perustuslaki! Ilmeisesti hän ei tunnusta itsenäisen Venäjän ja Ukrainan, tai kuolemanrangaistuksen kieltävän Euroopan ihmisoikeussopimuksen, olemassaoloa.

Toukokuussa 2016 Girkin perusti poliittisen puolueen, joka ajaa kaikkien Neuvostoliittoon kuuluneiden "venäläisalueiden" kokoamista uudelleen samaan valtioon. Täällä Itämeren rannalla ei välttämättä ymmärretä, mitä tuo tarkoittaa. Venäläisalueita ovat Ukraina, Valko-Venäjä, Kazakstan ja otaksuttavasti osa Georgiaa, mutta eivät Baltian maat tai Aasian "stanit".

Viimeksi julkisuudessa esiintyessään Girkin vastusti Putinin hallitusta sekä nationalistisin että liberaalein perustein. Hän oli pettynyt siitä, että Venäjä ei vallannut Itä-Ukrainaa virallisesti ja sotilaallisesti, mutta väitti olevansa pettynyt myös sananvapauden rajoituksiin.

Girkin on sillä tavalla romanttinen sekopääterroristi, että saattaisi tarttua tilaisuuteen esitellä ideologiaansa oikeudenkäynnissä, mikäli hengissä pääsisi syytteisiin vastaamaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Voi käydä myös niin ettei Girkinille tai noille muille hepuille kovin pitkää loppuelämää kannata veikata, varsinkaan jos päättävät saapua oikeuden kuultavaksi. Kyllä joku "tsetseeni" ne kuitenkin ampuu. Jos ei muuten niin "vahingossa".

Luulisi että se laukaisunappia käskystä painanut rivimies on jo kauan sitten pistetty multiin, omiensa toimesta.

Toimituksen poiminnat