jpvuorela

Theresa May hylkäsi jälleen järkipuheen

Jeremy Corbyn kirjoitti viime viikolla kirjeen, jossa hän kertoi, mitä Britannian työväenpuolue haluaa brexit-sopimukseen liitettävältä poliittiselta julistukselta. Itse 585-sivuinen sopimustekstihän on lyöty lukkoon:

http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269217-norway-plus-eli-common-...

Kaikkein keskeisin tavoite on pysyvä tulliliitto Euroopan unionin kanssa. Odotetusti juuri se ei kelpaa pääministeri Theresa Maylle. Vaikka pysyvän tulliliiton sisältävä julistus saattaisi tuoda erosopimukselle enemmistön brittiparlamentissa, Maylle on tärkeämpää tyynnytellä oman konservatiivipuolueensa oikeistoa:

https://www.theguardian.com/politics/2019/feb/10/brexit-mps-will-have-an...

Näyttää siltä, että seuraava merkittävä parlamenttiäänestys asiasta lykkääntyy aivan helmikuun loppuun. Käytännössä sopimuksettoman eron katastrofia ei enää ehditä virallisessa aikataulussa estää. Mitä apua on lykkäyksestäkään, jos hallitus hylkää oman sopimuksensakin?

Tässä vielä ihan asiallinen interaktiivinen visa siitä, mistä brexitissä on kysymys:

https://www.thetimes.co.uk/article/d9f78420-2961-11e9-92e2-27eb1cf1c11f

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Saa nähdä mitä brittien brexitistä tulee, kaikki on levällään kuin Jokisen eväät.

Weeks of public sniggering and indignation culminated Saturday when the British government cancelled a ferry contract it had awarded to a firm with no ships.

The island nation's breakup with the European Union took an odd turn in December when it handed the unheralded Seaborne Freight company the £13.8-million ($17.9 million, 15.6-million-euro) deal.

https://today.rtl.lu/news/business-and-tech/130467...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tulee kyll mielenkiintoista Brittien tulevaisuudesta ajalla +5v.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Brexit -katuvaisten määrä ainakin kasvaa sitä mukaa, kun haitat alkavat tuntua. Jotain Brittien on sovittava myös EU:n kanssa, vaikka miten eroavat. Eivät he voi määrätä, että tekevät vain kahdenvälisiä sopimuksia - siis myös EU:n jäsenmaiden kanssa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Ei tietenkään voi määrätä, mutta ei se olekaan ratkaisevaa. Ihan hyvin voivat luulla voivavansa tehdä kahdenvälisiä sopimuksia. Nykyään kun kaikki esitettävät väittämät ovat yhtä mahdollisia ja mahdottomia. Samanaikaisesti.

Luulin Mayn käyneen jo parlamentissa selvittelemässä mitä kukin poppoo oikein haluaa. Pitäisikö lähteä tekemään uusi kierros?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kyllä ihan ensimmäinenkin kierros on vasta menossa, viikkokausia vielä. Hallitus vaikeutti asiaa vastustamalla omaa sopimustaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Boris "haluatteko nähdä, kuka on Maytäkin epäjohdonmukaisempi" Johnson vihjaisee nyt olevansa valmis "kompromissiin":

https://www.thetimes.co.uk/edition/news/ill-back-b...

Voihan kyseessä olla joidenkin brittikonservatiivien mielestä "kompromissi". Johnson saattaisi armollisesti kannattaa EU:n ja brittihallituksen neuvottelutulosta, jos May onnistuisi "takaamaan" Irlannin kysymyksen perälaudalle aikarajan tai poistumismekanismin.

Backstop, perälauta, ei loogisesti voi sisältää aikarajaa, tietenkään. Konservatiivien keskinäinen kiista on vähän samaa kuin Suomen siniset ja väyrysläiset tappelisivat siitä, kumpi valitaan presidentiksi, Soini vai Väyrynen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hollantilaislehti Trouw löysi uuden vertauksen sille, että parlamentti lähetti Mayn lisäneuvotteluihin:

“It’s a bit like the crew of the Titanic deciding, by majority vote, that the iceberg really must get out of the way.”

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

May tehdään joka vaiheessa syntipukiksi. Hän neuvotteli sopimuksen EU:n kanssa, joka oli vuoteen 2020 kestävä väliaikainen tulliliitto. Se ei kelvannut parlamentille. Mitä siis May voi siinä tilanteessa tehdä? Hän on yrittänyt neuvotella sopimusmuutosta, mutta siihen EU ei suostu. Mistä te kuvittelette May:n taikovan jonkin paremmnan sopimuksen, joka kelpaa parlamentille? Selityksiä kehiin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Pysyvälle tulliliitolle löytyisi parlamenttienemmistö vaikka heti, mutta se jakaisi konservatiivipuolueen.

Itse asiassa, tapahtui mitä tahansa: brittien puoluejärjestelmä on muutosten edessä, vaikka äänestäjät ovatkin jäyhiä pohjoiseurooppalaisia.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Mayn toiminnassa omituisinta on ollut se, että neuvotteli EU:n kanssa sopimuksen, joka kelpasi EU:lle, mutta ei omalle väelle. Olisi ehkä kannattanut kysellä kotiväen kantoja jo ennen kuin sopimus lyötiin lukkoon.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos viimeisillä kalkkiviivoilla on ainoana vaihtoehtona "hard Brexit", niin tulemme vielä näkemään uskomattomat mellakat Englannissa. Se ei tule tapahtumaan ilman syvää haavaa kansakunnassa.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Boris Johnson saisi mennä sinne missä pippuri kasvaa. Ulkolähettelääksi ulkohebridien saarelle kuten sketsiohjelmassa knalli ja sateenvarjo peloteltiin virkamiehiä.

On kaverilla kuitenkin suuri ego. Hävityn äänestyksen jälkeen neuvoi Mayta neuvottelemaan "paremman diilin". Niin, yksi maa vastaan 28? Noin vain marssitaan pöytään latelemaan uusia ehtoja.

Saisi britit todellakin herätä siihen tosiasiaan, että he EIVÄT ole enää imperiumi.

Tästä voi (mutta toivottavasti ei tule) todella likaista jos EU:n neuvottelijat päättävät lähteä kiusaamisen tielle.

Hylätty sopimus oli muuten tosi edullinen briteille ja sisälsi moneen keskeiseen seikkaan pitkät siirtymäajat kuten tärkeälle finanssisektorille.

Mitä h-...ttiä he kuvittelivat saavuttavansa hylkäämällä sopimuksen ja tekemällä myös toisesta sopijaosapuolesta eli EU:sta PELLEN.

Tuskin ja muiden turhautuneiden EU-johtajien reaktiot olivat täysin odotettuja.

Kauanko kärsivällisyys riittää kiukuttelevan lapsen kanssa leikkimiseen?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vaikka Boris ja muutama muu imperiuminostalgikko on hallituksesta eronnutkin, kaikkein megalomaanisin on jäljellä, puolustusministeri Gavin Williamson:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/feb...

Toimituksen poiminnat