jpvuorela

Brexitin lykkäys läpi: kolme yhden äänen ratkaisua brittiparlamentissa

Keskiviikkoiltana hieman ennen puoltayötä Lontoon aikaa Britannian alahuone hyväksyi työväenpuolueen Yvette Cooperin ja konservatiivien Oliver Letwinin ajaman lain, joka pakottaa pääministeri Theresa Mayn hakemaan pitkää lykkäystä brexitin toteutumiselle.

Valtiovarainministeri Philip Hammond katsoo, että käytännössä brittien on nyt valmistauduttava ottamaan osaa toukokuun eurovaaleihin.

Keskiviikon maratonistuntoon sisältyi peräti kolme äärimmäisen täpärää äänestystä.

Aluksi äänestettiin työväenpuolueen Hilary Bennin ehdotuksesta, jonka mukaan parlamentti voisi jatkaa äänestyksiä erosopimukseen liitettävästä poliittisesta julistuksesta vielä maanantaina. Tulos oli 310–310, mutta puhemies John Bercow ratkaisi asian Bennin ehdotuksen tappioksi.

Niinpä alahuoneen piti hyväksyä, että Cooperin ja Letwinin lakialoitteen toinen käsittely, komiteavaihe ja kolmas käsittely voidaan järjestää samana päivänä. Näin tehtiin, äänin 312–311.

Lopulta lakialoite hyväksyttiin äänin 313–312.

Laki on hyväksyttävä myös ylähuoneessa, mikä tuskin on ongelma, koska siellä sopimuksettoman eron kannatus on vielä vähäisempi kuin alahuoneessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Pääministeri Maylla on tietenkin vielä mahdollisuus yrittää neuvotella oppositiojohtaja Jeremy Corbynin kanssa sellainen erosopimukseen liitettävä poliittinen julistus, jonka parlamentti voisi hyväksyä ennen Eurooppa-neuvoston huhtikuun 10. päivän kokousta. Tällöin lykkäystä ei tarvittaisi.

Tämä ei kuulosta todennäköiseltä. Vain 14 konservatiiviedustajaa äänesti Cooperin ja Letwinin ajaman lain puolesta.

Britannian parlamentti on siis määrännyt pääministerin hakemaan lykkäystä. Käytännössä Euroopan johtajat ovat todenneet, että toista lyhyttä lykkäystä ei tule. Mikään ei pakota EU27:ää hyväksymään minkäänlaista lykkäystä, mutta jos britit suostuvat osallistumaan europarlamentin vaaleihin, pitkän lykkäyksen hyväksyminen lienee muodollisuus.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Aamun uutisia ei aikaerosta johtuen juurikaan vielä ole, mutta tämä kertoo tilanteesta.

Increased security offered to MPs amid rise in threats over Brexit

More than 10,000 public order-trained officers are on 24hr notice to deal with any significant disorder.

The National Police Chiefs Council is urging all those who have a platform to speak to be moderate in their language as tempers flare on all sides of the EU debate.

https://news.sky.com/story/increased-security-offe...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Labourin neuvotteluryhmää on tänään johtanut Keir Starmer ja toryjen ryhmää David Lidington. Tästä voisi päätellä, että molemmissa puolueissa on vielä jonkinlaista uskoa järjen merkitykseen.

Ylähuonehan on farssi sinänsä, 21. vuosisadan demokratiassa ei voi olla mitään sellaista kuin "House of Lords". Tänään se on kuitenkin järjestänyt jo ainakin 12 jarrutusäänestystä Cooper-Letwin -laista. Ainoassakaan lain vastustajat eivät ole saaneet edes kolmasosaa äänistä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

On kuultu huhua, että tämän päivän päätteeksi toryt kannattaisivat sopimusehdotuksen alistamista kansanäänestykselle, tai ainakin valitsisivat virallisen linjan kansanäänestyksen kannattamiseksi parlamentissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset