jpvuorela

Adventtikalenteri helvetistä: Brexit-joulun odotus

Brittikolumnistien seuraaminen on antoisampaa kuin pohjoismaisten vakavikkojen. Ei täällä pohjoisessa ole tietenkään sellaista innoittajaakaan kuin Brexit.

Tähän asti hauskimman tulkinnan nykytilanteesta tarjoaa Marina Hyde The Guardianissa:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/nov/23/brexit-advent-poli...

Hyden suosikkijoulukoriste on Downing Streetin käkikello. Kerran tunnissa mekaaninen täti ilmaantuu luukusta sanomaan "taking back control".

Dominic Raabin uusi tavoite on "negotiated no-deal", joka on ilmeinen "moron’s oxymoron".

Konservatiivien emeritusjohtaja Michael Howard haaveilee paremman puutteessa sodasta Espanjan kanssa, kun sodasta Argentiinan kanssa on kulunut jo niin kauan...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Globalistien joulu on pilalla. Brittien brexit on kuitenkin pientä verrattaessa Trumpin katastrofaaliseen suosioon.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Et ole tainnut ihan ymmärtää tämänhetkistä tilannetta, mutta pyydä vaikka jotakuta kääntämään suomeksi muutamia brittilehtien artikkeleita, aloittaen Hyden kolumnista.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Makkoselle tiedoksi, että mm. Mayn visio Brexitin lopputulemana on alusta saakka ollut "Global Britain". Tässä vielä mainio näyte kolumnista. Kiiskiltä saa varmaankin käännösapua.

"The immediate upshot is that “global Britain” is now the basket case of the world. Karma, surely. All around our former dominions, people are shrieking with laughter as they say: “Isn’t it terrible what they’re doing to themselves?” I guess we were always very strong at cocking up a country. When the British were just beginning to get their claws into India around 1700, the Mughal empire accounted for a quarter of the world’s economy. By the time we were forced to leave them to undo all our good work, India was punching at just over 3%. The UK taking back control of the UK may well turn out to be a similar success story."

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Seuraavana päivänä kansanäänestyksen jälkeen brittiläinen myyntiedustajani kirjoittti e-mailin, joka oli lähetetty kaikille kyseisen firman kansainvälisille kontakteille. Se alkoi sanoilla: "We are shocked" ja jatkui yhtä epätoivoiseen sävyyn. Silloin ymmärsin, että olkoonpa äänestystulos ollut mikä hyvänsä, niin polarisaatio oli sen tuloksena todella mahtava.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"... niin polarisaatio oli sen tuloksena todella mahtava."

Eli jos ymmärsin, niin tarkoitat Iso-Britannian sisäistä polarisaatiota.

Sehän on ollut jo vuosia havaittavissä, että jostakin suunnasta on kaikkiin EU -maihin ja mm. USA:han kohdistunut voimakasta, kuhunkin maahan kohdistuvaa, sisäisen polarisaation ( kahtia jakautumisen ) kannustamista ja tukemista.

Jokainen voi miettiä kuka tässä on ollut ja on edelleen asialla. Että monet EU -maiden kansalaiset saadaan palvelemaan jotakin, jonka taustoja ja tavoitteita kaikki riviäänestäjät eivät tiedä tai tiedosta.

Ja että jotkut poliittiset puolueet EU -maissa lähtevät tällaista prosessia tukemaan ja siitä vipuvoimaa pienelle kannatukselleen hakemaan. Siitäkin on eurooppalaisessa historiassamme esimerkkejä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tuo ajatuskulku, jossa jälleen kerran etsitään syyllisiä ulkoa, on niin kovin tuttu. Siitä huolimatta, miten viimeaikaiset vaalit ovat niin USA:ssa kuin monessa Euroopan maassa menneet, ei vieläkään peiliä löydy.

Mitäs jos lopetettaisiin harha kaikkivoivasta ja koko maailmaa nukkemestarin tavoin ohjaavasta Venäjästä edes vähäksi aikaa, ja kurkattaisiin vaihteeksi ihan niinkin perusasioita kuin taloutta?

Entä jos polarisaatiota aiheuttaakin työn ja toimeentulon epävarmuus, keskiluokan ahdinko, talouskuripolitiikka jne. jne. Kun suurella osalla kansaa joko menee huonosti, tai heillä on ilmeinen riski päätyä kovaonnisten joukkoon, on luotu aika otollinen maaperä populismille ja ääriliikkeiden kannatuksen kasvulle.

Tuuppaa siihen päälle iso määrä siirtolaisia, turvapaikanhakijoita jne. niin on syntipukkikin valmiina.

Mut hei, pitäkää köyhät turpanne kiinni ja tyytykää kohtaloonne, koska muuten pelaatte Putinille.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #11

Tottahan tuo on. Venäjä toki pelailee omia pelejään, mutta niillä ei voi kunnolla selittää EU:n ja EU-maiden kansalaisten ongelmia. Poliittiset muutokset eivät sinällään ole olleet erityisen yllättäviä. Onhan niistä varoiteltu yli vuosikymmen vähintään.

Samoin moni yritti Putinista varoitella pitkään (siinä mielessä samanlainen tilanne). Jotenkin päättäjille ne varoitukset eivät kuuluneet tai he eivät niistä välittäneet. Sekä Putinin toimet että ns. populistipuolueiden nousu ja nousun syyt kyllä on osattu nähdä. Eikä tilanne lähitulevaisuudessa tule ainakaan paranemaan poliitikkojen puolisokean eliitin kannalta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #15

Siitä tuskin on minkäänlaista epäselvyyttä, etteikö Venäjä (ja siinä sivussa muutama muu isompi peluri) käyttäisi kaikkia mahdollisia tilaisuuksia lisätä omaa vaikutusvaltaansa horjuttamalla EU:n yhtenäisyyttä.

Sen/ niiden vaikutusmahdollisuudet olisivat vain huomattavasti rajallisemmat, jos ei ihan omin toimin olisi saatu kansalaisia tappelemaan siitä, kuinka paljon nallekarkkeja kukin saa.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #19

Totta on myös, että ainakin Trumpin hallinnossa näyttä olevan huolta siitä, että EU:sta tulisi liian itsenäinen suhteessa USA:han, Kiinasta puhumattakaan.

Perinteisestihän Eurooppa on nähty kokoelmana toisiaan vastaan vuosisatoja tapelleista pienistä ja keskisuurista kansallisvaltioista ( jotka ovat alunperin muodostuneet vielä pienemmistä ruhtiaskunnista ym. ).

EU (aluksi Euroopan yhteisö, EY ) onkin organisoitu pitkin toisen maailman sodan jälkeistä aikaa pala palalta sellaiseksi, että emme enää Euroopassa tappelisi keskenämme, vaan yhdistäisimme voimamme. Se ei tarkoita pelkästään sotilaallista voimaa, vaan myös taloudellista ja muuta yhteistä kanssakäymisemme ja yhteisen kulttuurin voimaa. Kummalla on enemmän yhteistä kulttuuria , EU:lla vai USA:lla ?

Tässä vaiheessa kerron aina sen tarinan interraililta vuodelta 1972 matkalla laivalla Kreikan ( silloin vielä sotilasjuntan vallassa olleen ) Korfun saarelta Brindisiin Italiaan. Löhösimme siinä laivan yöllä kannella tähtitaivaan alla muiden maiden reilaajien kanssa. Siinä tuli puheeksi sellainen asia, kuin yhteinen Eurooppa. Minä siihen sitten kysymään, että eikös jonkun pitäisi sitä yhteistä Eurooppaa johtaa. Kukas se voisi olla ? Tähän hollantilainen tyttö vastasi: "Saksalaiset tietenkin."

Reppuna minulla oli isäni jatkosodassa kantama satulareppu, joka sitten hajosi lopullisesti sen reissun jälkeen ( isä oli sen putkiosat muutaman kerran hitsauttanut jo).

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #11

"Entä jos polarisaatiota aiheuttaakin työn ja toimeentulon epävarmuus, ... "

Kyllähän tuo mainitsemasi tekijä on osa sitä polttoainetta, jota ääriliikkeet ja heidän tukijansa käyttävät hyväkseen luodakseen EU-maihin hajaannuksen. Eihän tarvitse kun seurata Venäjän nykyhallinnon valvomien medioiden uutisointia lännen suunnasta, niin siitä saa sen kuvan kuinka surkeaa elämä EU-maissa on. Mihinkä nämä tiedot perustuvat, onkin sitten toinen asia. Mutta vääristellyt tiedon esittäminen on selvä merkki jostakin.

Mutta niinhän se oli ensimmäisen maailmansodan jälkeisessä sekasortoisessa Saksassa, jossa 20- ja 30-luvulla komministit, sosialistit, kansallissosialistit ja toisaalta paremmin toimeen tulevat muodostivat Saksaan sisäisen polarisaation.

Vuoden 1924 vaaleissa NSDAP -puolue sai 6,5 % äänistä, 1930 vaaleissa talouskriisin jälkeen ääniä tuli jo 18,3 % ja lopulta 1933 puolue sai jo 43,9 % äänistä. Siinä vaiheessa kommunistien ja sosialistien peli oli jo loppu ja Saksasta tuli ei polrisoitunut vaan yksinapainen valtio. Sekasortoa hyväksi käyttäen A.Hitler pääsi taitavasti totalitääriseksi johtajaksi jolle läntisen demokratian peruspilari, vallan kolmijako edusti vain heikkoutta.
ks:
https://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler#Rise_to...
https://fi.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler#Nousu_v...

Mutta onko EU ja Suomi siinä tilassa, kuin oli Saksa ensimmäisen maailman sodan jälkeen ? Onko EU:ssa riittävästi sitä äärikansallista polttoainetta, jolla saataisiin epäjärjestystä aikaan ja lopuksi hajoitettua EU ? Onko Suomen 6,3 % % työttömyys sitä tai Euro-maiden 8,2 % työttömyys sitä ? Kuoleeko meillä ihmisiä nälkään ?

" ... ja kurkattaisiin vaihteeksi ihan niinkin perusasioita kuin taloutta?"

Tuosta taloudesta esimerkinä muutama luku:

BKT muutamissa maissa ja euro-alueella:

USA: 19 391 miljardia USD
Euro-alue 12 590 miljardia USD
Kiina 12 238 USD miljardia
Saksa 3 677 miljardia USD
Ranska 2 583 miljardia USD
Suomi 252 miljardia USD
Venäjä 1 578 miljardia USD

Lähde: https://tradingeconomics.com/

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #32

Jos EU ja Suomi olisivat samassa tilanteessa kuin Saksa 30-luvulla, niin seurauksetkin olisivat toista luokkaa kuin muutama hassusti mennyt vaalitulos.

Monessa EU-maassa työttömyysasteet ovat melkoisesti tuota keskimääräistä korkeammalla. Joissakin maissa nuorisotyöttömyys huiteli parhaimmillaan lähes 50 prosentissa.

Kaikki ei myöskään näy suoraan työttömyysasteessa, vaan olennaista on myös työsuhteiden laatu ja ansiotaso. Nälkään kuoleminen on onneton mittari. Olennaisempaa on vertailu aiempaan, sekä ympäröivään yhteiskuntaan.

Ei se hyväpalkkaisesta keskiluokkaisesta duunista minimitoimeentuloon ja pätkätöihin tipahtanut mieti ensisijaisesti nälkään kuolemista, vaan sitä että ennen oli paremmin, ja sitä kuinka väärin se on, että saa vähemmän kuin toinen. Sama koskee niitä, jotka kokevat sosiaalisen nousun mahdottomaksi.

BKT-luku ei myöskään kerro polarisoitumisen osalta yhtään mitään (paitsi niille, jotka saavat kiksinsä Venäjän liittämisestä tuohonkin listaan). Olennaisempia mittareita ovat vaikka BKT per capita tai tulojen ja varallisuuden jakautumisen kehitys.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #39

Niin, kaikki on suhteellista.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #39

"Olennaisempia mittareita ovat vaikka BKT per capita tai tulojen ja varallisuuden jakautumisen kehitys."

Senkin voi laskea tilastoista kussakin maassa jos haluaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hammond on aina välillä yrittänyt sanoa jotain, mutta gone with the wind.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olen ollut brittiläisen jalkapallon ystävä aina 60-luvulta asti. Brittiläisessä jalkapallossa kiteytyy brittien "kieroutunut" maailmankuva, esimerkkinä olkoon juuri jalkapallo. Brittien oli vaikeaa, jopa mahdotonta hyväksyä sitä tosiasiaa, että sen asema jalkapallon mahtimaana on auttamatta ohi, parhaat brittipelaajat ovat lähteneet rahan perässä muualle ja suurteen brittijoukkueiden omistus on muiden kuin brittien käsissä ja parhaat valioliigan pelaajat tulevat muualta. Vanhan sukupolven britit elävät edelleen 1800-lukua, aikaa jolloin britit hallitsivat maailman meriä ja oli maailamaa hallitseva mahtivaltio. Tuosta ajasta lähtien brittien asema maailmassa on kutistunut kuin pyy maaimanlopun edellä ja tosiasia ei vieläkään perusbritille ole auennut.

Käyttäjän juhanakari kuva
Juha Nakari

Aloitan seuraamaan kuinka entisessä hiilikaivos-kylässä elämä jatkuu tulevaisuudessa, ainoa muutos elämässä ollut tähän asti että naapurikylään Consettiin avattiin juuri uusi iso hulppea Lidl, tosin Brexit ei ole vielä tapahtunut. Suomeen olen jo lähettänyt toivomukset postipaketeista, lääkkeitä ja ruokaa, ja täytyy mennä paikallisesti hamstraamaan äkkiä kun vielä tavaraa on!

(testikirjoitus, että näen miltä kirjoitus näyttää)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

On ilo lukea kyvykkään kynänkäyttäjän tekstiä. Marina Hyden kohdalla ei olisi väliä, vaikka olisin eri mieltä kanssaan. Nauttisin yhtälailla. Mahtava tilannekuvaus:

To survive them, I am trying to practise a new technique I am calling political mindfulness. This is when you say to yourself, “I will live in, and focus on, this moment alone. I cannot affect events before or after this point, so right now I will simply take time to hugely enjoy the fact that Rees‑Mogg looks to have shat the bed.”

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Riippuu ihan siitä, mitä lähteitä seurailee.

Brexit on nyt jo sitten varma ja neuvottelutulos briteille suosiollinen, pitivätpä siitä kaiken mokomat Turuset, Vuorelat tai Nylundit, tai eivät.

Tässäkin oli sitten lainattu vasemmistoaviisia The Guardiania. Tavallisesti nämä antibrexit kiihkot ovat nenä kiinni venäläisomisteisessa avoimesti brexitiä kammoavassa The Independentin verkkojulkaisussa - mutta mitäpä tuosta.

Suorastaan huvittaa YLE:n skitsofreenien uutisointi brexitiin liittyen. Toissapäivänä otsikoitiin: Britannia neuvotteli huippudiilin EU:n kanssa, josta Norjakin voi vain kateellisena sivusta katsoa. Ja sitten tänään YLE oli taas sitä mieltä, että heinäsirkat ja rutto tuhoavat saarivaltion liki elinkelvottomaksi ilman Unionia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Tavallisesti nämä antibrexit kiihkot ovat nenä kiinni venäläisomisteisessa avoimesti brexitiä kammoavassa The Independentin verkkojulkaisussa"

Niin, onhan se kiusallista kun niissä linkittämissäni The Independentin artikkeleissa on usein ollut vahvistuksena videot, viimeksi parlamentin istunnosta. Kysyinkin eikö sinulla ole kaiuttimia kun jälleen kerran et pitänyt vastauksestani ja yritit lytätä lähteen. Vaihtoehtona on että et ymmärrä puhuttua englantia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Seurailen brittiparlamentin touhuja, mutta en ikävä kyllä Nylundin kehoituksin.

On minulla kaiuttimtet ja ymmärrän puhuttua englantiakin varmasti riittävästi.

Tuskin taidat itse tuntea alahuoneen värikkäitä käytäntöjä ja keskustelukulttuuria tuon aiemman videon perustein. En vain ymmärtänyt, mitä ihmettä tarkoitit tai mihin pyrit tällä omituisella The Independent linkilläsi ?

Kyllä parlamentti hyväksyy "huippudiilin" muutamia hard brexit-linjan hajahuutoja lukuunottamatta. Jatka sinä vain omia juttujasi entiseen malliin äläkä anna todellisuuden häiritä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

Luulisi parlamentin hyväksyvän kun vaihtoehtona on kova brexit, saa nähdä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Omituisinta on mielestäni se, että joku saa orgasmeja siitä, että joku eroaa EU:sta. :)

Saako siitä jonkunlaista tyydytystä?

Vai onko tämä asia jollekin henkilökohtaisesti noin tärkeä.

Erotkoon jos haluaa, saakon sellaisen sopimuksen millaisen ansaitsee, mitä suurta merkitystä asialla meille on.

Vai onko tämä kentien jonkunlaista toivetta siitä, että Suomikin lähttisi eroamaan, se ei taida olla nykykannatuksen mukaan mahdollista, ja jos olisi niin saisiko siitä sitten useampia sävähdyksiä :)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Laitetaanpa vielä linkki tuohon Kiiskin kommenttiin YLE-uutisista. Pääosinhan siinäkin turvaudutaan brittien omiin lausuntoihin. Toivon ja jopa uskon, että kaikki menisi kohtuullisesti. Vientimme suoraan ja Keski-Euroopan kautta jatkuu ja säilyy ylijäämäisenä. Toki riskikerroin on varsin korkealla. EU:n/Euromaiden PMI-luvut jatkavat hienoista alaspäin menoaan. Toki ostopäälliikökertoimet ovat reilusti yli 50.

https://yle.fi/uutiset/3-10520501

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Uutinen taitaa olla kirjoitettu jo aiemmin ennen EU: n viimeisintä lausuntoa brexitin "loistodiili" tilasta. Lausuntojahan voi tehtailla millaisia haluaa uutisoinnin tavoitteiden kannalta katsoen, eikä tämäkään ole poikkeus.

Tämä loistodiili, jolle norjalaisetkin ovat kateellisia, lienee liki täysin brittien tavotteiden mukaisia tässä vaiheessa.

Brexitin ympärillä varmasti pöly alkaa laskeutua parlamentin hyväksyessä nykyisen neuvottelutuloksen. Tämä neuvottelutulos lienee nyt kohtuullisen hyvä sekä briteille, että myös Unionille.

Lopuntakin järki pääsi voittamaan ilman suurempia vaurioita.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #18

Toivomme tietenkin, että järki pääsisi voittamaan. Imperfekti on kuitenkin täysin ennenaikainen, koska yksikään elin ei ole tehnyt ensimmäistäkään päätöstä asiasta: brittien alahuone tai ylähuone, EU:n neuvosto tai parlamentti.

Itselleni tämä neuvottelutulos kelpaisi tässä vaiheessa. Irlannin rajaongelman ratkaisu on mahdoton, joten tällä tuloksella "väliaikaista" tulliunionia jatkettaisiin vuoden 2021 alusta, vuoden 2022 alusta, vuoden 2023 alusta...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #20

Ehkä kannattaa todeta vielä se, että Sanchezin uhosta huolimatta Espanjalla ei ole minkäänlaista "veto-oikeutta". Se on asiassa yksin, eivätkä sen omat äänet riitä sopimusta kaatamaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #21

Gibraltarin kysymyksellä ei ole todellista merkitystä eikä Espanjalla asiaan veto-oikeutta, mutta silti asiaa uutisoidaan antaen ymmärtää asian olevan toisin ja Espanjan pystyvän heittämään vielä kapuloita rattaisiin eroprosessin päätännässä.

Miksiköhän ?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #20

On hyvin vaikea nähdä enää niitä tekijöitä, joka voisi peruuttaa brexitin. Asiasta näyttäisi nyt olevan yhteisymmärrys brittien ja Eurooppa neuvoston kesken.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #24

No nythän illalla on tuohonkin saatu vastaus. Espanja pysyy EU:n rintamassa ja hoitaa sitten kahden kesken asiaa Britannian kanssa. Eikä EU:lla ole asiaan mitään huomauttamista. Bryssel ei sekaannu Espanjan sisäisiin asioihin.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Olen äärimmäisen kateellinen briteille, koska he pääsevät eroon EU- tyranniasta.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Lontoossa yhä useampi alkaa olla sitä mieltä, että tuo Ylen hehkuttama loistava neuvottelutulos tarkoittaa sitä, että britit ovat edelleen "EU:n jäseniä", mutta nyt ilman päätösvaltaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kerrataan nyt vielä todellinen tilanne lauantaina 24.11.2018:

1. Varmalta näyttää, että erosopimusneuvottelijoiden saavuttama (epämääräinen) tulos allekirjoitetaan huomenna.
2. Erosopimus käsitellään sekä UK:n että EU:n päättävissä elimissä. Jälkimmäisissä hyväksyminen näyttää varmalta.
3. Brittiparlamentti saattaa hyväksyä erosopimuksen, mutta mikäli näin ei käy, tuloksena saattaa olla erosopimuksen peruminen, uusi kansanäänestys tai eroaminen EU:sta ilman sopimusta.
4. Mikäli brittiparlamentti hyväksyy erosopimuksen, päästään vasta aloittamaan vuosikausia kestävät neuvottelut tulevista tavara-, palvelu- ja rahamarkkinoiden sopimuksista ja ihmisten liikkuvuudesta rajojen yli.

Manner-Euroopassa asuvan tavallisen EU-kansalaisen tai brittikansalaisen kannalta tilanne on se, että huomisen sopimuksen hyväksyminen takaa asioiden jatkumisen koko lailla ennallaan. Britanniassa asuvien EU-kansalaisten epävarma asema jatkuu.

Hallituksia ja suuria firmoja ei juuri kiinnosta se, että britit eivät enää pääse äänestämään muusta eurooppalaisesta lainsäädännöstä, mutta finanssialan toimintaoikeudet ovat tärkeitä. Saksassa, Ranskassa, Hollannissa ja Irlannissa oltaisiin ehkä hyvinkin tyytyväisiä Brexitistä, jossa tulliunioni säilyy, mutta Lontoo menettää asemansa rahamarkkinoiden pääkaupunkina. Jos UK eroaa EU:sta ilman sopimusta, Frankfurt on uusi Lontoo yhdessä yössä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Heh... Lontoo menettää asemansa rahamarkkinoiden pääkaupunkina...

Tälle väitteelle voisi suoda edes yksi uskottava pankkipiireistä oleva tuore lähde marraskuulta 2018 ?

Itselläni näitä kyllä on.

Eron käytännön päätökset on jo pitkälti valmiina, eikä alkutekijöissään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Aina kannattaa lukea ennen kuin kommentoi. Huomasitko konditionaalin?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #28

Edelleen odotellen sitä luotettavaa tuoretta pankkipiireistä olevaa lähdettä ...

Sovitaanko jo nyt, ettei sellaista ole edes olemassa.

Itse kyllä olen ollut FT:n tilaajana jo pidemmän aikaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #29

Cityn sisäpiiriläinen siis.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #30

FT:ssa ei vielä ole ollut mainintoja finanssiteollisuuden siirtymisestä käytännössä ja todellisuudessa pois Lontoosta, mutta Vuorelalla taitaa olla sisäpiiriäsisäpiiriläisepmääkin salaista tietoa asiasta, jonka lähdettä hän ei nyt syystä tai toisesta halua paljastaa.

Suu silkkoa savea.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #33

Aiemmin on jo todistettu, ettet osaa lukea englantia, mutta ei näytä luontuvan suomikaan. Palataan asiaan siinä epätodennäköisessä tapauksessa, että Lontoo menettäisi kokonaan asemansa. Sen jälkeen voitaisiin ruveta etsimään todisteita siitä, missä "oltaisiin ehkä" tyytyväisiä.

Asia on varmasti vaikea sellaiselle, joka luulee, että järjen voitto on jo jossain päätetty.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #35

Ahaa, Vuorelan kanta brexitin tiimoin alkaa hiipua jyrkän kielteisyyden asteelta sanailuluonnoksiin.

Hymyilyttää pakostakin moinen reaktio juuri tänä päivänä.

Huomenna siis allekirjoitetaan Britannian ero Unionista ja ei edes Vuorela ole sopiva kuten ei varmasti kukaan muukaan ole riittävä neropatti ennustamaan jatkoa, vaikka Vuorela Tampereelta tällainen messias haluaisikin olla.

Sorry.

Itse en ole brexitistä sinänsä mitään mieltä, vaan ajattelen asiaa lähinnä valtapolitiikan näkökulmasta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #36

Tavallaan jännää huomata, miltä asiat näyttävät siltä planeetalta katsoen. Täällä Maan päällä, manner-Euroopassa olisi tietysti parasta, että Britannia pysyisi EU:n jäsenenä. Minun ja useimpien mielestä, vaikka varmaan jotkut finanssitoimijat saattaisivat olla toistakin mieltä.

Nyt saavutettu neuvottelutulos olisi erosopimukseksi hyvä, jos ero tulee. Siitä asiastahan huomenna ei vielä päätetä millään tavalla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #37

Siitähän juuri päätetään, mutta jos ei asiassa ole edes alkeellista ymmärrystä, niin sitten ei vain ole.

Sorry about that.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #44

Sovitaanko, että nukut välillä pään selväksi ja luet aamulla hitaasti uudelleen kommentin #26. Ensi kuussa voi sitten taas kirkkaammin silmin seurata, kun brittiparlamentti rupeaa tekemään päätöksiä asiasta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #46

Kuten jo totesin aiemmin, alahuone lienee Mayn kannalla sekä huomenna, että myös ylihuomenna. Ylalähuoneesta ei niin väliä.

Kommenttisi 24 ei niin väliä muutoin ole väliä, kuin uskomushoidoissa tms. hörhöilyissä...

Silti kiinnostaisi se linkki, jossa Lontoon finanssiteollisuus hakisi jalansijaa vaikkapa Saksasta ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #51

Kommentti 24 on omasi, mutta nuku välillä, kyllä se siitä. Alahuone käsittelee asian sitten kun ehtii. Järjenkäyttö on ihan mahdollista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #29

Onhan se pitkä virke, mutta yritä nyt sulatella se kokonaisuutena: "...oltaisiin ehkä hyvinkin tyytyväisiä Brexitistä, jossa..."

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #31

Oltaisiin toki... jos

Lontoo säilyy kuitenkin edelleen finanssikeskuksena Euroopassa, oli sitten brexit millainen hyvänsä.

Sauli Niinistökin rakastaa konditionaaleja, sekä sitä ensimmäistä, että toistakin.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #34

Tämähän sitten nähdään. Jotkut ovat jo suunatautumassa Frankfurttiin, kun Cityssä ei nähdä tulevaisuutta. No sehän nähdään vuoden - parin sisällä. Onhan siellä Cityssä se hieno kierresukkula.

Ja toivon kaikille siellä Cityssä työskenteleville fiksuille nuorille finanssialan ammattilaisille vilpittömästi hyvää jatkoa, missä sitten jatkavatkin.

Ja kyllähän Englanti pysyy paikallaan, ei sitä merivirrat mihinkään liikuta. Poliittisesti Iso-Britannia saattaa hakea uutta halssia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #47

Siis ketkä jotkut menossa Frankfurtiin ?

Cityssä ei nähdä tulevaisuutta - ketkä eivät näe ?

Pistä syksyn 2018 uskottava lähde asian todenperäistämiseksi ?

Ei missään ole tietääkseni uutisoitu Lontoon yli 700.000 työntekijän finanssikeskuksen siirtävän työtekijöitään ja toimintojaan toistaiseksi yhtään minnekkään. Tosin tällaisia uhkauksia toki kuultiin pari vuotta takaperin, mutta ne on jo sittemmin todettu politikoinniksi.

Käyttäjän juhanakari kuva
Juha Nakari

Hälyttäviä uutisia että May olisi "myynyt" Gibraltarin Espanjalle. Aloin jo kallistua kannalle että parlamentissa menisi diili läpi mutta tämä voi muuttaa asian.

Harva Cityn pankkiiri halajaa Frankfurtiin, kakkos-liigan tekijät korkeintaan sinne menevät, jos on pakko, huipputekijöiden vaimot eivät halua tylsään Saksaan.

Boris piti hyvän puheen Pohjois-Irlannissa. Isompi uhkahan on äärivasemmiston valtaama Labour-puolue, marxistit johdossa, Venezuela esikuvana, puolueen institutionaalinen ja rakenteellinen antisemitismi - sosialidemokratia heitetty tavoitteena romukoppaan ja Maon punaista kirjaa heilutellaan parlamentissa ja Palestiinan liput liehuvat puoluekokouksessa.

Brexit on pientä tämän rinnalla.

https://youtu.be/AjubxheN6ME

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mistäpä sellaisia Gibraltar-uutisia voisi lukea? The Times, Telegraph, Guardian, Independent, Economist, Financial Times, BBC, Sky...? Anna nyt jokin lähde :)

Vakavasti puhuen: oletko huomannut, että Tommy Robinsonista tuli Ukipin neuvonantaja ihan virallisesti?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Mikäs Nigel Faragen rooli on nykyjään UKIP:ssa ?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"BoJo:lla" ei kestänyt kantti istua loppuun saakka parlamentin keskustelussa. Kovasti BoJo pudisteli päätään, mutta sitten jätti Mayn puolustamaan itsensä ( ja Nigel Faragen jota häntähä ei ole enää missään nähty) masinoimaa kansanäänestyksen tulosta.

BoJo: "Hei te sammutitte sytyttämäni ja Nigelin sytyttämän tulipalon , mutta olette sammuttamassa sitä väärällä tavalla." Näinkö se meni ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#38. Kun et varmaan lue tai suostu linkittämään vasemmisto- tai liberaalijulkaisuja, teen sen itse. The Guardian kertoo, mistä tuossa "gives way" -asiassa on kyse:

https://www.theguardian.com/politics/2018/nov/24/b...

Voi tosiaan olla, että tämä heikentää entisestään erosopimuksen mahdollisuuksia brittiparlamentissa, vaikka May ei tosiasiassa ole myynyt mitään kenellekään.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ennustukseni on, että Brexit ei mene Britannian ala- ja ylähuoneissa lävitse. Luvatut 500 milj.£:n säästöt briteille viikossa ovat kääntymässä vastaavan suuruisiksi kustannuksiksi. Samalla "imperiumi" hajoaa ensin henkisesti, Wales, Skotlanti ja Pohjois-Irlanti ja jäljelle jää tynkä- Britania. Tätä britit eivät tule hyväksymään.

Päivittäisen Joulukalenterin luukut sisältävät aina uuden yllätyksen, jossa Downing Streetin käkikellon nauravat jopa tunnin välein.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kääntymässä kustannuksiksi...

Jos nyt edes viitsisit avata asiaa hieman ?

Yle:n toimittaja kertoi perjantaina Brotannian menettävän tuon 500 miljoonaa viikottain talouskasvun romahdettua 2,5 % . Ei kuitenkaan viitsinyt hakea uusia todellisia lukemia valehtelun sijaan.

Brittitalous kasvoi nyt syksyllä 1,5 % ja EU:n 1,9 %. Brittitalouden lukemat ovat paremmat, kuin mitä olivat keväällä ja EU:n taas puolestaan huonommat mitä aiemmin.

Viimeisen vuosikymmen aikana finanssikriisin jälkeen Britannian talous on kasvanut ripeämmin, kuin mitä koko muun EU:n taloudet keskimäärin kiintein hinnoin. Suomen taloushan ei sitten ole kasvanut tässä seurassa sen pätkän vertaa vuosikymmeneen, ennen pientä valonpilkahdusta v. 2017 ja 2018.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Briteille Brexit- kmpanjassa luvattiin tuon summan kaltaisia säästöjä jäsenmaksujen poistuttua yms.

Kun nyt huomataan mm. yritystalouksissa menetysten todellinen vaikutus talouteen juuri Brexitin ansiosta on luku kääntynyt toisin päin.

Toimituksen poiminnat