jpvuorela

Ensimmäinen yllätys Brexit-äänestyksissä

Britannian alahuone hyväksyi juuri kannan, jonka mukaan se ei hyväksy "minkäänlaista" no deal -eroa "koskaan". Spelman/Dormey -ehdotus voitti hallituksen kannan äänin 312–308.

Asian koomisin puoli on, että sekä konservatiivien Spelman että työväenpuolueen Dormey yrittivät tänään peruuttaa oman ehdotuksensa, mutta puhemies Bercow äänestytti siitä kuitenkin.

No niin. Mitä tämä merkitsee? Kukaan ei tiedä, koska parlamentti ei näytä hyväksyvän sen kummemmin sopimukseen pereustuvaa kuin sopimuksetontakaan eroa, eikä eron peruuttamista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Onko sillä enää mitään väliä, pystyykö parlamentti hyväksymään mitään? Tarvittavat päätökset lienee jo tehty. Käsittääkseni ero tapahtuu 29.3, ihan ilman mitään parlamentin päätöksiäkin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vallitsevan lain mukaan Britannia eroaa EU:sta 29. maaliskuuta. Huomenna äänestetään siitä, pyytääkö maa lykkäystä, koska lainsäädäntö on kesken joka tapauksessa.

EU:ssa yleisin kanta lienee, että europarlamenttivaaleihin osallistumalla britit saavat minkälaisen lykkäyksen tahansa, mutta vaaleihin osallistumatta ja erosopimusta hyväksymättä jäsenyyden viimeisiä kuukausia viedään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksi muiden jäsenmaiden pitäisi suostua lykkäämään? Itsehän britit ovat tuon aikataulunsa asettaneet. Eläköön sen mukaan, tai peruuttakoon eronsa.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto Vastaus kommenttiin #7

Hinta. Tänään uutisointiin Suomen Tullin valmistelevan kymmenien henkilöiden palkkaamisesta, jos hard Brexit tapahtuu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #15

En ole varma ymmärränkö mitä tarkoitat. Sopimus on neuvoteltu ja jos se ei kelpaa, on tulliraja tulossa joka tapauksessa. Ei tässä muutaman kuukauden jahkailu juuri säästöjä tuo.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #16

Hintaa tulee tietysti sille, että britit eivät enää maksa budjettiosuuttaan, mutta tämän seikan kanssa kyllä tullaan toimeen. Ei EU:lla ole syytä antaa periksi missään merkittävässä, mutta ihan käytännön liikenne-, lupa- ja muut järjestelyt vaativat jonkin verran lisäaikaa.

Minulle sopisi, että UK osallistuisi toukokuun eurovaaleihin ja pyytäisi viiden vuoden lykkäystä :) Viiden vuoden kuluttua ero olisi jo peruutettu. Mutta ihmisten äänioikeuden tähdenkin tärkeätä on, että EU-vaaleihgin osallistumaton maa ei ole jäsenenä, kun uusi parlamentti kokoontuu heinäkuun alussa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18

Mitä jatkoaika tarkoittaisi Britannian teollisuudelle? Epävarmuuden jatkumista? Ei uusia investointipäätöksiä? Teollisuuden muuton jatkumista mantereelle EU-maihin?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Irlanti, Hollanti ja Ranska ovat palkanneet satoja, britit ovat ilmoittaneet että eivät ehdi saada ajoissa riittävästi tulliterminaaleja, eivätkä tietoa tullivirkailijoidensa määrästä.

Home Office doesn't know how many customs officers it has despite looming Brexit 'no deal'

The department said it did “not hold data on the numbers of staff who are currently detailed to perform customs roles” and that it would be too expensive to work out the number of officers, as doing so would require a “manual extensive check” of records at various fragmented facilities scattered across the UK.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/bre...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #7

"Miksi muiden jäsenmaiden pitäisi suostua lykkäämään?"

Ei tietenkään tarvitsekaan, mutta lähes kaikkihan muut jäsenmaat käsittääkseni haluavat etteivät britit EU:sta lähtisi. Silloin lykkäyksen salliminen edistäisi jäsenmaiden tavoitteita olettaen että lykkäys suurentaa koko eron perumista myöhemmin - kuten tekee.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #29

Ajattelitko, että jos britit saisivat vaikkapa kolme vuotta aikaa miettiä mitä brexit käytännössä tarkoittaa, heidän mielensä muuttuisi? Voihan se olla, mutta historia ei näytä tukevan olettamustasi. Mikä tekee pitkästä pohdinnasta todennäköisemmän agentin muutokselle, kuin hard brexitin pelko?

Jos britit eivät halua hard brexitiä, eikä sopimus kelpaa, voivat he käsittääkseni koska tahansa perua eronsa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Nurkassa. Miten nopeasti maali kuivuu? Itse olisin sitä mieltä, että EU:n pitää katkaista kaikki neuvottelusuhteet britteihin. Ei mitään myönnytyksiä, edes kosmeettisia enää. Saari saa elää tavallaan, liittovaltio omallaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"
Saari saa elää tavallaan, liittovaltio omallaan.
"

No nyt se on jo liittovaltio :). Käytännössä toki pitkälti jo onkin, ja siihen suuntaan EU johtajat ovat ajaneet vuosikymmeniä - viime vuosina jo selvästi avoimemmin eli hivutustaktiikka on toiminut.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Onhan tuo koomista. Ampuivat itseään polveen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Mitä tämä merkitsee? Kukaan ei tiedä, koska parlamentti ei näytä hyväksyvän sen kummemmin sopimukseen perustuvaa kuin sopimuksetontakaan eroa, eikä eron peruuttamista."

- Tyylikkäämpää kuin brexit-kansanäänestyksen uusiminen olisi vaalien kautta vaihtaa parlamentin kokoonpano. Sehän ei tietenkään ole takuu umpisolmun avautumisesta, eikä (minun silmissäni) riittäisi referendumilla saadun tuloksen nollaamiseen. Theresa May on lukemattomia kertoja muistuttanut brexitin olevan kansan päätös, ja sellaisena sitovampi kuin mikään poliitikon lupaus.

May on todella periaatteellinen ihminen, vaikka brexit-päätöksen käytäntöön soveltaminen näyttää olevan ihan pahuksen vaikeaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mayn hallitus rakoili äänestyksessä, joten tänään ainakin keskustellaan.

The updated motion, to reject a no-deal Brexit under any circumstances, was passed by 321 to 278, a majority of 43.

Thirteen government ministers - including Work and Pensions Secretary Amber Rudd, Business Secretary Greg Clark, Justice Secretary David Gauke and Scottish Secretary David Mundell - defied the government whips by abstaining in the vote.

Work and pensions minister Sarah Newton voted against the orders of the whips and has now resigned.

https://www.bbc.com/news/uk-politics-47564793

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kuinka hyötyä Eu:sta olematta sen jäsen? Siinäpä pulma.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Norja ja Sveitsi ovat onnistuneet sen ratkaisemaan.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Rahallahan se ratkeaa. Molemmat maat maksavat.Brittien on syytä sopeutua samaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Voimassaolevan lain mukaan Britannian ja Irlannin raja on huhtikuussa kansainvälisoikeudellisesti samanlainen kuin Venäjän ja Suomen raja.

Pitkän päälle on vain kolme mahdollisuutta: kova rajavartiointi, pysyvä tulliliitto tai brittien EU-jäsenyyden jatkuminen.

Brittiparlamentin enemmistö halunnee pysyvää tulliliittoa, mutta opposition pitäisi ensin äänestää edes väliaikaisen puolesta päästääkseen siitä neuvottelemaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Neljäs voisi olla Pohjois-Irlannin sulautuminen Irlantiin ja viides itsenäistyminen + EU-jäsenyys.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos Suomen ja Venäjän välisen rajan mainitsemiseen liittyy heti ensi kommentissa käsite "sulautuminen", huolestun ainakin minä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #11

Analogia voisi olla Suomen sulautuminen Ruotsiin :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Skotlantikin voi vielä näyttää hampaansa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yhtenäinen Irlanti ja itsenäinen Skotlanti EU:n jäseninä olisi mainio ratkaisu, mutta se ei muuta asiaa Britannian kannalta. Vaihtoehtoja on kolme: kovat rajat (tietenkin myös Ranskan, Hollannin, Belgian ja Saksan kanssa), tulliunioni tai jäsenyys.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

EU vaatii Britannialta äänestystuloksin tehtyä eropäätöstä oikeuttaekseen paremmin oman mielensä mukaiset vahingonkorvaukset ja kipurahat eron suhteen. Suurimmat EU:n höyrypäät ovat luonnostelleet jopa 50 - 100 miljardin euron maksuja Britannialle eron takia.

Mikäli parlamentti äänestää huomenna enemmistöpäätökesen siitä, ettei jatkoaikaa haeta unionin kaikilta jäsenmailta, niin tilanne muuttuu.

Tällöin maa eroaa Unionista ilman sopimusta, ilman äänestystä ja allekirjoituksia, joka saattaa olla melkoinen haaste Unionille legitiimisti perustella eron vahingonkorvauksien maksumiestä. Tämän vuoksi sopimusero nimet papereissa on Unionille silmäänpistävän tärkeää. Ero ilman sopimusta on puolestaan briteille ilmiselvä neuvotteluvaltti tulevia kauppasopimuksiakin silmällä pitäen.

EU on tavattoman riippuvainen Britanniasta ja Britannia vähemmän Unionista, jok näyttää olevan julkinen salaisuus koko Brexit prosessin aikana Unionin jäsenmaissa ja Brysselissä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

EU ei hae minkäänlaisia "vahingonkorvauksia". Aivan höpöä. Riittää, että Britannia maksaa sovitut budjettiosuutensa. Tästä ei ole edes ollut kummempaa riitaa. Kyllähän jotkut oikeistokansanedustajat kaikenlaista hölisevät, jopa sellaista että EU vaatisi kaikkia jäsenmaita liittymään euroon vuonna 2020.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sovitut nettojäsenmaksut ovat reaalisesti n. 10 miljardia euroa vuosittain. Kuinka monelta vuodelta näitä tulisi maksaa.

Muistanko oikein, niin vuoden 2020 loppuun asti, eli non 20 miljardin euron edestä. Taitaa sillä Unionilla olla myitakin rahallisia vaateita, joista varmaankin neuvotellaan eron jälkeen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #21

Kyse on tietenkin perusjäsenmaksun lisäksi myös erilaisten alueensisäisten pitkäaikaisten kulttuuri-, tiede- ja muiden hankkeiden budjeteista, mutta kuten sanottu, ei niistä pahasti riidellä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #22

Britit ovat laskeneet Eurooppalaisen Tuomioistumen antamin ohjein divorce billin hinnaksi 39 miljardia £. EU ei ole ilmeisesti vielä virallisesti ottanut asiaan mitään kantaa, joten Unionin kanta laskun hintaan nähden jää vielä kokonaan nähtäväksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #24

Käytännössä marraskuussa sovittiin, että tuota luokkaa lasku on, tapahtuu ero miten tahansa. EU:n puolelta ei ole mitään kipurahaintoilua.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ei nyt vielä ryhdytä jakamaan Isoa Britanniaa. Nimittäin tällöin olisi Gibaltar (jota Espanja vaatii pakkovaltansa alle) kantona kaskessa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Gibraltarin asema pysyy erikoisena, mutta tuskin kiinnostaa irlantilaisia ja skotlantilaisia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Rajan yli työssä käyvien tilanne muuttuu tietenkin samalla tavoin kuin Irlannissa, mutta onhan tuollaisista asioista sovittu Suomen ja Venäjän välilläkin. Aprillipäivä saattaa kuitenkin olla vähän ankea.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #27

Ajattelitko, että EU ottaa käyttöön viisumit ja oleskeluluvat rajan ylittäjille ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #33

Sopimuksettoman eron tapauksessa brittiajokortilla ei enää pääse mantereelle eikä Irlantiin. Seitsemän punnan pääsymaksu pitäisi periaatteessa maksaa joka työpäivänä erikseen. Toki EU:n puolella käytännössä hiotaan tulevia järjestelyjä asian sujuvoittamiseksi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #35

Ja tuoko oli brittien vika ? Kansainvälisellä ajokortilla saat ajella lähes missä vain, kuten Suomen ja Britannian ajokorteilla. Ikävä, jos EU ei enää sallisi brittiajokortteja. Tämä kyllä haiskahtaisi siltä itseltään.

Britit ilmoittivat jo eilen, että esim. Irlannin rajalla otetaan käyttöön erikoisjärjestelyjä liikkumisen helpottamiseksi Irlannista ja päin vastoin. Myös tullivapauksia luvattiin laajasti alueella.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #36

Ehkä helpottuisi jos britit muuttaisivat vasemmanpuoleisen liikenteensä oikeanpuoleiseksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #36

Jos britit eroavat Euroopan unionista niin, että mitkään yleiseurooppalaiset sopimukset eivät ole Britanniassa voimassa, se on tietenkin kokonaan, pelkästään, täysin ja ainoastaan brittien vika.

Kaikki britithän eivät ole hölmöjä. Monet ovat ryhtyneet hankkimaan kansainvälisiä ajokortteja, kaksoiskansalaisuuksia ja sen sellaisia. Rees-Moggin bisnekset sijaitsevat Dublinissa, Faragen koko suvulla taitaa olla Saksan passi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset