jpvuorela

Mitä sanoinkaan Labourin haluavan?

Viime keskiviikkona moni oli hieman pettynyt, kun Britannian Työväenpuolue ei asettunutkaan kokonaan ns. Common Market 2.0 eli Norway plus -ehdotuksen taakse.

Tänään puolue on kuitenkin omaksunut viralliseksi linjakseen aloitteen tukemisen. Itse en voi sanoa yllättyneeni:

http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269217-norway-plus-eli-common-...

Ken Clarken riisuttu ehdotus pysyvästä tulliunionista on edelleen Brexit-pelissä niin ikään, ja tällä kertaa skottinationalistitkin taitavat äänestää sen puolesta.

Eipä muuta kuin jännittämään taas puhemies JohnBercowin showta brittiparlamentissa...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiitos J-P että pidät ajan tasalla, luovutin jo seuraamisen osaavatko päättää mistään mitään. Täytynee ryhdistäytyä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tarkistuslaskennan jälkeen tulliunioniehdotus, "Motion C", hävisi viime keskiviikkona vain kuudella äänellä 265–271. Hallituksen jäsenet jättivät silloin kokonaan äänestämättä, mutta oletettavasti moni ministeri näkisi pysyvän tulliunionin paremmaksi ratkaisuksi kuin sopimuksettoman eron.

Common Market 2.0 -ehdotus on virallisesti "Motion D". Se sisältää siis tulliunionin lisäksi jäämisen sisämarkkinoille. Pääministeri May vannoi aikanaan luotsaavansa britit ulos sekä sisämarkkinoilta että tulliliitosta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Pääministeri May vannoi aikanaan luotsaavansa britit ulos sekä sisämarkkinoilta että tulliliitosta."

Tie ... on kivetty hyvillä(?) aikomuksilla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Puhemies on valintansa tehnyt. Tänään äänestetään neljästä aloitteesta:

C: tulliunioni
D: common market 2.0
E: Kansanäänestys mistä tahansa parlamentin lopulta hyväksymästä aloitteesta
G: Brexitin peruuttaminen mikäli sopimukseton ero olisi ainoa vaihtoehto

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Veteraanikonservatiivi Ken Clarke pitää ihailtavan puheenvuoron tulliunionin puolesta. Hän muistuttaa, että kyseessä on minimi, mahdollisuus kompromisiin. Mieluiten hän jäisi EU:n täysjäseneksi ja aikoo itse äänestää myös common market 2.0:n puolesta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Näin ulkopuolelta tuumailtuna tuntuisi duunattu Norjan malli kaikkein selkeimmältä. Samat rajaelementit kuin mm. Irlannin ja UK:n välillä. Liiketoimintaverkostot (teolliset, kaupalliset ja finanssi) toimisivat kuta kuinkin entisellään. Reipas kompensaatio Norjan tapaan sisämarkkinoilla olosta. Mukana EU:n kehitys ja koulutusohjelmissa sopivilla alueilla. Turvallisuusosiota voisi soveltaa ehkäpä entiseen tapaan. Tai jopa tehostaa. UK on sangen tärkeä ja uskottava kumppani sotilaspuolella.

Farage ei tunnu oikein innostuneelta näistä neljästä vaihtoehdosta. "Rajat kiinni" strategia kun ei hänen mukaansa sisälly mihinkään noista neljästä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Itse äänestäisin ilman muuta kaikkien neljän aloitteen puolesta. Common market 2.0 olisi juuri Norjan malli + tulliliitto.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

No niin. Labourin Chris Ruane ilmoittaa kannattavansa kaikkia neljää aloitetta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Nick Boles esittelee common market 2.0:n. Skottinationalisteille näyttää kelpaavan, että Boles korostaa Britannian osien omien etujen muistamista siirtolaisuuskysymyksissä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Oletko Korpela yhtään kummastunut pj Corbinin juutalaisvastaisuudesta, jonka takia 5 kansanedustajaa jätti Labourin? Aateloiko ideologia, jos se sattuu olla omasi kaltainen, vihamielisyyden vähemmistöä kohtaan?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Sovitaanko, Käkikello, että kontribuutiosi päättyi tähän. Jeremy Corbyn ei ole juutalaisvastainen. Brittien puoluepolitiikassa käytetään palestiinalaismyönteisyyttä sumeilematta lyömäaseena.

Eilisessä tutkimuksessa Labourin kannatus oli noussut 41%:iin Toryjen 36:tta vastaan. Ei ihme, että hallituspuolue on vähän epätoivoinen.

Nyt äänestetään mahdollisen brexitin muodoista, eivätkä tärkeimmät rajalinjat kulje puolueiden rajoja pitkin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Varapääministeri David Lidington on nyt käytännössä hyväksynyt määrärahat toukokuun eurovaaleihin osallistumiseen, vaikka virallisesti hallitus edelleen vastustaa ajatusta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Labourin realistien vahva mies Keir Starmer piti vakuuttavan puheenvuoron siitä, miksi Common Market 2.0 on käytännössä jokseenkin sama kuin Labourin brexit-tavoite. Hän myös vahvisti puolueen kannattavan tänään D:n lisäksi aloitteita C ja E. Hiukan epäselväksi jäi, mitä vikaa G:ssä on.

Jos itse saisin valita, Keir Starmer olisi kaikkien Euroopan puolueiden puheenjohtaja :)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

DUP:n Sammy Wilson taas kertoi, että tämä hallituksen vaa'ankielipuolue ei missään tapauksessa hyväksy tänään ainoatakaan aloitetta. Virallisen mielipiteeni mukaan Wilson on Euroopan tyhmin, tietämättömin ja ymmärtämättömin poliitikko, joka ei tajua olevansa Pohjois-Irlannin vihollinen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tuloksia odotellessa voi tutustua vaikka suuresti kunnioittamani journalistin Polly Toynbeen mielipiteeseen, jonka mukaan tulliunioni ei ole juuri parempi kuin kova brexit:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/apr...

Kaikki vaihtoehdot ovat tietenkin tavallisen työntekijän ja opiskelijan kannalta huonompia kuin EU-jäsenyyden jatkaminen, mutta tulliunioni ja sisämarkkinat poistaisivat kuitenkin Irlannin rajan uhkaavan ongelman.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Olen varsin tiiviisti seurannut Brexit-prosessin vaikutuksia elinkeinoelämän näkökulmasta ja erityisesti, miten Britannian tärkein kumppani Saksa (sen elinkeinoelämä) on muuttanut ja muuttamassa strategiaansa. Paljon peruuttamatonta on jo tapahtunut. Teolliset verkostot hakevat EU:n sisältä vaihtoehtoja. Mikä esim. kovan brexitin vaikutus olisi,riippuu ensisijaisesti siitä, miten nopeasti mm. teollisuus kykenee järjestämään logistiikan, johon kuuluu kymmeniätuhansia verkostotoimittajia ja kokoonpanijoita. Venäjän kriisi oli hyvä oppikoulu. Saksahan vastasi lähes puolesta koko EU:n viennistä Venäjälle. Nopeasti liike-elämän "tykistö" suunnattiin uudestaan ja noin vuoden kuluttua kasvu Saksassa jatkui entiseen malliin. Liikesuhteiden uudelleen organisointi kovan Brexitin jälkeen olisi monin verroin vaikeampi. Miten Saksa siitä selviää vaikuttaa Suomen viennin kehitykseen. Onhan Saksa nykyisin ylivoimaisesti suurin kauppakumppani. Mielestäni Brexitillä Suomen seuraavaan neljään vuoteen on enemmän merkitystä kuin omilla eduskuntavaaleilla. Pidemmällä aikavälillä tilanne on toki päinvastoin.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Voi olla, että moni kovan brexitin vastustaja ei ajattele (vaikka väittää ajattelevansa) niinkään sitä, että talous heikkenisi, vaan ehkä enemmän sitä, että oleminen osana EU:n järjestelmää katkeasisi, ja sen jälkeen pehmeään tulliliitot ja muut sisältävään lopulliseen brexit-sopimukseen olisi vaikeampi päästä takaisin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

EU27 ei varmasti toista kertaa erehdy antamaan briteille kaikkia näiden neuvottelemia erivapauksia.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #33

Luulen että EU haluaisi ottaa britit niin tiukkaan syleilyyn kuin mahdollista (esim. Norjan malli), ja esittämässäni skenaariossa remain-henkiset brittiparlamentaarikot pelkäisivät lähinnä sitä, että muut britit eivät enää haluaisi palata noin vahvasti EU:n helmoihin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jotenkin tästä IS:n jutusta tuli engelsmannit ja brexit mieleen:

– Japanilainen naisturisti lähti Ahvenanmaalla ulos, koska hän halusi kuvata laivan lähdön satamasta. Hän ei tajunnut, että eihän hän enää silloin itse päässyt laivan kyytiin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Norjan mallissa on yksi ongelma - vapaa liikkuminen, joka ei varmasti mene läpi. Maduron parhaalla kaverilla Corbylla ei ole mitään kortteja tässä pelissä.

