jpvuorela

Lähteekö Israelin pääministeri suosiolla?

Tekisipä mieli aloittaa tämä kirjoitus ruikutuksella siitä, miksei "Suomen valtamedia" ole vieläkään maininnut tätä uutista. Mutta totta puhuen uusin käänne on melko tuore.

Israelin poliisi on nimittäin päätynyt suosittelemaan lahjonta- ja petossyytteiden nostamista pääministeri Benjamin Netanyahua vastaan.

https://www.nytimes.com/2018/02/13/world/middleeast/netanyahu-israel-cor...

Maan korkeimman oikeuden aikaisempien ennakkopäätösten mukaan ministerin pitäisi tällaisessa tapauksessa erota heti. Tähän asti kyse on ollut kuitenkin riviministereistä. Aikaisempaa kokemusta näin lahjotusta pääministeristä ei ole.

Saapa nähdä, miten käy. Kansainvälisen turvallisuuden kannalta täytyy ottaa huomioon sekin pelottava mahdollisuus, että hallituspuolue Likud löytää Netanyahun tilalle vielä sotaisamman ja rasistisemman oikeistohaukan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tässä suomeksi, Yle on herännyt iltamyöhällä ja Hesari vähän myöhemmin. Ylen kirjeenvaihtajan mukaan: Poliisin suositus tulee todennäköisesti kiihdyttämään erovaatimuksia. - Kiitos linkistä, en vielä lukenut läpi, sitäkään onko kaavailtu seuraajaa.

https://yle.fi/uutiset/3-10073759

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Viimeisen virkkeen osalta toteaisin, että näitä todella olisi tarjolla. Viime viikolla Bibi blokkasi puolueensa ajaman lakiesityksen jossa ns. Länsirannan uudisasutusalueet liitettäisiin Israelin lainsäädännön alle, Bibi haluaa ensin keskustella asiasta Trumpin kanssa. Itse korruptiosyytöksiä heitellään Israelissa melko vähäpätöisistä asioista - joku vuosi sitten Bibin vaimoa syytettiin siitä että hän palautti jonkun edustustilaisuuden tyhjät viinapullot kauppaan ja piti rahat, olisi pitänyt tilittää valtiolle joka juomatkin maksoi. No, olihan tosin naapurissamme Ruotsissa toblerone -case vastaavaa suuruusluokkaa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Onpa tainnut Netanyahu tuossa miehitysalueiden liittämisasiassa syyllistyä "taqiyyaan".
https://www.reuters.com/article/us-israel-palestin...
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Oikeastaan nuo tyhjät pullot sopivat kokonaiskuvaan.Hannu Lauerma osaa kertoa lisää.Jos tämä on Sahlin niin mikä olisi Jari Aarnion vastine Israelissa?
www.haaretz.com/israel-news/all-scandals-involving...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ja nyt lienee selvää, että ne Länsirantaa koskevat "keskustelut" ovat loppuneet lyhyeen.
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israels...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Mitä, onko valitulla kansalla viimeinkin voideltu johtaja?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

"Saapa nähdä, miten käy. Kansainvälisen turvallisuuden kannalta täytyy ottaa huomioon sekin pelottava mahdollisuus, että hallituspuolue Likud löytää Netanyahun tilalle vielä sotaisamman ja rasistisemman oikeistohaukan."

Pitäisikö Israelin siirtyä demokratiasta alueen muiden valtioiden tapaan diktatuuriin tai sotilashallintoon?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Voihan niitä rasisteja sotahaukkoja demokraattisestikin valita (ja siitä taitaa Israel olla hyvä esimerkki).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Voi toki. Demokratiassa on kuitenkin se hyvä puoli, että valta tuppaa vaihtumaan säännöllisesti. Siksi Israel varmaan onkin alueen vähiten rasistisin ja sotaisin valtio, ehkä Libanon poisluettuna.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #7

Vähiten sotaisin valtio...? Määrällisesti Israel on käynyt sotaa kyllä alueen valtiosta olemassaolonsa aikana eniten. Toki jos lasket Israel vs Muut valtio, niin väitteesi voisi pitääkin paikkansa. Käsittäkseni Egyptikään ei ole kovin sotaisi ollut Israeliin verrattuna?

Rasistisuudesta en osaa sanoa muuta kuin, että Israelin johto vaikuttaa olevan rasistinen monessakin suhteessa. Kansan osalta en väitä muuta kuin, että äärijuutalaiset on aika sekalaista sakkia.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #7

#7
Siksi Israel varmaan onkin alueen vähiten rasistisin ja sotaisin valtio
.............

Paitsi että Israelin hallituksen politiikka perustuu silkkaan rasimiin jota se pitää yllä yli 50-vuotta jatkuneella miehityksellä, siis sodalla.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#4
Ihan tiedoksesi, Israel ei ole demokratia. Jos olisi en vastustaisi Israelin hallitusta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kyllä Israel toistaiseksi on normaalin eurooppalaisen määritelmän mukainen parlamentaarinen demokratia. Likudin politiikka on perustunut enemmistön kannatukseen.

Ihan väestömatemaattisista syistä tiettyä rajaa lähestytään. Tulevaisuudessa valtion on valittava, haluaako se olla teokratia vai demokratia.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #13

#13
Kyllä Israel toistaiseksi on normaalin eurooppalaisen määritelmän mukainen parlamentaarinen demokratia.
.................

Demokratiassa on yleinen ja yhtälainen äänioikeus. Israelin hallitus hallitsee myös palestiinalaisia. Heillä ei ole äänioikeutta. Joten Israel ei täten ole demokratia.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #14

Eikö liittoutuneet (NL poisluettuna) olleet demokratioita toisen maailmansodan jälkeen? Nehän hallinnoivat aika montaakin valtiota/kansaa, eikä näillä ollut hallitsijan maassa äänioikeutta.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #15

#15
Keskustelemme nyt Israelista joten voisitko pysyä asiassa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #16

Kankaanpään kysymys on ihan järkevä. Israelin oikeiston on päätettävä, tunnustaako se naapurikseen Palestiinan; hyväksyykö se yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden yhdessä valtiossa vanhan Palestiinan alueella; vai laillistaako se apartheidin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #17

#17
Kankaanpään kysymys on ihan järkevä.
................

Mikä kysymys?

Ja Israelissahan Apartheid-politiikka on De Facto. Ollut jo 50-vuotta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #18

Sinulle pitäisi varmaan toistaa kaikki, että menisi perille. Kysymyslauseen tunnistaa usein kysymysmerkistä. Ja kun puhutaan laillistamisesta, se merkitsee juuri sitä, että de facto -asiasta tehdään de jure -asia.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #21

#21

Jos tarkoitat Kankaanpään pohdintaa liittoutuneiden käyttäytymisestä toisen maailmansodan jälkeen en käsitä mitenkä sitä voidaan verrata Israelin tapaukseen?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #24

Uskon kyllä, ettet käsitä, mutta asiaa voisi kysellä vaikka Itävallasta.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #26

#26
Koska en viitsi matkustaa Itävältaan kysymään mistä on kysymys jääköön tämä nyt tähän :)

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #14

Taitaa olla niin, että Palestiina on kylläkin valtio nykyisin ja aika moni valtio on sen myös tunnustanut - tosin Suomi ei ole.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #19

#19
Tiedän toki, että moni on tunnustanut Palestiinan. Onkohan YK:lla muuten joku määritelmä kuinka monen valtion täytyy tunnustaa Palestiina ennen kuin se on virallisesti valtio myös YK:n mukaan?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #19

Vuonna 2012 Palestiina sai YK:ssa virallisen tarkkailijan aseman. Itsenäiseki valtioksi sen on tunnustanut YK:n 193 jäsenmaasta 136 ja näiden lisäksi Vatikaani.

Käytännössä nykyiset aluerajat eivät voi ikinä todellista itsenäisyyttä taata. Esimerkiksi Norja, Suomi, Tanska ja Viro kannattavat kahden valtion ratkaisua Israelin/Palestiinan kriisiin, mutta toistaiseksi eivät ole tunnustaneet Palestiinaa.

Itse kannatan kahden valtion ratkaisua muodollisesti, mutta olen lakannut uskomasta siihen. Arabienemmistöinen Palestiinan federaatio, jossa Israel on autonomisena osana, voisi toimia sitten, kun Yhdysvallat Israelin siihen ratkaisuun pakottaa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #22

#19
Ainakin se on päivänselvää, että niin kauan kuin palestiinalaiset ovat Israelin kontrollissa tavalla tai toisella rauha ei ole mahdollista. Alistaminen aiheuttaa aina vastarintaa. Se on ihmisluonnon laki.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #25

Näin lienee. Lähitulevaisuudessa on kiinnostavaa, jaksavatko Venäjältä tulleiden israelilaisten lapset äänestää yhtä sovinistisesti, termin alkuperäismerkityksessä, kuin vanhempansa.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Ihmettelen sitä, että vähän väliä näitä Israelin ministereitä ja pääministereitä syytetään erilaisista lahjuksista sekä niihin liittyvistä johdannaisista. Onko kyseessä enemmänkin maantapa vähän kuten Suomessa istutaan samassa saunaseurassa kaikki päättäjät sekaisin vai onko poppoo oikeasti niin rahanahneita? Tietysti alueen kulttuuriin kuuluu kaupankäynti milloin mitenkin ja esimerkiksi arabit ovat kovia kaupantekijöitä melkein asiasta kuin asiasta.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Raamatun mukaan, ei seuraavaksi lähde pelkkä "pääministeri" vaan koko se ryövärien ja murhareiden joukko, joka siellä alueella asustaa. Tästä todistaa mm. "tuomio alkaa Jumalan omasta huoneesta".

Jes. 57: 10-12

Tämän maan vartijat ovat sokeita kaikki, eivät he mitään näe. He ovat kaikki mykkiä koiria, eivät he osaa haukkua, makailevat vain, läähättävät ja viihtyvät torkuksissa.

Mutta näillä koirilla on ahnaat kurkut, kyltymättömät. Ja nämäkö ovat paimenia? Mitään he eivät ole oppineet, mitään eivät ymmärrä. Jokainen heistä on kääntynyt omalle tielleen, jokainen ajaa omaa etuaan.

He sanovat: "Tulkaa, minä haen viiniä, juodaan yhdessä! Olkoon huominen tämän päivän veroinen, ja vielä parempi, vailla vertaa!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vieläkös Lentosellakin on kirjoitusoikeus Puheenvuoroon? Mikäs siinä, minun blogiini kuitenkaan tämän jälkeen ei.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset