jpvuorela

Britit äänestävät tänään jopa uuden kansanäänestyksen mahdollisuudesta

Britannian hallitus tuo tänään alahuoneen äänestettäväksi esityksen, jonka mukaan:

1. Mikäli parlamentti hyväksyy neuvotellun erosopimuksen ensi keskiviikkoon mennessä, hallitus pyytää Euroopan unionilta lisäaikaa kesäkuun 30. päivään asti tarvittavan erolainsäädännön hyväksymiseksi.

2. Hallitus "toteaa", että ellei erosopimusta hyväksytä ensi keskiviikkoon mennessä, Britannia joutuu osallistumaan toukokuun europarlamenttivaaleihin.

Puhemies John Bercow on hyväksynyt kello 19 Suomen aikaa alkavaan äänestykseen muutamia muutosesityksiä.

Ehkä tärkeintä on, että ensi kertaa brexitin parlamenttikäsittelyn aikana mahdollisuus uuteen kansanäänestykseen mainitaan, Independent Groupin Sarah Wollastonin esityksessä.

Tässä väärinkäsitysten välttämiseksi alkukielellä luettelo äänestettävistä muutosesityksistä:

1) Sarah Wollaston’s - calling for an extension to article 50 to allow for time for a referendum on Brexit.

2) Hilary Benn’s - saying next Wednesday should be set aside for a debate that would start the process of allowing MPs to hold indicative votes on Brexit alternatives. There is also an amendment to this amendment, from Labour’s Lucy Powell, changing the timing.

3) Labour’s - saying article 50 should be extended to allow time for MPs to find a majority for a different approach to Brexit.

4) Chris Bryant’s - saying Theresa May should not be allowed to put her deal to the Commons again.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Muutama minuutti sitten Työväenpuolueen johtohahmot antoivat ymmärtää, että puolue äänestäisi tässä vaiheessa tyhjää Wollastonin esityksestä.

Termi on siis "abstain", pidättäytyä äänestyksestä. Britannian parlamentissahan ei ole äänestyskoneita, joten "tyhjää" ja "poissa" -lukuja ei lasketa erikseen. Äänestyksestä pidättäytyvät eivät ilmaannu kummallekaan käytävälle laskentaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mielestäni on ollut selvää jo pitkän aikaa, että uutta kansanäänestystä pukkaa. Tämä on ollut yllättävän vaikea vaihtoehto juuri kenenkään lausua ääneen. Tilanne on niin moniulotteisen kompleksinen puoluepoliittisine intresseineen, ettei siitä oikein erkkikään ota selvää.

Cameron masinoi kansanäänestyksen rökittääkseen työvänepuoluetta, mutta kansa rökittikin hänet. Nyt tory-puolella on kahdenlaista fraktiota: niitä alkuperäisiä EU-myönteisiä ja niitä, jotka haluavat näyttää laborille, että siitäpähän saatte. Laborin puolella sen sijaan niitä alkuperäisiä EU-vastaisia ja niitä, jotka periaatteessa haluavat lyödä kapuloita rattaisiin kaikelle, mitä hallituksen puolelta esitetään.

Molemmat puolueet tuntevat menettävän kasvonsa, jos uusi kansanäänestys järjestetään, sillä entinen oli konservatiivien järjestämä, mutta pikemminkin työväenpuolueen voittama. Puoluepoliittiset intressit menevät siis kansan tahdon yli juuri nyt. Ja lukuisten eri parlamenttiäänestysten tuokseessa on jatkuvasti syntynyt erilaisten fraktioiden välisiä alati muuttuvia äänestyskohtaisia alliansseja.

Niin, ja lisäksi molemmissa on ihan järkiporukkaa myös.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tuo Työväenpuolueen walesilaisedustajan Chris Bryantin esitys on juridisesti looginen, mutta sen hyväksyminen olisi aika hurjaa:

Kyse on siitä, että 585-sivuinen erosopimus on hylätty samoilla valtiopäivillä jo kahdesti. Bryant ehdottaa, että sitä ei enää saisi tuoda kolmanteen äänestykseen, koska mikään ei ole muuttunut.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Susanna Turunen (Yle) muistutti raportissaan, että eropäivä 29.3. on kirjattu lakiin. Se kuulostaa painavalta perustelulta brexitin puolesta.

Tänään osui silmiini Hesarin pääkirjoitussivulta tieto, että kansanäänestys on ollutkin "vain" neuvoa-antava. Theresa May ottaa kuitenkin tuloksen ilmeisen tosissaan, ja painottaa yhä uudelleen euroeron olevan kansan tahto.

Jos brexit-äänestys toistetaan, ja kansa päättää pyörtää kahden vuoden takaiset puheensa, aion ainakin minä kysyä: miksi jälkimmäinen tulos olisi alkuperäistä pätevämpi? Eikö tasatilanteessa pitäisi pelata vielä yksi, ratkaiseva erä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun tilanne on muuttunut ja tosiasioista eron toteuttamisen suhteen on saatu kosolti lisää näkemystä, niin on syytä kysyä "vieläkö tätä haluatte". Ei kansaa voi kohdella niin, että siitäpähän saatte.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kymmeniä vuosia työmarkkina- ja muita neuvotteluja seuranneena ajattelen, että mikään ei olisi normaalimpaa kuin tuoda neuvottelutulos sopimuksesta jäsenäänestykseen.

Vielä en pidä uutta kansanäänestystä kuitenkaan todennäköisenä. Parasta tietenkin olisi, mikäli parlamentti ottaisi sille kuuluvan vallan. Siihen suuntaan voidaan edetä parin tunnin kuluessa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #10

Mikäli Hilary Bennin ehdotus satuttaisiin hyväksymään, parlamentti keskustelisi vaihtoehdoista ensi keskiviikkona hallitukselta kysymättä. Tämä olisi ennenkuulumatonta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

No - ainakin äänestäjillä on nyt todella paljon tietoa ja ennusteita mitä Brexit eri vaihtoehdoilla voisi tarkoittaa. Ja onhan tässä vanhemmasta päästä ehtinyt muutama heittämään lusikan nurkkaan ja vastaavasti nuoremmasta päästä melkoinen joukko tullut äänestysikään. Mutta toki itsehän britit päättävät mitä sitten päättävätkin.

PS. Vaikka ei blokiin kuulu niin Beto O´Rourke ilmoittautui tänään kisaamaan demokraattien presidenttiehdokkuudesta Trumpia vastaan. Mielestäni nyt tulee kehään potentiaalinen haastaja.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tässä kolmen vuoden kuluessa on todellakin tullut äänioikeusikään yli kaksi miljoonaa brittinuorta, joista muutaman mielipidetutkimuksen mukaan 75–87% kannattaa EU-jäsenyyttä tai vastustaa brexitiä (tutkimuksen sanamuodosta riippuen).

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#4. Kansanäänestysten asema brittiläisessä demokratiassa on jokseenkin sama kuin suomalaisessa. Tärkeästä kysymyksestä voidaan erillislailla järjestää neuvoa-antava kansanäänestys. Parlamentin päätösvaltaa se ei voi sitoa.

Vuonna 2016 hallituspuolue sitoutui tulokseen, joka olisi saattanut olla toisinkin päin viikkoa aikaisemmin tai myöhemmin. Historiallisen tärkeässä perustuslaillisessa kysymyksessä. Tietäen, että kansanedustajien ylivoimainen enemmistö vastustaa eroa.

Onko tämä kansan tahdon kunnioittamista parlamentaarisessa demokratiassa. Ei tietenkään, historiallisesti vertaansa vailla olevaa vastuunpakoilua se on. Brexitin kannatus oli 51,89%.

Kaikissa sivistysmaissa tärkeät perustuslailliset kysymykset ratkaistaan parlamentissa, ja ratkaisuihin vaaditaan tavallista suurempi enemmistö.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Federalistien toiveajattelua.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No nyt puuttui pölvästi Donald Trump tähän keskusteluun. Hänen mukaansa uusi Brexit-kansanäänestys olisi "epäreilu." Tämä voi yhtä hyvin kääntää brittien päitä uuden kansanäänestyksen kannalle.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Todennäköisin vaikutus on juuri kansanäänestyksen kannattajien lisääntyminen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Todennäköisin vaikutus on juuri kansanäänestyksen kannattajien lisääntyminen",

minkä Trump taitavana poliitikkona onkin ottanut huomioon.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #14

Republikaanienemmistöinen senaatti hylkäsi juuri tämän poliittisen virtuoosin julistaman hätätilan äänin 59–41.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Trumpilla on oma lehmä ojassa kauppasopimuksineen brittien kanssa, mutta britit ovat kauhistelleet USA:n maataloustuotteita.

The UK can’t accept backward US food standards – or chlorinated chicken

https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/mar...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Trumpin tavoitteet ovat kuta kuinkin samansuuntaiset kuin Putinin. Olisi paljon helpompi neuvotella hajanaisen Euroopan kanssa. Valtiotasolla. Ensin UK, Saksa ja Ranska "ruotuun". Sitten edetä pienempien kanssa. Toki Trumpilla painotus on kaupallinen. Putinilla hieman muitakin ajatuksia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Olisi paljon helpompi neuvotella hajanaisen Euroopan kanssa."

Missä asiassa EU tai Eurooppa on yhtenäinen?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Wollastonin ehdotuksesta äänestetään parhaillaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela
Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vaikka puolueen virallinen linja oli äänestyksestä pidättäytyminen, 25 Labour-edustajaa äänesti uuden kansanäänestyksen puolesta ja 18 vastaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Seuraavaksi äänestetään Powellin muokkauksesta Bennin ehdotukseen. Tähän muokkaukseen sisältyy ehdotus kesäkuun viimeisen päivän takarajasta ensi keskiviikkona alkaville parlamenttikeskusteluille.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Lucy Powellin muokkausehdotuksen tarkoitus on asettaa takaraja myös kaikille muille vaihtoehdoille. Jos Britannia siis pyytäisi lykkäystä korkeintaan kesäkuun loppuun asti, kansanäänestystä tuskin ehdittäisiin järjestää.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Powellin muokkaus kaatui äänin 311–314.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Laillisuus ennen kaikkea länsimaisessa parlamentaarisessa päätöksenteossa, eikö niin Vuorela ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #25

Vilkaise välillä BBC:tä, niin pysyt kärryillä siitä, mitä tapahtuu.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jäseneksi jäämisen kannattajat näyttävät Twitterissä pitävän Powellin muokkauksen kaatumista hyvänä asiana.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Sitten varsinaiseen Hilary Bennin ehdotukseen. Häkellyttävästi isänsä Tonyn näköinen Hilary ehdottaa, että brittiparlamentti puhuisi brexitistä koko ensi keskiviikon hallituksen esityksistä välittämättä ja ottaisi koko eroprosessin käsiinsä hallitukselta jo ennen keskiviikkoillan EU-kokousta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Rankka tulos. Bennin ehdotus kaatui pienimmällä mahdollisella erolla 312–314.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hallitus on kuitenkin luvannut, että ensi torstain ja perjantain EU-kokousten jälkeen parlamentti voi äänestää vapaasti monista erilaisista etenemisvaihtoehdoista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Labourin ehdotuksen muotoilu ei ole kovin jämäkkä. Seuraavaksi siis äänestetään siitä, että lisäaikaa pyydettäisiin, jotta saataisiin aikaan "uusi näkökulma" brexitiin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela
Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

LibDemin, SNP:n ja TIG:n edustajat katsovat, että Labour on pettänyt kannattajiensa enemmistön, kun ei ole vielä tässä vaiheessa äänestänyt kansanäänestyksen puolesta.

Tärkeintä Työväenpuolueelle on kuitenkin pysyvä tulliliitto, eikä vähemmistöön jäävien parlamenttiehdotusten kannattaminen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Chris Bryant vetää ehdotuksensa pois. Seuraa äänestys pääasiasta. Hallitus haluaa parlamentilta luvan pyytää EU:lta yhden nimenomaisen lisäajan 30. kesäkuuta asti – ja "toteaa", että mahdolliset tulevat lisäjat edellyttävät osallistumista toukokuun EU-vaaleihin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hallitus sai lupansa äänin 412–202.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Corbyn yllättää ilmaisemalla heti äänestyksen jälkeen kannatuksensa uudelle kansanäänestykselle.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Juuri nyt vaikuttaa siltä, että ylihuomenna tiistaina 19.3. tulee ajankohtaiseksi kahden työväenpuolueen kansanedustajan, Peter Kylen ja Phil Wilsonin, ehdotus. Ehdotuksen mukaan valmiiksi neuvoteltu erosopimus hyväksyttäisiin uuden kansanäänestyksen pohjaksi, vaihtoehtona EU:n jäseneksi jääminen.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kiitokset blogistille. Homma on Jari-Pekalla paremmin hallussa monilla ns. ammattilaiskanavilla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Pari hillitöntä huomiota vielä. Ääntenlaskijat ilmoittivat aluksi tuloksen yhdellä väärin. Papereiden mukaan hallitus voitti viimeisen äänestyksen 413–202.

Peräti 188 konservatiivia äänesti omaa hallitustaan vastaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset