jpvuorela

Jordan Petersonin tappava dieetti

Muistattehan kanadalaispsykologi Jordan Petersonin, Mikko Paunion idolin:

http://mikkopaunio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253216-jordan-peterson-punav...

Peterson, tuo punavihreiden painajaisuni, on viime aikoina herättänyt huomiota ruokavaliollaan. Hän syö pelkästään nautaa, suolaa ja vettä.

Tämä on siis kirjaimellisesti totta. Ei lainkaan vihanneksia eikä hedelmiä. Ei leipää eikä viljatuotteita. Ei maitotuotteita. Ei edes kanaa, kalaa, porsasta tai lammasta. Beef, salt and water. Nautaa, suolaa ja vettä.

Peterson väittää, että tällä dieetillä on helppo vastustaa depressiota.

Voihan tuossa hetkellisesti olla jotain perää. Niille, jotka huomaavat, että heillä on varaa syödä nautaa joka päivä, joten mitäs syytä tässä oikeastaan masentuakaan...

https://www.thetimes.co.uk/article/mikhaila-peterson-jordan-peterson-an-...

Luulenpa, että kaikki maailman lääkärit, paitsi ehkä Mikko Paunio, pitäisivät Petersonin dieetin seuraamista aika vaarallisena. Otetaan tähän nyt yksi tulkinta:

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Tää on helppo debunkata. Petersonin dieetti on sama kuin hänen tyttärellään, joka sai houkuteltua isänsä samalle dieetille. Hän kirjoitti siitä blogiinsakin.

http://mikhailapeterson.com/2017/09/20/jordan-pete...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tyttären luettelossahan on kaikenlaista, mutta kehotan nyt kuuntelemaan Jordanin omia sanoja tuolta videolta.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Jaa niin näköjään päivittäneet lähiaikoina tuota ruokavaliotansa. Aikaisemminhan siinä oli kasviksia, lihaa, kalaa sun muuta, mutta nyt pelkästään lihaa.

http://mikhailapeterson.com/2018/04/19/april-19-20...

"Anywa,y he went from eating meat and greens to only eating meat and felt better in TWO days. TWO. DAYS."

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #4

Ja tuon jälkeen on sitten luovuttu muusta lihastakin kuin naudasta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #4

Tuo syyskuun 2017 "dieetti" oli varsin monipuolinen lihansyöjän ruokavalio. En voi ymmärtää tyttären väitettä, että sitä noudattamalla olisi ollut vaikea syödä ulkona. Pelkkää nautaa, suolaa ja vettä saattaa ravintolassa ollakin hiukan hankala tilata.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Mix pitäis kiinnostaa mitä joku kanadalainen tai usa:lainen matkasaarnaaja skruudaa?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#3: No jossei sua kiinnosta niin mix sä vaivauduit skriivaan tähän mitään? Luulis et tää olis sulle ihan yhdentekevä juttu.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jotain outoa tässä nyt on. Veikkaan, että Vuorela haluaa viestittää, ettei noin oudon dieetin mies ole luotettava lähde edes omalla ammattialallaan. Näin siksi, että jos olisi, Vuorela juotuisi korjaamaan käsityksiään.

Mitä tulee puhtaaseen lihadiettiin, niin olen kuullut sitä käytetyn Kiinassa kuolemanrangaistuksena. Saattaa auttaa masennukseen, en lähde kinaamaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

On aika selvää, että noin oudon dieetin mies on psykologina vaarallinen, vaikka hurskaasti sanookin, ettei halua neuvoa ketään toista tekemään samoin. Tämä aikuinen mies pitää tärkeänä kertoa meille, että jos ei syö ollenkaan hiilihydraatteja, ei tarvitse C-vitamiiniakaan...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Nyt kyllä tekemällä etsit jotain pahaa sanottavaa kyseisestä kaverista. Kuuluisilla ihmisillähän on vaikka minkälaista omituisia ruokatottumuksia oman virtsan juomisesta perhosten syöntiin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama
Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Nyt nousee väkisinkin mieleen tarina vanhasta suomalaismiehestä, joka meni lääkärintarkastukseen. Miehen veriarvot olivat harvinaisen hyvät ja lääkäri alkoi kysellä miehen ruokavaliota. Mies kertoi syövänsä vain ruisleipää, jonka päällä on voita ja ketsuppia. Lääkäri kysyi, mitä mies syö lämpimäksi ruuaksi. Mies kertoi lämmittävänsä ruisleivän.

Tiedä häntä tuon tarinan todenperäisyydestä, mutta joskus on kuulemma oikeasti tehty terveystarkastuksia ns. puliukoille, ja tuossa tutkimuksessa havaittiin, että tamperelaiset pultsarit olivat parempikuntoisia kuin helsinkiläiset kumppaninsa.

Meillä täällä Tampereella on ihmeravinne nimeltä musta makkara. Kyse on erittäin halvasta eineestä. Asunnottomalla alkoholistillakin on varaa kyseiseen eineeseen. Kun lisäksi otetaan vähän puolukkamurskaa ja lasi maitoa, ateria on täydellinen.

Pääkaupunkiseudulla ei kuulemma ole vastaavaa einettä tarjota vähävaraisilleen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Häh, jo on taas blogi josta en ymmärtänyt mitään. Ns. luolamies dieetti on vanha juttu. Ongelma on vain se, että nykyihmiset elävät luolamiehiä kauemmin eli ei kukaan voi moista ruokavaliota pitkään pitää yllä. Edes tietysti kaikkien vitamiinien voimalla joita ilman moinen onnistuu vielä lyhyemmän ajan.

Video on jonkun kasvisruoka, vegaanin, vastalause. Siis meissä on friikkimme löytyy niin kasvisruokavalio voimamiestä joka syö kerran päivässä tai sitten luolamies ruokavalion nimeen vannovia. Jälkimmäisssä pitäisi silti joku tolkku pitää eli 'beef' nyt on huono idea, tulehtuu suolistoon liiallisina määrinä, minkä takia se oikea ruokavalio on kala ja kana ja vähän riisiä taikka ihan alkuperäinen voimamiesten vannoma biisoninliha jota Suomesta ei edes saa ja joka on siis kaikinpuolin parasta mitä on kun nauta ehkä huonoin mahdollinen vaihtoehto ..

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olet ehdottomasti oikeassa siinä, että luolamiesdieetti on vanha juttu... Vakavammin puhuen olet tietysti oikeassa kanasuosituksessakin. Biisonihan on nauta.

Itse syön tavallista enemmän sikaa (erityisesti mustaamakkaraa) ja nautaa, kun olen kalaproteiiniallergikko. Naudanlihan tuotanto on kuitenkin ekologisesti aika tuhlaavaa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Suomesta biisonia ei kasvateta kuin parilla tilalla, mutta kannattaa googlata ruoka-arvot, jos kiinnostaa tai no laitan tähän laiskoille eli 6g rasvaa /100g ja kaikin puolin parasta mitä on ja mitä nyt vaikka kaikki maailman vahvimmat miehet Brian Shawnin etunenässä syövät (ei tarvitse olla moisista kiinnostunut mutta jos on vihreä sun muu, kiinnostunut hyvinvoinnista, elintasosairauksista ... pitäisi nyt vaikka miettiä sitä miksi Suomesta ei edes biisonia saa, sitä ei kasvateta ...)

https://draxe.com/bison-meat/

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Eipä ollut kovin kummoinen vastinevideo.

Petersonin dieetti on tosiaankin eliminaatiodieetti. Sen avulla eliminoidaan autoimmuunisairauksia aiheuttavat ja/tai pahentavat ruoka-aineet pois ruokavaliosta. Sama periaate on toiminut moniin muihinkin autoimmuuniongelmiin, netti on anekdootteja täynnä. Mutta suurella osalla ihmisistä sen ei tarvitse olla ihan niin rajoittunut kuin Petersonilla. Ihan selvää kuitenkin on, että se toimii.

Mitä tulee vitamiinipuutoksiin, niin yleensä lihansyöjät eivät syö pelkkää lihasta, vaan myös muita eläinkunnan tuotteita, kuten maitotuotteita ja kananmunia. Jos kiinnostaa laskeskella kuinka paljon mitäkin vitamiineja saa, niin lihasten mukaan kun lisätään kananmunia (ainakin keltuaisia, valkuiset saattavat aiheuttaa ongelmia joillekin), maksaa, voita ja juustoa, saadaan aika kattavasti kaikki tarpeelliset. Kalaa unohtamatta, jos sitä pystyy syömään.

C-vitamiini jää tosiaankin uupumaan, mutta anekdoottien perusteella porukka on ollut hyvinkin pitkiä aikoja lihadieetillä ilman minkäänlaista merkkiä keripukista. Joten jotain siinä ilmeisesti on, mikä vähentää radikaalisti C:n tarvetta.

Kannattaa katsoa koko klippi Petersonin haastattelusta: https://www.youtube.com/watch?v=HLF29w6YqXs

Eliminaatiodieetti autoimmuunitauteja vastaan ei siis todellakaan ole "tappava dieetti". Päinvastoin, se on parantanut ja auttanut lukuisia ihmisiä. Nykyinen lääketeollisuus on sen sijaan tappavaa, koska se ei tunnusta ruokavalion merkittävyyttä autoimmuunitaudeissa, vaan pyrkii kehittelemään mahdollisimman kalliita lääkkeitä. Ruokavaliota kun ei pysty patentoimaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Suositukset loogisuutta lisäävästä kommentistasi. En varsinaisesti ota lääketieteellistä kantaa.
Itse kokeilin taannoin banaani-kananmuna-dieettiä. Arvelisin sillä elävän ikuisesti, tai ainakin siihen asti, kunnes kuolema koittaa (-; Mitä hain, oli nivelvaivojen mahdollinen ruoka-aineperäisyys. Ei ilmeisestikään ollut. Nyt on nivelrikkodiagnoosi. Periaatteessa parantumaton vaiva, särkylääkeresepti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ihan loogista han tuo on altrightin syliin pudonneelta Ja.Pltä. Altright nimenomaan haluaa saada vähemmän koulutetut miehet sairastumaan ja sairaaloisen vihaisiksi.
Olihan Soinilla ja Lindströmilläkin nakkimukivalistusta. Altright ei ole mikään emansipatoorinen liike vaan taantumuksellinen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Altright nimenomaan haluaa saada vähemmän koulutetut miehet sairastumaan ja sairaaloisen vihaisiksi."
Ei enää oikein liity aloitukseen, mutta ei tästä nyt jaksa ihan uutta blogiakaan kirjoittaa. Odottaisin sinulta, kommentoija Lappalainen, paljon analyyttisempää otetta. Nythän tämä näyttää siltä, että jos näet jossakin jotain outoa tai peräti pahuutta, kytket sen taikasanaasi altright ja se selittää kaiken. Jos edes pyrkisit analysoimaan tämän altrightin syntymekanismia siinä valossa, että mitä left on jättänyt tekemättä.

Pahuuden raja menee meidän sisällämme. Kun tämän tiedostaa, ei enää näen niin viholliskuvallisesti. Jos tuon rajan sijoittaa mielessään itsensä ulkopuolelle siten, että on puhtaasti hyvän puolella, vaarana on farisealaisuus uusitestamentillisessä merkityksessä. Tästä Jeesuskin varoitti paljon useammin kuin homostelusta tai altrightista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Me kaikki elämme ympäristössä jossa kaikki meidän kohtaamme ideologiat ovat sekä sisällämme että ulkopuolella. Toiset vaan hiertävät siellä sisällä ja aiheuttavat hylkimisreaktioita.
Altright on nykyään ihan käypä otsalle jonka alle mahtuu myös kuvaamana pyrkimys pitää huonovointisuus miehiä välineinä ja hyödyntää heidän epäsosiaalisia ja itsetuhoisia oireilujasn niitä lisäämällä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #24

Altright ennen ainakin tarkoitti vain etnonationalistisia (tässä tarkoittaen lähinnä valkoisia höpsöjä, jotka haluavat pelkästään valkoisille tarkoitettua valtiota... etnonationalisteja tietenkin on muitakin), joita ei kamalasti ollut eikä ole nytkään. Lähinnä siis Richard Spencerin outoja porukoita. Nykyään se voi tarkoittaa vähän mitä tahansa, ja sanaa voi näppärästi käyttää myös leimakirveenäkin. Trumpin kampanjan aikana ja somen myllyssä altright sitten alkoi elää omaa elämäänsä pepeineen ja provokaattoreineen. Koko sana on aika vähämerkityksellinen (tarkoituksensa osalta), koska selvää määritelmää sille keitä tuohon kuuluu on lukuisia. Itse pysyisin vielä varhaisemmassa määritelmässä eli Spencerin etnonationalisteissa ihan selvyyden vuoksi. Siinä mielessä altrigh-porukoilla ei ole erityistä merkitystä tai suosiota. On jokseenkin vaarallista laajentaa jotain termiä liian pitkälle, jolloin sen merkitys todellakin alkaa elää omaa elämäänsä. Tietenkin mikäli haluaa boxata itselleen epämiellyttävät ihmiset kaikki samaan laatikkoon, niin mikäs siinä....

Käyttäjän JuusoPeuraharju kuva
Juuso Peuraharju

"Altright nimenomaan haluaa saada vähemmän koulutetut miehet sairastumaan ja sairaaloisen vihaisiksi."

Riittääkö enää foliohattu vai onko jo koko huone vuorattu foliolla?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Peterson itsehän ei kuulu mihinkään altrightiin, mutta jostain syystä moni oikeistosekopää kokee hänet profeetakseen. Ehkä juuri siksi, että vaikeasti ymmärrettävän ristiriitaisen puheen täytyy varmaan olla jotenkin hienoa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Etnonationalistit haukkuvat Petersonia melko surutta (muutaman youtube puheen häneen liittyen olen puoliksi seurannut). Toisaalta moni täysin surutta laittaa Petersonin ja monet monet muut altright-boxiinsa. Mistä syystä koko altright terminä voi puhujasta toiseen tarkoittaa vähän kaikenlaista.

Petersonillahan on paljon ihan hyviä ajatuksia, ja väittelijänä hän on varsin taitava (pari väittelytappiota olen hänellä havainnut.. Dillahunty tulee ainakin mieleen). Siinä vaiheessa kun hän sekoittaa ajatuksiinsa mytologioita ja Raamatun juttuja (usein), niin alkaa Petersonilla vain keulia melko pahasti yli.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Aika erikoinen dieetti tosiaan, ihme jos sillä pysyy hengissä.

En silti nyt ymmärrä asian relevanssia ja mitä tekemistä sillä on JP:n poliittisen, filosofisen tai tieteellisen ajattelun kanssa, joka voisi olla merkittävämpi ja kiinnostavampi keskustelunaihe.

En aivan ymmärrä Mikko Pauniota, miten hän ei itse ole "punavihreä", sikäli kun sosialidemokraattisen puolueen väri nyt perinteisesti on punainen... Taitaa olla mies väärässä puolueessa, vain perintösyistä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kysymys relevanssista on asiallinen, mutta Petersonilta on vaikea löytää varsinaista poliittista, filosofista tai tieteellistä "ajattelua". Yrittää toki sopii:

https://bigthink.com/21st-century-spirituality/jor...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Tuosta tulee mieleen itäafrikkalaisen Maasai-heimon ruokavalio, joka koostuu yksinomaan naudanlihasta, -verestä ja -maidosta. Kyllähän silläkin dieetillä elää mutta harvoin edes 50-vuotiaaksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hän on varsinainen superkarppaaja.

Tuli mieleen tuosta, kun olin Buenos Airesissa ja minun piti mennä paikallisena isäntänä toimineen sikäläisen kolleegani kanssa illalliselle. Hän saapui hotelliaulaani klo. 23:00 illalla ja ehdotti, että mennään ensiksi baariin ottamaan parit aperitiivit.

No, kello oli varttia yli 12 yöllä, kun olimme sitten valmiit illalliselle, jota varten hän oli varannut pöydän kävelymatkan päästä olevasta härkäravintolasta.

Puoli yhden maissa yöllä olimme saaneet menuut ja aloimme tehdä tilaustamme. Siinä vaiheessa sisään lappasi vielä lisää porukkaa ja pöydät alkoivat vähitellen täyttyä.

Tilasin suosituksen mukaan tietyllä tavalla marinoitua naudanpaistia. Kun annos tuli pöytään, lautasella oli pienen potkupallon kokoinen ja melkein muotoinenkin lihapala eikä mitään muuta. Veri tirsusi lihasta kun sitä terävällä veitsellä aloin leikata. Ei aivan koko kimpale mennyt alas sinä yönä, mutta antoi mielenkiintoisen kokemuksen paikallisesta ruokakulttuurista.

Toimituksen poiminnat