jpvuorela

Brittiparlamentilla brexit-ratkaisujen viikko

Britannian pääpuolueiden suhde tulliunioniin ja Irlannin rajaan olisi huomattavan koominen, ellei se olisi niin traaginen.

Joulukuussa 2017 Euroopan unioni ja Britannia sopivat, että Irlannin saarelle ei tule "kovaa" tullirajaa. Suomeksi sanoen: Britannia liittyy tulliunioniin Euroopan kanssa. Tämä oli EU:n lupaus Irlannille ja UK:n lupaus Pohjois-Irlannille.

Osa konservatiivipuolueen brexit-intoilijoista ei ole vieläkään ymmärtänyt, mitä tämä merkitsee.

Suomalaisille vaihtoehtojen ymmärtäminen on poikkeuksellisen helppoa. Meidän rajoillamme ne kaikki ovat käytännössä olemassa.

1. Maaraja Euroopan unioniin kuuluvan Ruotsin kanssa.
2. Maaraja Euroopan talousalueeseen kuuluvan Norjan kanssa.
3. Merinaapuruus Euroopan unioniin kuuluvan Viron kanssa.
4. Tarkasti vartioitu ja tullitarkastettu raja Venäjän kanssa.

Ei ole muita vaihtoehtoja. Paras brexit on Norway option. Jos britit oikeasti lähtevät tulliunionista, hard border tulee Irlannin saarelle tai Irlannin merelle. Ei Eurooppa voi hyväksyä, että sen rajan yli saa tuoda mitä tahansa tarkastamatta ja tullaamatta.

Britannian työväenpuolueen kannattajien ylivoimainen enemmistö kannattaa tulliunionia, mutta puolueen johtoa huolettaa vaalimenestys brexitin innokkaimmilla kannatusalueilla. Siksi puolue esittää liittymistä jonkinlaiseen tulliunioniin, joka ei ole Euroopan talousalue.

Labourin kanta on epäkäytännöllinen. Euroopan talousalue on valmiiksi neuvoteltu järjestelmä. Muu tulliunioni vaatisi satoja erillissopimuksia ja lopputulos olisi käytännössä sama: Swiss option on jokseenkin sama kuin Norway option.

Tulevalla viikolla Britannian parlamentti tekee ratkaisevia päätöksiä brexitin tavoitteista. Vihdoinkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Niin briteillä on nyt hauskaa, kun pääsevät valitsemaan eri optioista sopivan. Tullivapauden ne kuitenkin saavat. Englannin vetovoima vain kasvaa. Maa voi itsenäisesti päättää asioistaan ja pitää huolen valuutastaan ilman muiden tuomia rasitteita.

Englannin kukoistava sijoituspankkitoiminta eli suomeksi veroparatiisien sulava käyttö jatkuu. Kukaan merkel ei ole kykenevä asettamaan sille esteitä vaan maailman ökyrikkaat viihtyvät entistä paremmin Englannissa, jossa pankit eivät kysy mistä rahasi ovat peräisin vaan toivottavat ne tervetulleiksi Englantiin.

Englannin korkeammat oppilaitokset tulevat myös menestymään ja rahastavat tuntuvia summia varakkaiden ulkomaalaisten vanhemmilta. Mikään ei ole kotona seurapiireissä liikkuessa mukavampaa kuin puhua kunnon Oxfordin aksentilla kun muu nuoriso narisee gettojen amerikkaa, jota oppineet saippuaoopperoista ja McDonaldsin tiskin takana.

Brittien halu jatkaa viimeisen 10 vuoden massamuuttoputkea tuli myös tiensä päähän. Siitä on syytä iloita heidän puolestaan.

Täytyy taas mennä Englantiin ja nauttia maan mukavista kartanohotelleista vihreän maaseudun keskellä ja ajaa kauniita sivuteitä avoautolla brittityyliin. Maassa on onneksi väki kasattu suurkaupunkeihin ja perinteinen Englanti on säilynyt laajalti 60 miljoonan populaatiosta huolimatta. Just brilliant, isn't it.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vihreä maaseutu on mukavampaa Skotlannissa ja Irlannissa, vaikka toki myös Manchester ja Lontoo ovat mukavia kaupunkeja. Varmasti sen jälkeenkin ja ehkä erityisesti sen jälkeen kun Euroopan finanssikeskukset ovat siirtyneet mannermaalle.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#1. Arvostan komiikkaa, joten olin lähellä suositella kommenttiasi, mutta ajatus sen suosittelijasta Makkosesta puhumassa oxbridgeä oli liian groteski minunkin huumorintajulleni.

Juha Hämäläinen

#3. Älä nyt Makkosta morkkaa. Mistä me tiedämme minkä tason oxbridgeä hän taitaa. Minun juttuni oli sellainen Nigel Farage-tason juttu.

Oikeasti tykkään noista yläluokkaisten brittien nenäkkäistä kommenteista ja elintavoista. Viimeiset avoimesti luokkayhteiskuntaa kannattavat piirit länsimaissa eivät ole niin täysin pahoja ettei niissä olisi jotain hyvääkin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tämä brexit on katkera paikka uuden uljaan maailman rakentajille ja muillekin kommunisteille.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hehehe. Katsotaan vaikka viikon päästä. Taitaapa käydä niin, että brittiparlamentti ottaa oikeasti suvereniteettinsä takaisin ja kukistaa näitä sanoja käyttävän hard brexit -porukan. Ihan konservatiivien ja liberaalien ja muiden uljaan maailman rakentajien johdolla.

Juha Hämäläinen

#6. Voi olla. Jää nähtäväksi. Onneksi emme tiedä asioita etukäteen. Jäisi silloin mediassa moni työttömäksi eikä lehtiä ostaisi kukaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Theresa Mayn uskomaton saamattomuus on lykännyt välttämättömiä ratkaisuja jälleen kolme viikkoa. The Guardianin Simon Jenkins muistuttaa:

"The Norway model has always been the only sane option and the cabinet must accept it or resign."

Perjantaina 6. heinäkuuta brittihallituksen pääneuvottelija Oliver Robbins kertonee vihdoin, että Euroopan talousalue on ainoa käytännöllinen vaihtoehto.

Toimituksen poiminnat