jpvuorela

Kansalliskielistä meininkiä

Useimmat tajunnevat, että kansallisvaltioiden aika on ohi. Parempaa järjestelmää ei vain ole keksitty, väitetään. Poliitikon on pakko sanoa peräkkäisissä lauseissa: "Tietenkin vastustamme veroparatiiseja" ja "Emme tietenkään hyväksy yleiseurooppalaista verotusoikeutta".

Itseäni en ole koskaan tuntenut kovin suomalaiseksi, pirkanmaalaiseksi ja eurooppalaiseksi kylläkin. Kiven, Sillanpään, Viidan ja Linnan kielen tiedän kyllä omakseni. Hämeen kielen siis.

Svean, Götan ja Taalainmaan kuningas ja Suomen suuriruhtinas Kustaa III kävi Tammerkosken rannalla katsomassa Euroopan parhaalle kaupungille paikan. Kaupunkimme perustaja oli Preussin Fredrik Suuren sisarenpoika ja Venäjän Katariina Suuren serkku. Näin kansallisia ovat juuremme.

Ei kaupungista kummempaa kasvanut ennen kuin Skotlannista tuli Finlayson panemaan vauhtia. Kaupungin perustaja oli silloin jo murhattu, mutta hänen paras kaverinsa Armfelt oli vaihtanut pääkaupunkia Tukholmasta Pietariin, eivätkä tavalliset tamperelaiset juuri muutosta havainneet.

Kansallisvaltioiden systeemi on perustettu moneen kertaan: Westphalenin rauhassa 1648; Wienin kongressissa 1815; ensimmäisen maailmansodan rauhassa ja Kansainliitossa; toisen maailmansodan rauhassa ja Yhdistyneissä kansakunnissa. Ei siitä ole oikein mitään tullut, kun suurvalloilla on veto-oikeus.

Periaatteessa moderniin maailmaan sopivin systeemi olisi Euroopan unioni. Jos se olisi demokraattinen, eli jos sillä olisi europarlamentille vastuullinen hallitus. Jos se olisi alueiden Euroopan liittovaltio.

Vastatkaa realistisesti kysymykseen: huolehtiiko eurooppalaisten edusta parhaiten 1. Xin Kiina 2. Putinin Venäjä 3. Trumpin Yhdysvallat 4. Jokin muu, mikä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vastaukseni: 4.

Ai niin, pitikö se myös määritellä? Sitten se on sanottava: europarlamentti.

PS. Tulet kohtaamaan kovaäänistä arvostelua "väärin asetetusta kysymyksestä", josta puuttuu suomalaisuuden elementti.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Vuorelan anti-isänmaallinen agenda kumpuaa Pirkkala-kokeilun aikaisista sosialistilähteistä.

Suomalaisten etujen (sitä et tosin kysynyt) parhaana takuumiehenä toimii meidän oma kansallinen identiteettimme ja sen erinomaiselle perustalle aikaisempien sukupolvien työn kautta rakennettu hyvinvointi.

Hyvinvointia tulisi jakaa entistä tasaisemmin. Kuitenkin niin, että kaikkien tulisi omien voimiensa ja lahjojensa mukaan olla valmiita tekemään työtä sen eteen. Vuorelan kaltaisten eurooppa-haikailijoitten ja historian väärentäjien propaganda saakoon saman kohtalon kuin Tampereen yliopiston masinoima Pirkkala-projekti aikanaan 1970-luvulla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Miten Vuorela on väärentänyt historiaa, perustelut?

Sitä paitsi Pirkkalan moniste taisi olla opetusministeriön ja kouluhallituksen masinoima, Kullervo Rainio oli aikanaan sitä mieltä että Tampereen yliopiston prof. Nummenmaata on höynäytetty.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Svean, Götan ja Taalainmaan kuningas ja Suomen suuriruhtinas Kustaa III kävi Tammerkosken rannalla katsomassa Euroopan parhaalle kaupungille paikan. Kaupunkimme perustaja oli Preussin Fredrik Suuren sisarenpoika ja Venäjän Katariina Suuren serkku. Näin kansallisia ovat juuremme." Näin siis Vuorela.

Kustaa III sen paremmin kuin Fredrik Suurikaan eivät millään tavalla edusta suomalaiskansallisia juuriamme kuten Vuorela antaa ymmärtää. Siinä eräs historiallinen 'epätarkkuus', vedätys.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

"Kustaa III sen paremmin kuin Fredrik Suurikaan eivät millään tavalla edusta suomalaiskansallisia juuriamme kuten Vuorela antaa ymmärtää."

Niinkö? Taidat olla ainoa, joka "ymmärsi" sen siten.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #7

Niin, tai sitten sinä olet ainoa, joka et "ymmärtänyt" sitä sillä tavalla. :)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #40

#40. Kyllä sinä olet varmaan ainoa, joka ei ymmärtänyt sitä millään tavalla. Toivotellaanpa kevään jatkoa uudelleen. Tervetuloa taas syksyllä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Suomalaisten etujen (sitä et tosin kysynyt) parhaana takuumiehenä toimii meidän oma..."

- Suomalainen vastaa kun ei kysytä, mutta Markku voisi vaikkapa ajatusleikkinä astua ulos laatikostaan ja miettiä tällä kertaa eurooppalaista etua, jota blogikirjoitus käsitteli.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

”Ruotsalaisia emme enää ole, venäläisiksi emme tahdo tulla, olkaamme siis suomalaisia” (”Svenskar äro vi inte längre, ryssar vilja vi inte bli, låt oss alltså bli finnar”). Jari-Pekka tuntee tuon arvokkaan lauseen.

Adolf Ivar (Iwar) Arwidsson (7. elokuuta 1791 Padasjoki, Ruotsin kuningaskunta – 21. kesäkuuta 1858 Viipuri, Suomen suuriruhtinaskunta) oli suomalainen poliitikko, kirjailija, runoilija, historiantutkija ja sanomalehtimies. Wikipedia.

Jari-Pekan pitäisi oppia erottamaan suomalaiset ruotsalaisista. Niin myös venäläisistä, skotlantilaisista, tanskalaisista, espanjalaisista ja kreikkalaisista etc. Sen jos oppii historian kautta aina nykypäiviin saakka, niin moni asia selkiintyy. Oppia ikä kaikki.

Hyvää kevään jatkoa Tampereelle, ja erityisesti Jari-Pekka Vuorelalle!

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#4
Jari-Pekan pitäisi oppia erottamaan suomalaiset ruotsalaisista. Niin myös venäläisistä, skotlantilaisista, tanskalaisista, espanjalaisista ja kreikkalaisista etc
...............

Jos haluamme paremman maailman niin yhteisen hyvän nimissä meidän ei pitäisi erotella ihmisiä "meihin ja niihin toisiin".

Loppujen lopuksi me ihmiset olemme samanlaisia. Keinotekoinen erottelu saa vain ihmiset toimimaan toisiaan vastaan ja yhteinen hyvä kärsii.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Päinvastoin. Erilaisuus on rikkautta!

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #33

#33
Näinkin. Mutta erilaisia ihmisiä pitää kohdella samanarvoisesti.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #37

Sitä kai ei kukaan ole kiistänytkään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #39

Harvempi todellakaan kiistää tasa-arvoisuuden ja -vertaisuuden arvoa, merkitystä ja tarvetta. Mutta "taiston tuoksinassa", onneksi vain verbaalisen, se joskus joiltakin pääsee unhettumaan ja siksi on paikallaan siitä aika-ajoin muistutella.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Poimin aluksi hauskan (huumoriahan ei ole koskaan liikkaa) yksityiskohdan tekstistä: "Itseäni en ole koskaan tuntenut kovin suomalaiseksi, pirkanmaalaiseksi ja eurooppalaiseksi kylläkin. Kiven, Sillanpään, Viidan ja Linnan kielen tiedän kyllä omakseni. Hämeen kielen siis."

Tuolla Vuorela kohottaa itsensä meidän muiden, siis suomalaisten, yläpuolelle, ilmoittautumalla ei-suomalaiseksi eurooppalaiseksi (tai ilm. joksikin muuksi suomalaisuutta paremmaksi, kansainväliseksi). Tuohon on aina oikeus etenkin jos itse on keilitaitoinen ja tuntee noin.
Samalla hän kuitenkin ilmoittautuu hyvin hämälaiseksi, pirkanmaalaiseksi ja "hämeenkielieliseksi" - siis nurkkakuntaisemmaksi kuin suomalaisuus. Hauskan ristiriitaista.

Jotkut meistä suomalaisista ovat eurooppalaisempia ja emnemmän maailmankansalaisia kuin toiset - näin on aina ollut jo ennen kuuluisaa "eurooppalaisuutta" ja Euroopan meidänkin asioista päättäviä pöytiä. Hyvä noin.

Mutta mitäs pahaa suomaalaisuudessa on? Olen kohdannut maailmalla huomattavasti kansallismieisempiä ihmisiä kuin me suomalaiset konsaan olemme.

Lopussa esitetty kysymys on niin johdatteleva, että annetaan olla.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tuon paremmuuden tai yläpuolelle asemoitumisen taisit keksiä ihan itse. Jos ihminen ei koe kuuluvansa lokeroon "suomalaiset", ei se merkitse ylemmyyttä.

Ja mitäkö pahaa on suomalaisuudessa? Ei tietenkään yhtään mitään, jollei itseruoskintaa saunavastalla pidetä patologisena masokismina.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Varsinaiset suomalaisethan asuvat jossain Turun seudulla, savolaiset ja karjalaiset taas Päijänteen vääräl... öh, toisella puolella.

Hämeen kieli on hämeen kieli, puhukoot savolaiset omaansa. Molemmilla on sijansa alueiden Euroopassa. Ei ole minun vikani, että Armfeltin perustama akatemia on jakanut yhden Nobelin hämäläiselle eikä yhtään savolaiselle.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Savo on Päijänteen oikealla puolella, katsokaa vaikka kartasta (joka toivottavasti on oikeinpäin).

Muistelen jostakin lukeneeni, että W.Röntgen olisi alkujaan Pielaveden Rytkösiä, A.France Rantasalmen Rantusia, H.Böll Pölläsiä Pieksämäeltä j.n.e. sekä A.Nobel itse Noposia Juvan Nääringistä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #21

Ja voittamaton Suvorov oli Savosta...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"huolehtiiko eurooppalaisten edusta parhaiten"

Varmaan nämä komissaarit joita emme voi edes valita.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos olisit lukenut avauksen loppuun asti, olisit huomannut tämän: "Jos se olisi demokraattinen, eli jos sillä olisi europarlamentille vastuullinen hallitus."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos se olisi demokraattinen"

Niin täti olisi setä ja onhan tämäkin nykysuuntaus.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Eurooppalaisten etu", kovin abstrakti käsite. Se mitä siitä voidaan sanoa on, jotkut "eurooppalaisten edut" ovat myös yleisesti ottaen myös "suomalaisten" etu. Mutta monesti, jopa pääsääntöisesti "eurooppalaisten etu" ei ole "suomalasten etu", vaan pikemminkin suorastaan "suomalaisten haitta".

Koska Suomi pieni, yksipuolinen, etäinen, kylmä, omalaatuinen karhunnaapuri.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kysymyshän on täsmälleen siitä, miten globaalina väestönä organisoidumme. Olenko yksilö, perheenjäsen, suvun jäsen, kyläläinen, kuntalainen, maakunnan asukas, murreryhmän jäsen, kansallisvaltion asukas, pohjoiseurooppalainen, suomalais-ugrilainen, länsieurooppalainen, itäeurooppalainen, eurooppalainen, länsimainen, pohjoisen pallonpuoliskon asukas, maailmankansalainen? Kuka sanoo viimeisen sanan, minkä "lokeron" etu on se tärkein, minkä elementin on väistyttävä jonkin toisen hyväksi?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ole vaan ihan rauhassa kaikkia niitä. Viimeiseen kysymykseesi totean, etten minä ainakaan. Toistaiseksi sen kai sanovat ydinasevallat:

http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243944-k...

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#13
Kuka sanoo viimeisen sanan, minkä "lokeron" etu on se tärkein, minkä elementin on väistyttävä jonkin toisen hyväksi?
............

Minä voin sanoa.

Koska emme voi mitään sille, että me asumme tällä samalla planeetalla, meillä ei voi teoriassakaan olla mitään muuta kuin tämän planeetan ihmisten yhteinen etu, koska ainoa "lokero" on tämä meidän yhteinen planeetta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Huuska tunnistaa minusta ihan oikein erilaisia etuja. En minäkään tunnista juurikaan yhteisiä etuja Eteläranta-10:n tyyppien kanssa vaikka suomalaisia ja eurooppalaisia lienevätkin siinä kuin minäkin. En tunnista edes yhteisiä etuja A.Häkkäsen kanssa vaikka hän lienee jonkinsortin savolainen laillani.

Sen sijaan tunnistan yhteisiä etuja ihan tavallisten kreikkalaisten, italialaisten, hämäläisten, katalaanien jamitäniitäonkaan kanssa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#11. "Yksipuolinen"? Huvittavan monipuolinen suosittelijajoukko kommentilla. "Pääsääntöisesti" toki äärioikeistolainen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomi on aina ollut monikulttuurinen rajamaa, joten on vaikeaa hahmottaa, ketä ne oikeat suomalaiset sitten olivat. Alkuperäiset asukkaat lienevät olleen saamelaisia.

Aikanaanhan olimme ruotsalaisia, joten kyllä Kaarle oli meidän kuninkaamme.

Pariin otteeseen olin muuttamassa Ruotsiin, ja siinä tapauksessa pitäisin itseäni nyt epäilemättä ruotsalaisena.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos nyt sen verran viitataan huomiseen Agricolan päivään, että sanat "häme", "saame" ja "suomi" saattavat olla samaa kantaa. Väestöhän täällä on perin monen jääkauden jälkeisen vaelluksen seurausta.

Käyttäjän JoniPalomki kuva
Joni Palomäki

Kirjoittaja on oikeassa kuvatessaan miten satojen vuosien ajan suomalaisten asioita ovat määräilleet ja veroja keränneet aivan toisilta rannoilta tulleet. Tännehän on lopultakin helppo päästä, ja jo rajalla voi ilmoittaa lempiruokansa, ynnä sen tarjoamiseen parhaiten sopivan kellonajat.
”Maakuntien Eurooppa” oli aikanaan yksi EU:n myyntihokemista. Harvoin saa sitä, mitä tilaa. Kansallisvaltion, edustuksellisen demokratian ja eurooppalaisen ajatusperinteen nivoutumisesta toisiinsa on ainakin Seppo Oikkonen kirjoittanut näillä sivuilla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Verojahan voi kerätä vasta, kun valtio on olemassa.

1200-luvulla Suomen alueella hiippaili joitakin heimoja siellä täällä. Ruotsissa ruvettiin pikkuhiljaa rakentamaan valtiota, ja lähinnä Birger-jaarlin ja hänen seuraajiensa ansiosta rapakon tällä puolen päästiin asiasta osalliseksi. 1500-luvulla Kustaa Vaasa perusti Helsingin ja teki Turusta koko Ruotsin valtakunnan toiseksi tärkeimmän keskuksen Tukholman jälkeen.

Verotushan voi tietysti olla enemmän tai vähemmän oikeudenmukaista ja tunnen toki sympatiaa monia hämäläisiä kapinoita kohtaan.

Ylempänähän olen jo viitannut omaan kirjoitukseeni "Kansakunta, Eurooppa ja klassinen sosiologia". Oikkonen ei siihen osaa vastata.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Muistelenpa lukeneeni, ainakin M.Klingeltä, valtiollisista oloista jo ennen ruotsalaisvalloituksia. M.m. kainuulaisista ja jonkinlaisesta valtiomuodostelmasta Suomenlahden yli.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""Ylempänähän olen jo viitannut omaan kirjoitukseeni "Kansakunta, Eurooppa ja klassinen sosiologia". Oikkonen ei siihen osaa vastata.""

Mitä ihmettä. Et kai ole odottanut että vastaisin tuohon juttuusi? Sehän on pelkkää triviaa vailla ainuttakaan ymmärtävää kognitiivista kytkentää.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #42
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

"... veroja keränneet aivan toisilta rannoilta tulleet." --- Taisivat Vuorelan mainostamat pirkkalaisetkin olla aika epeleitä veroja keräämään, aikoinaan?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Täällä "hiippaili" ihmisiä jo 10000 vuotta sitten ja olivat senverran sivistyneitä että osasivat punoa kalaverkkoja ja tehdä työkaluja.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ehkä he olivat ilmoittaneet rajalla lempiruoakseen kalat. Työkaluja nyt on tehty pari miljoonaa vuotta, se ei ole valtionmuodostuksen keskeisiä kriteereitä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Toi oli vain kommentti tähän sun älynpläjäykseen.
"1200-luvulla Suomen alueella hiippaili joitakin heimoja siellä täällä"
Täällä on ollut pysyvää asusutsta melko pian jääkauden jälkeen, sitä ennenkin täällä on hiippaillut kaksijalkaisia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #36

Jos sanon "vielä 1200-luvulla", ymmärrätkö sitten. Nyky-Suomen alueella oli tuhansia vuosia ihmisiä siellä täällä. Vasta 1200-luvun ruotsalaisista lähtien heimojen välille ruvettiin rakentamaan hallinnollisia yhteyksiä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #46

Monet vakavasti otettavat tutkijat, kuten esimerkiksi M.Klinge, kertovat kuitenkin hallinnollisista rakennelmista ja valtiomuodostuksesta jo ennen ruotsalaisvalloitusta. Joka tapauksessa tanskalaiset lienevät olleen täällä samalla asialla jo ennen ruotsalaisia.

Ja sitten on jopa villejä kuningaskuntatarinoita jotka saavat oikeutuksensa saagoista ja legendoista, m.m. Guillaume de Normandie:n (t.m.n. William I The Conqueror, William the Bastard, Guillaume le Bâtard) tarinasta jossa hän kertoi polveutuvansa mahtavista Kainuun kuninkaista.

Mielenkiintoinen kysymys on toisaalta miksi joitakin vähätellään heimoiksi ja joitakin arvostetaan kansoiksi. Siis olivatko hämäläiset, varsinaissuomalaiset ja karjalaiset kansoja vai heimoja? Lienee poliittisen tarkoituksenmukaisuuden kysymys?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #47

Pidän sinänsä Klingeä vakavasti otettavana, mutta väitettäsi en, ennen kuin saan tarkan sitaatin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #48

M.Klinge on kirjoittanut aiheesta kokonaisen kirjan: Muinaisuutemme merivallat; 1983 (ISBN: 951-1-07597-7)

Teos on suppea esitys joten jos tekijä olisi melkeinpä kuka muu tahansa kuin Klinge, pitäisin sitä yhtenä spekulaationa muiden joukossa. Hän kuitenkin on niin kuivakka vakavikko ja tosikko, että en usko hänen kokonaista kirjaa vitsinäkään pusaisi. Ehkä korkeintaan joku englantilaistyylinen sivulause jossakin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #53

Ehkä tarkempaa on vielä odotettavissa:

[Klingellä on ollut tarkoitus saattaa merivaltoja koskeva tutkimuksensa loppuun. Se on kuitenkin muiden töiden vuoksi jäänyt.

”Se pitäisi vielä tehdä. Minulla on asiasta aivan selvä kuva.”]

https://seura.fi/asiat/historia/tutkijan-spekulaat...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

4. EU. Alueiden Eurooppa. Kutsutaanpa niitä alueita sitten millä nimellä hyvänsä.

Eivät kansallisvaltiot varmaankaan mihinkään häviä mutta niiden merkitys jatkossa muuttuu ja ehkä myös vähenee kun kansalaisille on tarjolla muitakin vaihtoehtoja.
Erona entiseen eivät paikalliset kalifimme voi enää ylhäältä julistaa sitä mikä on kansalaisten etu ja identiteetti vaan kansalaisilla on nykyisin yhä paremmat mahdollisuudet ja enemmän vaihtoehtoja päättää se itse.

Toisaalta kansallisvaltio ei voi enää niin paljoa rajoittaa kansalaisten mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja kuin aikaan ennen unionin jäsenyyttä. Jos ja kun se sitä yrittää niin se näyttäytyy vain sarjana sellaisia kieltoja ja rajoituksia joita muualla ei ole.

Erästäkin ajattelijaa lainaten: Kansallisvaltio on kaikkia eurooppalaisia koskettaville yhteisille asioille liian pieni. Ja se on liian suuri huomioimaan kaikkia niitä alueellisia ja kulttuurisia eroja ja joita Suomessakin on.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

4.
Mikä tahansa järjestelmä on hyväksyttävä kunhan kansalaisten selvä enemmistö sen itselleen valitsee.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Ei kaupungista kummempaa kasvanut ennen kuin Skotlannista tuli Finlayson panemaan vauhtia."

Ei Finlayson tullut Skotlannista vaan Pietarista, tsaarin hovista. Valtakunnan sisäistä muuttoliikettä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Joo, ensin Glasgow'sta Pietariin vuonna 1798 ja autonomian aikana Tampereelle.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Paljon kerrotaan nuotiotarimoita siitä, että Suomeen tuli 1800-luvulla yrittäjiä, hyötymaahanmuuttajia, jotka perustivat kukoistavia teollisia ja kaupallisia yrityksiä.
Haluaisin nähdä sen ensimmäisen maahantulleen muslimi-"koneinsinöörin", jonka konepaja vie tuotteita esim. arabimaihin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #51

Olisihan tuo kiva tavata. Palataan taas asiaan, kun olet muistanut käydä valokuvauttamassa itsesi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset