jpvuorela

Adventtikalenteri helvetistä: Brexit-joulun odotus, osa 2

Tony Blair on kirjoittanut useita aika epätoivoisia vetoomuksia EU27:lle. Meidän pitäisi pelastaa britit äänestämällä kumoon erosopimus ja poliittinen julistus EU:n ja Britannian suhteista.

Muistattehan Tony Blairin? Hän oli se kaveri, joka valehteli Saddamin joukkotuhoaseista ja murhautti satoja tuhansia ihmisiä viemällä britit kansainvälisen oikeuden vastaiseen Irakin sotaan, johon Saksa ja Ranska eivät suostuneet lähtemään.

Eurooppa on jaksanut lässyttää kaksi ja puoli vuotta tästä Brexitistä. Saavutettu neuvottelutulos kelpaa kaikille muille paitsi briteille.

Britannian parlamentilla on nyt kolme vaihtoehtoa: 1. sunnuntaina allekirjoitetun neuvottelutuloksen hylkääminen. 2. sunnuntaina allekirjoitetun neuvottelutuloksen hyväksyminen. 3. Artikla 50:n mukaisen EU-eronpyynnön peruuttaminen.

EU-tuomioistuin päättänee tiistaina siitä, onko vaihtoehto 3 mahdollinen. En ymmärrä, miksei olisi. Sitä myös luultavasti kannattaisi jokaikisen EU-maan nykyaikuisten enemmistö, Britannia mukaan lukien.

Mutta brittiparlamentin enemmistölle se tuskin kelpaa.

Melko mahdotonta on löytää enemmistö myöskään tämän nyt allekirjoitetun kohtalaisen hyvän neuvottelutuloksen taakse. Labour, SNP ja DUP linnoittautuivat vastustamaan sitä jo ennen kuin sopimustekstiä oli olemassakaan. Ilmeisesti vähintään 85 konservatiivi-idioottia vastustaa myös.

Niinpä näyttää siltä, että tässä ajaudutaan sopimuksettomaan eroon, yhtä älykkäästi kuin aikanaan ensimmäiseen maailmansotaan.

No, näillä näkymin brittiparlamentti pääsee asian kimppuun [12. joulukuuta]*. Toivotaan, että järki (yllä mainituista vaihtoehdoista joko 2 tai 3) voittaa. Mutta jos näin ei käy, tervetuloa Euroopan unioniin itsenäinen Skotlanti ja yhtenäinen Irlanti joskus lähivuosina.

*EDIT. Tänään 26. marraskuuta on varmistunut, että brittiparlamentti äänestää sopimuksesta tiistaina 11. joulukuuta:

https://www.theguardian.com/politics/blog/live/2018/nov/26/brexit-may-co...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Jos eivät tätä hyväksy, niin sit ei mikään ja sit erotaan ilman sopimuksia. Ja tehdään niitä nopeastia ajankuluessa...

Kiva olisi muuten nähdä tuo sopimus mikä nyt Brittien pitäisi hyväksyä.

Ilkka Huotari

Ovatko Islanti, Norja ja Sveitsi siis tehneet huonot päätökset, kun eivät olet liittyneet EU:hun?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Eivät välttämättä omassa itsetunnon voimassaan, mutta ei tarvitse erotakaan.

Ilkka Huotari

Tästähän on kahta koulukuntaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hyväksymällä neuvottelutuloksen Britannia pääsisi yhtä hyvään suhteeseen EU:n kanssa kuin Sveitsi. Hylkääminen näyttää todennäköiseltä. Ero ilman sopimusta olisi katastrofi koko Britannialle. Erityisesti Englannin aiheuttama katastrofi Skotlannille. Tietysti hylkääminen voi johtaa myös uuteen kansanäänestykseen tai uuteen hallitukseen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sveitsi sai hyvän sopimuksen, EU:ssa oltiin sitä mieltä että muut maat eivät enää saa samanlaista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Pohjois-Irlannin DUP:n johtaja Arlene Foster uhkaa vetää tukensa Mayn hallitukselta. DUP voisi hänen mukaansa kuitenkin kannattaa Britannian liittymistä Euroopan talousalueeseen Norjan tavoin.

Tämä on sikäli erikoista, että EEA-ratkaisu toisi Irlantiin tullirajan. Viikkojen vieriessä ratkaisu saattaisi kuitenkin ruveta viehättämään ainakin osaa Labourista.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Osa 2 jäi manaamisessaankin osan 1 tasoon verraten alakuloiseksi ja tyhjäksi.

Viitsi enää edes argumentoida.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Enää"? Onko sinulla ollut joskus joku argumentti? Väittelyt tätä asiasta käydään nyt kahden viikon ajan Britanniassa. Me lukutaitoiset kerromme teille muille, mitä tapahtuu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Trump on ottanut kantaa:

Trump: PM's Brexit deal 'great' for EU but not UK-US trade

https://news.sky.com/story/brexit-deal-good-for-eu...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Me lukutaitoiset... älä nyt ole potan pohjalta löytyvä aivopieru - vaan jos pyrkisit Jeesuken ennustajan lahjoistasi edes hieman todellisuuden puolelle.

Itse ennustan, että britit kyllä pärjäävät ok eronkin jälkeen, mutta entäpä sitten Italia ja Ranska... EU : n ytimessä ?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Et tainnut lukea uutista Trumpin kommentista, sekään ei lisännyt Mayn mahdollisuuksia saada ehdotustaan läpi parlamentissa.

Labour MP Tulip Siddiq, a supporter of the Best for Britain campaign, described Mr Trump's remarks as a "major blow" for the prime minister.

"This a Brexit bombshell and it has blown apart the whole government's post-Brexit trade strategy," she said.

"Even Donald Trump, not the sharpest tool in the box, knows this deal is a bad deal.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #12

No voi vietävä tätäkin Nylundin kommenttia. Nyt sitten nähdään yhtäkkiä DT EU:n viisastenkivenä ?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

EU:n viisastenkivenä? Brittien EU:n kanssa saavuttamasta brexitsopimuksestahan Trump puhui.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Labourin varjovaltiovarainministeri John McDonnell miettii jo sitä, mitä tapahtuu, k u n EU:n ja Mayn hallituksen neuvottelutulos hylätään brittiparlamentissa.

Kunhan mahdollinen pääministerinvaihto, mahdollinen hallituksenvaihto ja mahdolliset uudet vaalit on käyty vaihtoehtoina läpi, esiin tulee uusi kansanäänestys.

McDonnell sanoo yllättävän suoraan, että no deal -vaihtoehtoa ei pitäisi ottaa äänestykseen ollenkaan; ja hän itse äänestäisi EU:ssa pysymisen puolesta.

https://www.theguardian.com/politics/2018/nov/28/l...

Epäselväksi jää, suostuisiko Jeremy Corbyn puhumaan näin suoraan ennen parlamenttiäänestystä pidettävässä televisiodebatissa.

Toimituksen poiminnat