Odotellaan päivämäärää 12.04.2019.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Odotellaan nyt ensin puolisen tuntia tämän illan tuloksia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

C 273–276
D 261–282
E 280–292
G 191–292

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Katsotaanpa konservatiivipuolueen jakaumaa:

C 37–236
D 33–228
E 15–253
G 10–260

Puolet hallituksen ryhmästä vastustaa myös Mayn sopimusta, joten no deal ei ole vahinko vaan toryjen toive.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #36

No deal ei ole erityisesti toryjen toive - heissä on runsaasti myös brexitin vastustajia, ja muissa puolueissa on runsaasti no deal brexitin puoltajia.

Ehkä pitää sanoa, että no deal on aika vahva toive brexitin kannattajien piirissä. Tuoreessa kyselyssä no deal oli annetuista brexit-suuntaisista vaihtoehdoista suosituin (23% vs. 13% vs. 9%). (https://d25d2506sfb94s.cloudfront.net/cumulus_uplo...)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #37

Tilanteeseen vaikuttaa myös se, että Corbyn on nyt jopa epäsuositumpi, mitä pohjamudissa uiva hallituskin.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #38

Mayn hallitus pysyy pystyssä ilmeisesti paljolti siksi, että ainakin joksenekin kaikki konservatiivit ja DUP olettavat, että labourin ja erityisesti Corbynin johdolla asiat menisivät vielä nykyistäkin pahemmin sekaisin. Tuskin konservatiiviset brexitin vatustajat ja pehmeän remainin / pehmeän brexitin kannattajatkaan kannattavat hallituksen vaihtoa, vaikka labour onkin ollut viime aikoina enemmän heidän linjoillaan. Yksi tekijä on varmasti myös se, että vaaleissa kapinapuolueet, kuten UKIP, voisivat saada yllättävää menestystä. Sama uhka tietenkin ainakin yhtä voimakkaana eurovaaleissakin, jotka ovat parlamenttivaaleista poiketen suhteelliset.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #37

Vakuuttava enemmistö tuo 23% verrattuna siihen 64%:iin (42+13+9), joka sopimuksetonta eroa vastustaa :)

Tuo kansan mielipidejakauma ei ole loppujen lopuksi kaukana kansanedustajien näkemysten suhteista. Mutta tietenkin on muiden parlamenttiryhmien hölmöyttä päästää pieni ERG/DUP-porukka asian ratkaisemaan.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #40

Tuossa 23%:ssa yllättävintä saattaa olla se, että no dealin kannattajia on noinkin paljon. Julkisuudessahan no deal esitetään ratkaisuna "joka ei saa missään nimessä toteutua, koska silloin kaikki menisi pieleen". Jos tuota uskoo, niin joko 23% briteistä ei ymmärrä asioista mitään eikä osaa edes kuunnella, tai sitten poliittinen peli on vain järkyttävän mustamaalaavaa (tai poliitikot ja media kovin ymmärtämämättömiä).

Vaikka brexit-puolella no deal näyttääkin olevan selvästi suosituin vaihtoehto, tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että se olisi pars kompromissi poliitikoille. Koska enemmistö parlamentaarikoista on remain-henkisiä, vaikkakin moni niin, että on hyväksynyt sen, että erota pitää, koska kansa niin äänestyksessä päätti. Koko tuo jengi yrittää todennäköisemmin päätyä jonnekin mahdollisimman lievän brexitin suuntaan. Ehkä jopa sellaisen, jossa britin luopuvat vain päätösvallastaan EU:ssa, mutta pitävät kaiken muun (EU:n säätelyn, jota britit joutuvat sitten noudattamaan).

No dealin ja no brexitin välissä oli kyselyssä kaksi vaihtoehtoa: Mayn erosopimus ja jokin muu sopimus. Mayn sopimus on jo moneen kertaan hylätty, ja muuta sopimusta EU ei enää suostu neuvottelemaan - niin tai varmaankin suostuu, jos britit kovin kauniisti pyytävät, ja lupaavat ottaa pitkän jatkoajan. Remain-henkisillä ei ole oikein helppoja vaihtoehtoja tarjoilla, jos pitäisi erota erosopimuksella, ja eurovaaleja ei haluttaisi järjestää (UKIP-vaaran vuoksi).

64% väestöstä kannattaa tosiaan muuta ratkaisua kuin no deal -eroa. Ongelma on kai siinä, että kaikilla muillakin ratkaisuilla on sama ongelma. Tuossa kyselyssä 42% kannatti brexitin perumista, mutta ei taida löytyä uskallusta kansanäänestyksen tulosten perumiseenkaan noin vain. On ehdotettu toista äänestystä, mutta siinäkin kysymyksenasettelu arveluttaa. Pitäisikö äänestää no deal vs. no brexit vai mitä?

> Mutta tietenkin on muiden parlamenttiryhmien hölmöyttä päästää pieni ERG/DUP-porukka asian ratkaisemaan.

Eiväthän he ratkaise, vaan ovat selvästi pienempi ryhmä kuin remain-henkiset. Ohjaksissa on Mayn varsin remain-henkinen kabinetti ja virkamieskunta. DUP pääsi hyviin asemiin, kun May päätti järjestää uudet vaalit. DUP sai sen verran ääniä, että pääsi hallituksen takuumiehen asemaan. Ihan demokratian sääntöjen mukaista. Ja kai täytyy pitää hyvänä sitä, että joillain pohjoisirlantilaisillakin on jotain vaikutusta lopputuloksen syntyyn.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #41

Haluttomuss järjestää eurovaaleja ei perustu juuri muuhun kuin siihen, että konservatiivipuolueella on rahakirstun pohja näkyvissä. Itse valtion vaalijärjestelyt vievät vain 100 miljoonaa, mutta toryjen sponsorit eivät innostu puolueen kampanjoinnista.

Labour ei vastusta eurovaaleja, Labour ei vastusta sisämarkkinoita, Labour ei vastusta tulliliittoa. Uusia parlamenttivaaleja se suorastaan vaatii.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #43
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #40

Vuorela, sopimukseton brexit leivottiin ja taputeltiin double creamia päälle jo ajat sitten, mutta sinua sitten selvä jatkumo ihmetyttää yhä edelleen ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #42

"Kyllä parlamentti hyväksyy "huippudiilin" muutamia hard brexit-linjan hajahuutoja lukuunottamatta."

Lauri Kiiski 24.11.2018

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#19. Odotellaan 12. päivää. Tänään Bolesin Norway plus -mallista oli poistettu kaikki EEA-siirtolaisuuden rajoitukset, mutta ei se Labouria häirinnyt. Toryt sitä eivät hyväksyneet.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

DIHK:n (Saksan teollisuus ja kauppakamarin toimitusjohtaja) Eric Schweitzer tänään (Saksassahan kaikki yritykset kuuluvat DIHK yritysjärjestöön)

Eric Schweitzer: Das Chaos ist nun perfekt
(01.04.2019) Nach der erneuten Ablehnung des Brexit-Vertrages durch das britische Unterhaus hat Eric Schweitzer, Präsident des Deutschen Industrie- und Handelskammertages (DIHK), einmal mehr die massiven Belastungen benannt, die der EU-Austritt der Briten für alle Seiten mit sich bringt.
Dr. Eric Schweitzer, Foto: DIHK/Chaperon
"Das Chaos ist nun perfekt", kommentierte Schweitzer die Entscheidung am vergangenen Freitag. Sie sorge "für Kopfschütteln bei den Unternehmen". Großbritannien und Europa taumelten auf einen ungeregelten EU-Austritt zu.

Gegenüber der "Rheinischen Post" stellte der DIHK-Präsident klar, dass der Brexit-Poker schon jetzt nur Verlierer kenne. "Für die Briten ist es bitter, dass sich internationale Unternehmen von der Insel zurückziehen", so Schweitzer. Aktuell planten allein zwölf Prozent der deutschen Unternehmen mit Geschäftsbeziehungen nach Großbritannien Investitionsverlagerungen aus dem Vereinigten Königreich nach Deutschland oder andere EU-Länder.

"Seit dem Brexit-Referendum im Juni 2016 sind die deutschen Exporte nach Großbritannien um mehr als fünf Prozent zurückgegangen", erinnerte Schweitzer. "Die deutschen Exporte in die EU sind dagegen im gleichen Zeitraum um mehr als elf Prozent gestiegen. Das zeigt vieles." Großbritannien, 2016 noch der drittwichtigste Exportmarkt für die hiesige Wirtschaft, sei inzwischen auf Platz fünf abgerutscht.

"Das ist für uns in Deutschland ein wichtiges Thema", fuhr der DIHK-Präsident fort. "Denn rund 750.000 Arbeitsplätze hängen am Export ins Vereinigte Königreich." Er verwies auf die jüngste Umfrage "Going International", in der nur noch jedes fünfte der befragten Unternehmen mit Beziehungen zu UK seine Geschäfte im Vereinigten Königreich als gut bezeichnet hatte.

Und: "70 Prozent der Betriebe gehen für 2019 von einer weiteren Verschlechterung aus. Drei Viertel der Unternehmen erwarten zusätzliche Zollbürokratie." Als größte Risikofaktoren nannte Schweitzer höhere Kosten für Zölle und Einfuhrsteuern sowie die rechtliche Unsicherheit, und er verwies erneut auf die DIHK-Brexit-Checkliste (siehe rechts oben). Es sei jetzt "allerhöchste Zeit für die Unternehmen, sich vorzubereiten".

Kuten Schweitzer toteaa - kaikki häviävät. Mutta toteaa myös, että vaikka Saksan vienti vuoden 2016 jälkeen Iso-Britanniaan on laskenut 5 % vienti muihin EU maihin on kasvanut 11 %.

Saksa on ollut merkittävä investoija Iso-Britanniaan. Nyt on tuulet jo kääntyneet. Mielestäni seikalla, että kun Saksan ja monen muun ison investointikykyisen maan investointihalukkuus vähentyy radikaalisti ja suuntautuu muualle - on kaikkein kauaskantoisimmat vaikutukset.

Huh huh...olipa taas äänestys..

Meinasi unohtua DIHK:n linkin osoite...
https://www.dihk.de/themenfelder/international/new...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

BMW on kuulemma ostamassa Swindonin Hondan tehtaita, jotka on määrä lopettaa lähivuosina. Suunitelmissa on bemareiden valmistus vapautuvissa tahdastiloissa ja siirtää tuotanto Hollannista Britanniaan.

Että näinkin ...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tulliunioni hävisi siis kolmella äänellä.

Jeremy Corbyn ehdottaa heti, että sitäkin pitäisi saada kokeilla kolmatta kertaa, kuten hallituksen esitystä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Tulliunioni näyttää jo olevan lähellä enemmistöä. Yksi kikka saada se yli rajan voisi olla ehdotus, joka toteaa, että EU:sta otetaan vain tulliunioni, mutta ei muita osia. Mutta ehkä osa poliitikoista haluaa keinoella mukaan enemmänkin osia EU:sta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Noitahan molempia juuri kokeiltiin tänään. Scottish National Party jätti kokonaan äänestämättä tulliunionialoitteesta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #29

Tulliunionista äänestettiin kohdassa C, joka sanoo tulliunionista "as a minimum". Kuuluiko johonkin kohtaan mielestäni myös ajatus tulliunionista "as a maximum"?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #30

Tervemenoa esittämään ajatusta konservatiivien viidelle kuudelle eri lahkolle Matthew Parrisista Mark Francoisiin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

SNP:n Ian Blackford lupaa Skotlannin itsenäistyvän.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tämä oli vaikuttava puheenvuoro. Ja tuli sydämestä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Nick Boles ilmoittaa eroavansa konservatiivipuolueesta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

May kutsuu opposition vielä kerra kampaviinerille. Haluaa hakea vielä "lyhyttä jatkoaikaa" neuvotteluja vatten.
Se järjestynee. Ainakin Sipilä näytti vihreää valoa Maikkarin pääministeritentissä.

https://yle.fi/uutiset/3-10719518

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jeremy Corbynin vastaus neuvottelukutsuun on, tietenkin, myönteinen:

"I’m very happy to meet the prime minister... Labour has put forward our proposals to ensure there is a customs union with the EU, access to vital markets and protections of our standards... We’re also very clear that there has to be an absolute guarantee that the Good Friday Agreement is maintained for peace in Northern Ireland."

Lisälykkäyksen myöntääkseen EU27:n on nähdäkseni saatava jonkinlaiset vakuudet siitä, että May luopuu tulliliiton ja sisämarkkinoiden vastustamisesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset