jpvuorela

Cameronista ja Hindenburgista

Mikä oli mielestänne merkittävin tulos Britannian parlamenttivaaleissa vuonna 2017? Ehkä se, että Konservatiivit menettivät niukasti enemmistönsä.

Minusta merkittävintä oli, että Konservatiivit ja Työväenpuolue saivat yhteensä 82,4% äänistä. Edellisissä vaaleissa ne olivat saaneet 67,3%; sitä edellisissä vain 65,1%.

Vain kaksi vuotta sitten äänestäjät olivat järkyttävän vakuuttuneita siitä, että perinteisellä politiikalla ratkaistaan brexitinkin ongelmat.

Vuoden 2019 eurovaaleissa Työväenpuolue ja Konservatiivit saivat äänistä yhteensä 22,4%.

Eurovaaleissa brititkin noudattavat suhteellista vaalitapaa, joten brexitin vastustajat saivat yhteensä hieman enemmän edustajia kuin sen kannattajat, mutta brexitin vastustus oli pieninä palasina kuin laulajan leipä.

Nigel Faragen Brexit Partylla ei ole jäseniä eikä puolueohjelmaa, mutta se sai 30,5% äänistä. Mistä tämä mahtaakaan olla historiallisesti tuttu tilanne? Karismaattinen johtaja lupaa herrakansan pärjäävän ilman muuta maailmaa ja yhtäkkiä kolmasosa kansasta marssii tasatahdissa lupauksen perässä.

Vastaukseksi ei kelpaa Macronin Ranska, koska kaikki hänen lupauksensa tehtiin Euroopan lipun alla. Kyllä te sen oikean vastauksen tiedätte.

Tässä joitakin ääniosuuksia Weimarin tasavallan vaaleista:

1924 sosialidemokraatit 26,0% kansalliskonservatiivit 20,5% natsit 3,0%

1928 sosialidemokraatit 29,8% kansalliskonservatiivit 14,2% natsit 2,6%

1930 sosialidemokraatit 24,5% natsit 18,3% kansalliskonservatiivit 7,0%

1932 natsit 37,3% sosialidemokraatit 21,6% kansalliskonservatiivit 5,9%

Viimeksi mainittu parlamentti istui vain muutaman kuukauden. Hindenburgin määräämissä uusissa vaaleissa natsien kannatus putosi 33,1 prosenttiin, ja loppu on ikävänpuoleista historiaa. Seuraavat vapaat vaalit pidettiin vuonna 1949.

Melko varmastihan Britanniassa joudutaan uusiin parlamenttivaaleihin piakkoin. En tarkoita, että Faragella olisi SA- tai SS-joukkoja takanaan. Mutta kansallinen parlamentti valitaan yhden edustajan vaalipiireistä. Vuonna 2015 Konservatiivit saivat ehdottoman enemmistön 36,9%:n ääniosuudella.

Olisi kohtalaisen hillitöntä, anteeksi tämä oksymoron, jos vakauden ja parlamentarismin mallimaan suurimmaksi parlamenttiryhmäksi tulisi yhden miehen ja yhden asian puolue. Vertailukohtia pitäisi etsiä Italiasta tai Ukrainasta. Jos joku huomauttaa, että näyttäisin pitävän italialaisia ja ukrainalaisia poliittisesti vaarallisen kehittymättöminä, vastaan: olette oikeassa.

Kyllähän Brexit Partylla hakkaraisia riittää istuimet täyttämään – varsinkin, kun brittiparlamentin penkeille mahtuu vain 350 edustajaa 630:sta. Europarlamenttiin valittiin Faragen porukasta muun muassa kuolemanrangaistusta kannattava entinen konservatiiviministeri Ann Widdecombe ja terrorismia puolusteleva tv-tähtikommunisti Claire Fox.

Weimarin tasavaltaan on vähän myöhäistä vaikuttaa, mutta Britannian kuningaskuntaan vielä ehtisi. Pässinselvästi Britannian nykytilanne on ehdottomasti ja kokonaan kahden (tähänastisen) pääpuolueen syytä. Etenkin Konservatiivien, jotka järjestivät vuoden 2016 kansanäänestyksen puhuen Norjan kaltaisesta asemasta vaihtoehtona. Nythän puolueen enemmistö vaatii sopimuksetonta eroa.

Liberaalit, vihreät, skottinationalistit ja muutamat pienryhmät vastustavat brexitiä selväsanaisesti. Englannissa ja Walesissa eurooppamielisten pitäisi päästä sopimukseen tulevien parlamenttivaalien vaalipiirien jakamisesta saadakseen edes joitakuita edustajia läpi.

Työväenpuolue on pitkään väittänyt haluavansa parempaa brexitiä. Ainoan mahdollisen erosopimuksen puolesta puolue ei ole kuitenkaan suostunut äänestämään, vaikka se olisi ainoa tapa päästä paremmasta brexitistä neuvottelemaan.

Puolueelle ei jää oikein muutakaan vaihtoehtoa pään pitämiseksi pinnalla kuin kannattaa uutta kansanäänestystä. Mutta jos ei ole erosopimusta, äänestyksen vaihtoehdoiksi tulisivat vain brexitin peruuttaminen ja sopimukseton ero.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Napakka analyysi. Alla hieman konkretiaa Brexit-prosessin vaikutuksista. Kukaan ei enää uskalla ennustaa mitä sopimukseton Brexit tarkoittaisi maan taloudelle. Ja kuinka pitkäksi aikaa.

https://www.theguardian.com/business/2019/may/30/u...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tämänpäiväinen kyselytulos osoittaa briteille kovin mannereurooppalaisia kannatuslukuja: LibDem 24%, Farage 22, Labour 19, Toryt 19, Vihreät 8.

Yhden edustajan vaalipiirien maassa on kuitenkin mahdoton ennustaa, mitä tämä merkitsee.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ilmeisesti kuitenkin Labour ja LibDem olisivat aika lähellä enemmistöä kaksin.

Toimituksen poiminnat