jpvuorela

Brittiparlamentti hylännee Mayn lopullisesti

Viimeinen rutistus marraskuussa neuvotellun erosopimuksen puoesta on alkanut. Britannian alahuone istuu parhaillaan.

Oikeuskansleri Geoffrey Cox jymisee bassobaritonillaan perusteet hallituksen kannan puolesta. Varsinainen erosopimus on nyt erotettu poliittisesta julistuksesta. Hallitus katsoo, että labourin pitäisi hyväksyä pelkkä erosopimus, koska tämä olisi ainoa EU:n takaama tapa saada brexitille lykkäystä toukokuun 22. päivään asti.

Tämä tuskin oppositiota kiinnostaa. Lykkäys huhtikuun 12. päivään asti riittää ihan hyvin, koska Euroopan unionin täsmällisin sanoin: Mikäli erosopimusta ei hyväksytä viimeistään 29. maaliskuuta, Euroopan unioni odottaa Yhdistyneen kuningaskunnan indikoivan tien eteenpäin huhtikuun 12. päivään mennessä.

Maanantaina on nimenomaan tarkoitus valita sellainen etenemistapa.

Aika moni  varmaan ihmettelee, Guardianin Simon Jenkinsin tavoin, mikseivät kaikki tulliunionia haluavat äänestäneet kaikkien tulliunionin sisältävien ehdotusten puolesta jo keskiviikkona. Hattu pois päästä konservatiivien Ken Clarkelle, joka äänesti omansa lisäksi myös Työväenpuolueen suunnitelmaa.

Jenkinsin kanta tämän päivän äänestykseen on, että erosopimus on "haudattava lopullisesti Westminsterin tienristeykseen, valkosipuli suussa, vaarna sydämessä".

Maanantaina sitten kaikki kynnelle kykenevät tulliunionia puolustamaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei tahdo pysyä mukana enää myöskään parlamentin puhemiehen tulkinnoissa, mitkä ehdotukset kelpaavat äänestykseen.

Hyvässä lykyssä ensi viikolla on Britannialla uusi pääministri.

P.s. Toivottavasti pm May ei enää puhu Brysseliin neuvottelun menosta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jonkunhan sinne on mentävä, mutta varmaankaan edes hänen oma puolueensa ei enää lähettäisi Mayta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Scottish National Partyn Ian Blackford puhuu. Hän korostaa, että brexit on englantilaisten idea, eikä skotteja ja pohjoisirlantilaisia ole kuunneltu.

Pidän kuitenkin aika kyynisenä ratkaisuna sitä, että SNP ei vielä keskiviikkona suostunut tukemaan tulliunionia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Skotit ovat päättäneet pysyä EU:n jäsenenä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hyvässä lykyssähän brittiparlamentti hyväksyy maanantaina sekä pyrkimyksen pysyvään tulliliittoon että kansanäänestyksen sen ja jäseneksi jäämisen välillä.

Sopimukseton ero johtaa jokseenkin varmasti uuteen Skotlannin itsenäisyysäänestykseen, mutta mielipidetutkimukset näyttäisivät osoittavan, että tulliliitto ja sisämarkkinat ovat skoteille tärkeämpiä kuin muodollinen itsenäisyys.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #5

Jokin tulliliiton kaltainen ja kansanäänestys on yksi mahdollisuus. Hard brexit kuulostaa tällä hetkellä aika vaikealta. Myös eron peruminen olisi kova päätös. Vaalejakin on vaadittu, mutta toistaiseksi niitäkin on enemmistö vastustanut. Useimmat ratkaisut vaativat EU:n hyvksyntää suunnitelmalle, joten britit eivät voi enää päättää kaikkea itse. Toisaalta May on varmaankin juoninut EU:n presidenttien kanssa asiaa jo sen verran, että tietää, mitä keskeisimmät EU:n päättäjät ovat valmiita suosittelemaan. Tuskilla on varmasti jo mielessä joitain, mitä Eurooppa-neuvosto voisi asiassa 10.4 päättää. Näiden lukuisien vaihtehtojen päälle vielä se lisäongelma, että useimmissa ehdotuksissa eurovaalien järjestäminenkin näyttää todennäköiseltä.

En osannut arvata tämän päivän olevan niin vahvasti Mayn sopimusta vastaan, kuin se oli, joten en yritä arvata maantainkaan päätöksiä, tai myöhempiä.

P.S. Piti vielä mainita, että pöydällä ovat edelleen sekä erosopimus, että tavoitteet pysyvän sopimuksen osalta. Siis lisää erilaisia monimutkaisia päätösvaihtoehtoja. Erosopimusehdotuksia on vain yksi, ja se juuri ja jälleen hylättiin, joten vaikeuksia riittää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #11

"Toisaalta May on varmaankin juoninut EU:n presidenttien kanssa asiaa jo sen verran, että tietää, mitä keskeisimmät EU:n päättäjät ovat valmiita suosittelemaan."

Kyllä kaikki merkit viittaavat siihen, että May on täysin pihalla eikä ole pystynyt luomaan minkäänlaisia askelmerkkejä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #12

No, ei sikäli täysin pihalla, että osaa hän paperista lukea EU:n tarjoamat vaihtoehdot. Mikäli erosopimusta ei hyväksytä, seuraa joko sopimukseton ero tai pitkän lykkäyksen pyytäminen ja osallistuminen eurovaaleihin. Jopa Times rupeaa jo muistuttelemaan, että aikaa asettaa eurovaaliehdokkaat on huhtikuun 24. päivään asti.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #12

Tänään hän näytti aiempaa pettyneemmältä. Ehkä hän uskoi, että eropäivämäärän lähetessä sekä kovan brexitin kannatajia että eron perumisen kannattajia olisi tullut enemmän hänen tuekseen (siinä pelossa, että sopimuksen hylkäämisen jälkeen on liian suuri riski, että vastapuolen ehdotus (eron peruutus tai kove brexit) voittaa, jos Mayn sopimus kaatuu), ja hän olisi ehkä voittanut äänestyksen. Tänään hänen selityksensä olivat vähän onttoja, kun hän vain kertasi, että kaikki vaihtoehdot ovat tulleet tavalla tai toisella jo hylätyiksi.

Voi silti olla, että askelmerkkejä on jo junailtu yhdessä Tuskin ja muiden kanssa. Esimerkiksi on voitu sopia siitä mahdollisuudesta, että kymmenes päivä on tarkoitttu lisäajan pyytämiseen. Päivämäärä 10.4 ilmaantui jostain, ja siitäkin oli ehkä jo yhdessä sovittu.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #14

No päivämäärässä nyt ei juuri valinnanvaraa ole, kyllähän tuo suurin piirtein tiedossa oli, kun 12.4. asetettiin seuraavaksi eropäiväksi. Ei koko prosessissa suuria salaisuuksia ole.

Tänä iltana jopa DUP:n varapuheenjohtajalle Nigel Doddsille on yllättäen selvinnyt, että hänen Pohjois-Irlannilleen tulee brexitissä maaraja Euroopan unionin kanssa.

Mikäli no deal -vahinko vältetään ja eurovaalit pidetään brittilässäkin, eron perumiseen on taas aikaa. Vaihtoehtona on pysyvä tulliliitto.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #16

Kai jossain vielä luuraavat Kanada+ -tyylisetkin ratkaisut.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #17

Jos se plus on pysyvä tulliliitto.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #18

En tiedä vetoatko taas siihen, että Pohjois-Irlannin rajaratkaisu pakottaisi tullliliittoon. En usko tuohon pakkotilanteeseen, joten vapaammatkin mallit voivat toimia, jos vain saavat parlamentissa enemmistön.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #19

En usko vapaampaan malliin, missä EU:lla on tulli urugualaiselle häränlihan tuonnille, mutta Britannian kautta sen voi tuoda tullitta EU-alueelle. Ei sekään tunnu mahdolliselta, että Britannia itse kerää tullit ja sen jälkeen lihat tuodaan myyntiin EU-alueelle.

En ole tähän aihepiiriin perehtynyt lainkaan, joten siksi kysyn miten vapaampi malli toimii.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #20

En minäkän ole tullikäytäntöjen asiantuntija, mutta käytännössä Kanada+ toimisi kai jokseenkin sanoin kuin miten Kanadan kauppa toimii tänään EU:n suuntaan. Kanadalla on eri sopimukset Uruguayn ja EU:n kanssa. Britit pyrkisivät todennäköisesti mataliin tulleihin ja vapaakauppasopimuksiin eri suuntiin, poikkeuksina ehkä kalastus ja maatalous, joita voitaisiin vähän suojella tullein. Jos EU haluaa suojata omaa lihantuotantoaan, sillä voisi olla suojatulleja eri suuntiin. Sitä en osaa sanoa, millaisia ehtoja paperiin kirjoitetaan tilanteessa, jossa yhdestä maasta liha hyväksytään jokseenkin tulleitta, mutta sen kautta ei haluta kierrätettävän muiden maiden tuotteita. Ehkä yksinkertainen yhden lauseen toteamus riittää, jos sen toteutumista voi valvoa riittävän hyvin lihan alkuperän tarkkailun kautta. Tullit jokainen kerää itse omilla rajoillaan (maan tai tulliliiton rajoilla).

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hallituksesta eronnut konservatiivi Dominic Raab pitää toistaiseksi koomisimman puheenvuoron. Hän sanoo äänestävänsä nyt vaihteeksi hallituksen esityksen puolesta, mutta ei lupaa tehdä samoin, jos sopimus tuodaan ratifioitavaksi poliittisen julistuksen kanssa. Jostain syystä hän näkee maailman tärkeimmäksi asiaksi, että britit eivät osallistu toukokuun eurovaaleihin.

Mantereella EU:n neuvotteluryhmän edustaja Stefaan de Rynck taas muistuttaa, että tärkeintä on estää "goods from the likes of China flowing at industrial levels across the Irish border and on to the continent". Siksi EU edellyttää paljon kiisteltyä Irish backstopia, tapahtuu mitä tapahtuu.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hallitus häviää 286–344.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jeremy Corbyn sanoo, että pääministerin on erottava, ei joskus tulevaisuudessa, vaan heti. Maa tarvitsee uudet vaalit.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

SNP:n Ian Blackford yhtyy Corbynin vaatimukseen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Donald Tusk, odotetusti, kutsuu koolle Eurooppa-neuvoston hätäkokouksen huhtikuun 10. päiväksi. Ei niin, että Euroopalla hätää olisi :) Britannian parlamentille saattaa pikku kiire aprillipäivänä tulla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset