jpvuorela

Kaikki ei pääty ihan tasan 29. maaliskuuta klo 23 GMT

Voimassaoleva laki merkitsee, että Britannia eroaa Euroopan unionista 29. maaliskuuta klo 23 GMT, jolloin kaikki sopimukset lakkaavat olemassa voimassa. Niitä on satoja ja vain muutamaan on toistaiseksi löydetty järkevä siirtymäaika.

Sisämarkkinat, tulliliitto ja vapaa liikkuvuus lakkaavat välittömästi. Britannia ei kuulu Euroopan talousalueeseen. Tiistain äänestyksissä Britannian parlamentti kieltäytyi ottamasta ohjia käsiinsä ja ryhtymästä valmistelemaan eron lykkäävää lakia:

http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268612-brexitin-ratkaisupaiva-...

Toki alahuone ilmoitti myös, ettei tykkää sopimuksettomasta erosta. Siinäpähän viettävät seuraavat vuodet sopimuksettomassa tilassa, josta eivät tykkää, mikäli eivät hyväksy jonkinlaista sopimusta.

Valmiiksi neuvoteltu erosopimushan sisältää väliaikaisen tulliunionin. Työväenpuolue haluaa sen pysyväksi. Konservatiivien oikeisto haluaa, että Britannialla olisi oikeus lähteä siitä yksipuolisesti siten, että rajaa Irlannin kanssa ei kuitenkaan tule. Toisin sanoen lopettaa Irlannin itsenäisyyden, vähemmästä ei ole kysymys.

Syntymävuosi on tärkein EU:sta eroamisen kannattamista selittävä muuttuja. Ne, joita asia käytännössä tulevaisuudessa koskee, vastustavat eroa.

Kun Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta, välittömimmässä vaaravyöhykkeessä ovat tietysti ne brittitutkijat, -viljelijät ja muut, joiden työn jatkuminen riippuu EU-alueen sopimuksista.

Komissio on nyt päättänyt, että Britannian hallitus saa kolme viikkoa aikaa päättää tämänvuotisen budjettiosuutensa, £9.7 miljardin, maksuunpanosta. Mikäli päätös tehdään huhtikuun 18. päivään mennessä, EU-sopimuksin työtään tekevät voivat jatkaa toistaiseksi.

PS. Kuvattomien ja profiilittomien on turha yrittää kommentoida.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ei brexit käytännössä toteudu. Eivät Englannin päättäjät hallituksessa ja parlamentissä niin pöhköjä ole.

Jos niin sattuisi kuitenkin käymään, se on pelkkä vahinko, kuten oli brexit- kansanäänestyksestä päättäminenkin, sekä myös itse kansanäänestyksen onneton tulos.

On siis mahdollista että brexit oikeasti tapahtuu, mutta vahingossa, se ei siis ole päättäjien tahto. Osa pöljistä kansalaisista toki ovat niin kiihkokansallismielisiä etteivät itsenäisyyskiihkossaan piittaa taloudellisista seurauksista.

Britit tekevät EU:n kanssa sopimuksen, samantapaisen kuin Norja ja Sveitsi, tai sitten brexit peruuntuu kokonaan, joko uuden kansanäänestyksen perusteella, tai sitten lykkäämällä erotapahtumaa kuukaudesta toiseen ja vuodesta toiseen .... kunnes se kokonaan unohtuu että piti erota.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ruotsin kuninkaan tupakointia on paheksuttu yli 40 vuotta. Hovi on koko ajan ilmoittanut, että KG on lopettamassa tupakointia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ruotsi on myös sitoutunut liittymään euroalueeseen, kunhan saa perustuslakinsa sopivasti muokattua. Muokkaaminen sujuu hitaammin kuin Suomessa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#2. Kun, Arto, sanot, että "brexit" ei käytännössä toteudu, tarkoittanet, että "kova brexit" tai "sopimukseton brexit" ei käytännössä toteudu.

Tilanne, jossa "britit tekevät EU:n kanssa sopimuksen, samantapaisen kuin Norja ja Sveitsi", edellyttäisi nimenomaan, että britit ensin eroavat EU:sta. Se voi tapahtua järjestyneesti sopimuksen perusteella, jolloin seuraa siirtymäaika tulevien suhteiden neuvottelemiseksi. Tai se voi tapahtua yhtäkkiä järjestymättömästi, kuten voimassaoleva laki nimenomaan edellyttää.

No deal -erohan ei estä rajamuodollisuuksien tuloa Irlannin saarelle, päinvastoin se nopeuttaa niiden tuloa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tässä pohjoisirlantilaissyntyisen kokeneen irlantilaisjournalistin näkökulma. Ei naurata:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/jan...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset