jpvuorela

Punavihreä voittaisi 8–5, jos huvittaisi

Kaikkihan me tiedämme, että eurovaalit eivät ketään kiinnosta. Johtuneeko siitä, että tiedämme kaikesta päätettävän Brysselissä, joten mitä turhia asiaan vaikuttamaan.

Puolueiden kannatuskyselyt koskevat tietysti äänestämistä eduskuntavaaleissa, mutta mitäpä jos äänestäjiä kiinnostaisi myös europarlamentti?

Tänään julkaistujen Ylen kyselyn tulosten mukaan 13 suomalaismeppiä jakautuisivat näin: Perussuomalaiset 3, Sosialidemokraatit 3, Kokoomus 2, Keskusta 2, Vihreät 2, Vasemmistoliitto 1.

Hallitusneuvottelijat saisivat 8 paikkaa, muut 5. Jos britit lähtisivät, se neljästoista paikka menisi Kokoomukselle.

Vaikka emme ensimmäistä virkettäni ihan vakavasti ottaisikaan, tähänastisten eurovaalien valossa tällainen ennuste tuskin toteutuu. On selvää, että ruotsinkieliset äänestävät paljon vilkkaammin kuin suomenkieliset. Vievätkö he enemmän hallitusneuvottelijoiden kuin kokoomuksen ääniä, ei ole yhtä selvää.

Joka tapauksessa, yhdyn kehotukseen:

http://anttikuosmanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275772-aanesta-eurovaaleissa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Hallituskoostumuksesta harmistuneet persumieliset hakevat uutta mahdollisuutta eurovaaleista, joten Persuille tulee eniten meppejä. Mikä on jokseenkin humoristista; eurovastaisin puolue yrittää johtaa Suomea EU:sta käsin.

Ilkka Huotari

"Kaikkihan me tiedämme, että eurovaalit eivät ketään kiinnosta. Johtuneeko siitä, että tiedämme kaikesta päätettävän Brysselissä, joten mitä turhia asiaan vaikuttamaan."

Näinhän se on, ei 13 mepillä paljon vaikuteta. Demokratia ei oikein toimi tällaisissa unioneissa. Oikea yksikkö demokratialle on kansallisvaltio (tai mahdollisesti pienemmätkin sen osat).

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onhan siellä kolme suomalaismeppiä 100:n vaikutusvaltaisimman joukossa:

Heidi Hautala (vihr./greens) ja Petri Sarvamaa (kok./epp) ovat Suomen vaikutusvaltaisimmat europarlamentaarikot Euroopan parlamentin työtä seuraavan VoteWatchin tekemässä mittauksessa.

Hautala sijoittuu 11. sijalle ja Sarvamaa 14. sijalle 751 mepin joukossa. Sadan vaikutusvaltaisimman mepin joukkoon sijoittuu suomalaismepeistä myös Sirpa Pietikäinen (kok./epp).

https://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/ulko...

Ilkka Huotari

Miten se näkyy käytännössä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #4

Saavat vietyä ajamiaan asioita eteen päin toimimalla eri työryhmissäkin mm. neuvottelijoina ja raportööreinä. Täältä voi seurata mitä kukin meppi tekee

https://www.votewatch.eu/

Tästäkin näkee jotain

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/07abcc1e-300...

Ainakin Sarvamaa puuttui, alkukaudelta

https://www.votewatch.eu/blog/top-3-most-influenti...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #4

Kyllä se vaikutusvalta alkaa olemaan melko näkyvää, jos neuvottelee direktiivin sisällöstä parlamentin puolesta neuvostoa vastaan. Omaa siis yhtä paljon valtaa, kuin kaikki 28 jäsenmaata yhteensä.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Kun nuo kok/epp mepit noin vaikutusvalaisia ovat, on käsittämätöntä miksi eivät ole ohjanneet puoluekaveriaan, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckeria, hoitoon tai vaihtoon. Lehtitietojen mukaan Juncker on jo pidemmän aikaa esiintynyt humalassa ja ryypännyt työaikana:
"Kun assistentti tuo komission puheenjohtajalle lasin vettä, kaikki tietävät, että siinä on giniä, ranskalainen EU-kirjeenvaihtaja Jean Quatremer kirjoitti hiljattain politiikkaa ja taloutta käsittelevässä brittiläisessä The Spectator -lehdessä...Itävaltalainen Krone-lehti kiinnitti huomiota Junckerin käytökseen, koska EU-komission puheenjohtajan alkoholiongelmasta on kuiskittu jo pitkään. EU-piireissä asia on tunnettu ja yhdessä vaiettu salaisuus...Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker herätti huomiota erikoisella käytöksellään saapuessaan EU:n huippukokoukseen viime perjantaina. Tallenne Junckerin saapumisesta näyttää, miten hän pörröttää villisti tervehtimänsä naisen hiuksia...Viime viikon huippukokouksen ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa Junckerin kädet tärisivät todella voimakkaasti, ja toisena päivänä hän huohotti tullessaan ja otti selvästi tukea puhujanpöydästä...Vaikka EU:lla on paljon muutakin tekemistä, brexit on yksi tärkeimmistä poliittisista ongelmista tällä hetkellä. Jos EU:n pääpomo ei vaivaudu käsittelemään asiaa sen vaatimalla vakavuudella, miten hänen voi olettaa johtavan EU:n kehitystä muilla sektoreilla...Juncker pitää saada vaihtoon, jottei hän saata Euroopan unionia naurunalaiseksi".

Suomessa työyhteisön velvollisuus on puuttua työkaverin alkoholiongelmaan ja työnantajan tarjota tälle hoitoonpääsyä, mutta näille kok/epp mepeille (Pietikäinen, Sarvanmaa, Virkkunen) lienee ihan sama kuinka se Euroopan komission puheenjohtaja siellä örveltää kunhan on samasta puolueesta. Junckerin "oikea käsi", komissaari Jyrki Katainen, on ollut hissun kissun asiasta, vaikka hänen on täytynyt tietää tilanne.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Helpottiko, ja kuinka muuten menee?:)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #8

En ole kuullut minkäänlaisesta näytöstä, joka osoittaisi, että Juncker ei olisi käsitellyt brexitiä "sen vaatimalla vakavuudella". Mutta arvostan kovastikin sitä, että niin Tusk kuin Junckerkin osaavat ja jaksavat kuvata tilannetta myös humoristisin sanakääntein.

Junckerin toimikausi päättyy 31. lokakuuta. Toivon tietysti, että hänen tilalleen tulee veroparatiisien kimppuun käyvä sosialidemokraatti.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

RKP:n kannatus on ollut jo vuosikymmenet +- 4 %.

Kannattaa paremminkin pitäytyä europarlamenttivaalien tulokseen tähän astisia hallitusneuvotteluita silmällä pitäen.

Uskaltaisin väittää, että Rinteen keposteluille on nyt vastassa vahva oppositio - ehkäpä jopa siihen Keskusta mukaan lukien.

Vasemmiston koko äänisaalishan oli vaaleissa kokonaista 26,02 %, jolla ei anneta mandaattia sinne tai tänne.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Kuten sanoit, me ruotsinkieliset olemme yleensä innokkaimpia äänestämään.

Suurin toiveeni on vain, että hyvin harva äänestää Kokoomusta (en ymmärrä sitä ollenkaan), ja vain jotkut Vihreitä ja SDP:tä (tätä ymmärrän paljon paremmin).

Silloin RKP:llä on oma edustajansa - jippii!-)

Näissä mielipidetutkimuksissä muuten unohtuu aina, että myös Ahvenanmaalla äänestetään...

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tykkäsin niin tuosta kommentista, kun se poikkeaa tyyliltään ja asenteeltaan niin suuresti edukseen meistä useimmista muista.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Kiitoksia kehuista Helena.

Olisin muuten kiinnostunut tietämään, minkä takia pidit kommenttiani jotenkin erilaisena.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

8–5 oli sitten lopullinenkin tulos. Pidän ihan myönteisenä, että kokoomus ei menettänyt paikkaa persuille; enkä kovin pahana sitä, että yksi demareista onkin Torvalds :)

Vihreiden brexit-paikka olisi OK, mutta vielä parempi olisi brexitin peruuttaminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset