Adventtikalenteri helvetistä: Brexit-joulun odotus, osa 3

Konservatiiviministeri Amber Rudd on nyt herännyt huomaamaan, että kaikenlaista saattaa tapahtua, jos (ja kun) pääministeri May häviää tiistain äänestyksen EU-erosopimuksesta.

https://www.theguardian.com/politics/2018/dec/08/anything-could-happen-i…

Ruddin oma suosikkivaihtoehto olisi nyt Norjan malli plus tulliunioni. Muun EU:n kannaltahan tämä olisi ihanneratkaisu. Britannia jäisi sekä sisämarkkinoille että tulliunioniin ja jatkaisi EU:n rahoittamista ilman päätösvaltaa. Irlannin rajaongelmakin ratkeaisi.

Kaikki Brexitin lupaukset tämä malli tosin pettäisi.

Eikä, huvittavaa kyllä, Ruddillekaan ole tullut mieleen kysyä Norjalta tai Eftalta yleisemmin, sopisiko tällainen ratkaisu.

Ei muuten sopisi. Miksi ihmeessä sopisikaan? Norja, Islanti ja Liechtenstein eivät halua suuren Britannian panttivangeiksi tilanteissa, joissa briteille ei kelpaa jokin EU:n säädös tai politiikka.

https://www.theguardian.com/politics/2018/dec/07/norwegian-politicians-r…

Siltä näyttää, että brittien vaihtoehdoiksi jäävät 1. Valmiiksi neuvotellun erosopimuksen hyväksyminen 2. Eroaminen ilman sopimusta 3. Koko Brexitin peruuttaminen, mikä näyttäisi EU-oikeuden mukaan olevan täysin mahdollista.

Kun hallitus on tiistain äänestyksen hävinnyt, on aika miettiä, päätetäänkö näiden vaihtoehtojen välillä kansanäänestyksellä vai suoraan parlamentissa; ja vaihtuuko pääministeri puolueen sisäisellä ratkaisulla vai uusilla vaaleilla.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu