jpvuorela

Keskisuomalaisen vaalikone

Vuodenvaihteen kunniaksi avasin Uutissuomalaisen vaalikoneen Keskisuomalaisen sivuilta, joita tavallisesti en koskaan lue. Vastailin kysymyksiin nopeasti; uskomatta oikeastaan, että juuri kukaan ehdokkaista olisi monestakaan asiasta kanssani samaa mieltä.

Yllätyin positiivisesti. Suosittelen tätä vaalikonetta, koska se keskittyy presidentille kuuluviin asioihin. Omien vastausteni perusteella ehdokkaat pantiin järjestykseen:

1. Tuula Haatainen 6

2. Nils Torvalds 9

3. Pekka Haavisto 3

4. Merja Kyllönen 2

5. Matti Vanhanen 4

6. Sauli Niinistö 8

7. Laura Huhtasaari 5

8. Paavo Väyrynen 7

Huvittaa erityisesti Vanhasen ja Väyrysen välille revennyt ero, vaikka missään tositilanteessa tuskin ryhtyisin maalaisliittolaisista valitsemaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kun en Keskisuomalaisen nettisivulta löytänyt vaalikoneeseen mitään linkkiä, arvelin vähän aikaa, että olisitko löytänytkin sen paperilehdestä. Uutissuomalainen-haulla löysin sen Karjalaisen sivuilta. Sama kone varmaankin?

Mulla tulivat kärkeen Huhtasaari ja Väyrynen, mikä vastaa aika hyvin mielipidettänikin. Kysymyksethän olivat todellakin pitkälti presidentin toimiin liittyviä.

Pieni yksityiskohta: kaikkien muiden ehdokkaiden vaalikuvat olivat edustavan näköisiä, mutta Niinistö näytti vahanukelta tai jotenkin muuten oudolta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Sama kone, juu. Kyllä se minulle aukeni nimenomaan Keskisuomalaisen nettisivulta.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Kiitos vinkistä! Hyviä kysymyksiä ja sopivan verran!
"Yllättäen" niinkuin jokaisessa koneessa. Huhtasaari kärjessä ja Väyrynen toisena.. vasemmisto vika..

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Yllä olevien kolmen henkilön (Vuorela, Jääskeläinen, Pirskanen) otoksen perusteella Sauli Niinistö on kaukana kärjestä.

Tulossa on siis toinen kierros eikä Niinistö ole siinä mukana. Näin se menee.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Joo, olemme tosiaan edustava otos :) Tämä on ainoa vaalikone, jossa Niinistö on jäänyt Vanhasenkin taakse. Jokainen voi äänestää ensimmäisellä kierroksella ihan vilpittömästi ja taktikoimatta, koska toista ei tule.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Jännä oli muuten eka kertaa oli Vanhanen kolmas ja Niinistö kaukana takana :) yleensä Niinistö on kolmas ja Vanhanen takana..

Mutta näinhän ne gallupit toimii.. otetaan väkeä ja vola joku johtaa.. otanta kolme henkilöä :D

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Gallupit eivät toimi näin. Kaikki asiallisten tutkimuslaitosten mielipidetiedustelut käyttävät oikeasti edustavia otoksia. On aivan harhaista kuvitella muuta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Inhimillisistä syistä tulisi vanhalle miehelle äänestää isyyslomaa vähintäänkin 6 vuotta.

Käyttäjän JoniPalomki kuva
Joni Palomäki

Vaalikoneet ovat oivaa viihdettä. Uutissuomalainen/KSML on saanut mukaan presidentin hommiin liittyvää pohdintaa. Hesarin ja YLE:n olen pyöräyttänyt myös. Eipä minullakaan ole Niinistö ihan kärkikolmikossa tuulettanut. Toisella kierroksella pitää jo skarpata tai valmistella turvapaikkaa aluksi Ruotsista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Katselin ihan mielenkiinnosta millaisia vastauksia S. Niinistö on antanut ko. vaalikoneen kysymyksiin, niin hän näyttää olevan täysin EU:n vietävissä mihin suuntaan tahansa ja varsinkin syventämisen suuntaan. En itse voisi missään olosuhteissa antaa hänelle ääntäni.

Nato-kantansa ilmoittaa olevan kiinni muusta kuin kalenterista. ;) Voi pyhäjyssäys kuinka vaikeaa on kertoa suoraan kantansa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mainitsit juuri Niinistön jämäkän EU-myönteisyyden. Siksi kuvittelinkin hänen voittavan Vanhasen minunkin listallani. En ole lukenut Vanhasen vastauksia. Muistan ikuisesti, miten hän pääministerinä ilmatilanloukkauksista puhuessaan totesi, ettemme kaipaa "ulkopuolisia", eli EU:ta, Venäjän-suhteisiimme. Ehkä hän on kehittynyt.

Haatainen, Torvalds, Haavisto, Niinistö ja minä katsomme, että Suomi kuuluu Euroopan unioniin eikä Venäjään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #10

Miksi pitää asettaa EU ja Venäjä vastakkain? Ei kai se että eroaisi tai kun EU hajoaa suinkaan tarkoita V:n alaisuuteen menemistä. Itsenäinen valtio on itsenäinen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #12

Silloinen tilanne rautalangasta:

Matti Vanhanen oli EU:n jäsenmaan pääministeri. Venäläiskoneet loukkasivat EU:n ilmatilaa Suomessa. Jotkut EU-johtajat Suomen ulkopuolella mainitsivat asiasta ja kehtasivat jopa tarjota apuaan. Suomen pääkekkostelija kommentoi Tlen uutisille loukkaantuneena, että kyllä Suomi ja Venäjä pystyvät tällaiset asiat hoitamaan ilman "ulkopuolisia".

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #10

En ole nähnyt tai kuullut kenenkään väittävän meidän kuuluvan Venäjään enää sataan vuoteen. Sitä ei myöskään taidettu vaalikoneessa kysyä, vai?

Asioita voidaan ihan hyvin hoitaa kahden kesken ilman, että erityisesti liittyy toiseen tai asettuu alamaiseksi tai jotain. Järkevät ihmiset voivat sopia asioista keskenään. Yleensä asioilla on tapana mutkistua mitä enemmän kokkeja on häärimässä saman sopan ympärillä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ihan Läskisyöpäläisen sivuilta löytyi linkki.

Ja samaa linjaa kuin muutkin: Kyllösen kanssa vähiten erimieltä. Ja inhokkipäässä Huhtasaari ja kepulit.

En kuitenkaan luota heistä kehenkään niin paljon, että heitä äänestäsin vaan vaadin itselleni mahdollisuutta äänestää kaikkia vastaan siten, että äänelläni on sama vaikutus tulokseen kuin jonkun puolestakin annetulla äänellä-

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Suurin osa kysymyksistä oli kyllä ihan samanlaisia kuin Ylen ja Hesarinkin vaalikoneessa.

En huomannut mitään eroa tietenkin joku kysymys voi olla erilainen

Ihan samalla lailla antoi tulokseksi Laura Huhtasaari ja Paavo Väyrynen, joten senkin suhteen sama tulos.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Viime vaaleissa tein juuri tämän keskisuomalaisen vaalikoneen ohjelman. Se oli ensimmäinen kerta kun käytin konetta, koska jotenkin halveksin sellaista koneellista valintaa, kuvittelen että pystyn kyllä valitsemaan ilman konettakin.

No, se kone sitten toikin ensimmäiseksi vaihtoehdoksi mieleisen ehdokkaan mieleisestä puolueesta, joten tuumasin että se on sitten siinä. En kokeillut muita koneita ja äänestin uskoin heti sen ensimmäisen vaalikonekokemukseni tulosta.

Saas nähdä jaksanko näissä pressavaaleissa kokeilla konetta.

Vaikka symppaan kovasti Tuula Haataista, joka näyttää olevan sellainen tasainen ja kokenut ehdokas, oikeaa sukupuolta ja oikeaa ikäluokkaa, niin olen kuitenkin sitä mieltä että Saulin pitäisi nyt jatkaa toisenkin kauden, kun on jo tuota kokemusta pressankin hommista ja näyttää voimia ja tarmoa vielä riittävän, enkä usko että se uusi vauvakaan mitenkään haittaa presidentin hommia.

Toivon vaan että Sauli pysyy sitten toisella kaudellaankin samoilla linjoilla kuin ensimmäisellä kaudellaan, eikä rupea sekoilemaan eikä intoilemaan liiaksi.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Minä sain järjestyksessä ehdokkaiksi Nils Torvaldsin, Tuula Haataisen, Sauli Niinistön, Pekka Haaviston ja Kyllönen oli vasta viidentenä. Pohjalla oli Väyrynen ja Huhtasaari tässä järjestyksessä. Tätä sietää nyt vähän funtsia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset