jpvuorela

Yksinäinen sheriffi panee pään pensaaseen

Donald Trump on esitellyt uuden kansallisen turvallisuusstrategian.

Virkamiesten kirjoittama paperi on sinänsä huolestuttava, mutta pahempi oli Trumpin puhe. Sitä ei enää oikein voi verrata edes 30-luvun johtajiin: sanakäänteet tuovat mieleen todellisuudentajunsa lopullisesti menettäneen maailmansodan viimeisen vuoden Führerin.

https://www.theguardian.com/us-news/2017/dec/18/nuclear-weapons-trump-na...

Maailman muodollisesti suurimman kansantalouden turvallisuusstrategiassa ei mainita ilmastonmuutosta sanallakaan. Tämä ei kuitenkaan merkitse, että uudet tuulet eivät puhaltaisi.

Ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain viralliseen strategiaan liitettiin nimittäin nyt mahdollisuus aloittaa ydinsota vastauksena tavanomaisin asein tehtyyn hyökkäykseen, koska "unrivaled power is the most certain means of defence".

Hallitus kehottaa amerikkalaisia pyrkimään "energiadominanssiin", ei puhettakaan kestävästä kehityksestä: "we will stand up for our country like we have never stood up before.”

Muu Maapallo on nyt virallisesti julistettu Yhdysvaltain viholliseksi. Tämä kyllä näkyy reaktioissakin. Harvoinpa vanha mukava USA on hävinnyt Turvallisuusneuvoston äänestyksen 1–14, kuten Jerusalem-asiassa nyt kävi.

Maailmanpoliisista on tullut Jari Aarnio.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

JOssakin vaiheessa tänne kirjoitettiin porukalla dekkaria. Ruvetaan kirjoittamaan Metro 2033 -sarjan suomalaista osiota, mikä tapahtuu Tikkakosken bunkkerissa, siellä ovat viimeiset henkiin jääneet suomalaiset.

Pekka Iiskonmaki

#1
Vuorela on bestseller ainesta.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Ilmastokriisi sivuutetaan sillä, että siitä ei puhuta. Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia sivuutetaan sillä, että kielletään käyttämästä sanoja. Olisi tässä taas Trump-faneilla selityksen paikka.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain viralliseen strategiaan liitettiin nimittäin nyt mahdollisuus aloittaa ydinsota vastauksena tavanomaisin asein tehtyyn hyökkäykseen"

Trump ei aio jäädä odottelemaan Phjois-Korean rakettimiehen ensi-iskua.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Niillon tuolla ameerikassa se muinainen jeesus monelle ihmiselle ihan number uno, niillon semmone merkillinen holy perinne olemassa. Ihan sama on mitä paskaa me oikeaoppiset ameerikkalaiset touhutaan, niin kummiskin lopulta se jeesus tulee ja pyyhkii kyyneleet, luo myös oikeaoppisille uudet taivaat ja maat, nootta saadaan enemmän draivia tähän todellisuussimulaatioon. Niinpä, te kaikki maapallon yllättävän runsaslukuiset vääräuskoiset, vapiskaa jeesuksen polttavan tulen pelossa, jeesus kun on teille pelkkä oja, valhe ja kuolema ;O Uskokaa jokahinen amerikkaan ja hollywoodiin, muuta ei oikeasti ole olemassakaan. Ameerikan jeesus polttaa teidät pelkällä pikkusormen heilautuksella!

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Periaatteessa olen kyllä samaa mieltä, mutta kyllä ilmastostakin puhutaan muun muassa asiakirjan sivulla 22 seuraavasti: "The United States will remain a global leader in reducing traditional pollution, as well as greenhouse gases, while
expanding our economy. This achievement, which can serve as a model to other countries, flows from innovation, technology breakthroughs, and energy
efficiency gains, not from onerous regulation."

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Joo, jopa sana "climate" taitaa esiintyä muutaman kerran, mutta olennainen se on vain osana energiapoliittista johtajuutta, joka on “indispensable to countering an anti-growth energy agenda”.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Maailman muodollisesti suurimman kansantalouden turvallisuusstrategiassa ei mainita ilmastonmuutosta sanallakaan."
Koska se ei Trumpin hallinnoimassa USA:ssa ole enää kansallinen turvallisuusuhka. Tästä kirjoitin Roskasaitilla jo viime viikolla:

https://roskasaitti.wordpress.com/2017/12/16/trump...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#6. Näinhän tuo on Trumpin hallinnossa nähtävä. Kun asiaa ei mainita, sitä ei ole olemassa. Jos jokin myrsky tappaa Puerto Ricossa toista tuhatta ihmistä, mutta vain alle sata päätyy otsikoihin, uhreja on sitten alle sata.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Nythän kyllä Jari-Pekka liioittelet.

Ydinaseista strategiassa kirjoitetaan näin:

Nuclear weapons have served a vital purpose in America’s National Security Strategy for the past 70 years. They are the foundation of our strategy to preserve peace and stability by deterring aggression against the United States, our allies, and our partners. While nuclear deterrence strategies cannot prevent all conflict, they are essential to prevent nuclear attack, non-nuclear strategic attacks, and large-scale conventional aggression.

Päinvastoin kuin väität, ei Trump uhkaa "mahdollisuudella aloittaa ydinsota vastauksena tavanomaisin asein tehtyyn hyökkäykseen".

Tuossahan puhutaan pelotteesta, eikä suinkaan "ydinsodan aloittamisesta", varsinkaan ensimmäisenä vastatoimena. Ydinpelote ei voi estää kaikkia konflikteja, mutta se on olennainen estämään ydinasehyökkäyksen, strategiset hyökkäykset muilla kuin ydinaseilla sekä laajamittaisen tavanomaisen hyökkäyksen, kuuluu sanoma.

"Muu Maapallo on nyt virallisesti julistettu Yhdysvaltain viholliseksi" on aivan täyttä puppua. Strategia tunnustaa selvästi USA:n liittolaisten arvon ja pyrkii myös vahvistamaan Yhdysvaltain kansainvälistä asemaa myös positiivisin keinoin mm. tuella kehitysmaille.

Kiinaa ja Venäjää ei nimitetä vihollisiksi, vaan kilpailijoiksi. Vihollisiksi nimetään lähinnä "roistovaltiot" (Iran, P.-Korea), terroristit ja rikollisuus.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tulkintani on joiltakin osin kärjistetty :) Odotetaan nyt, miltä uusi Nuclear Posture Review tulevana keväänä näyttää:

https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_Posture_Review

Maailman on tietenkin syytä olla tyytyväinen Trumpin puheiden ja tekojen syvenevästä ristiriidasta, mutta kyllä niitä synkkiä tekojakin on.

Ensi töikseenhän Trump veti maton alta TPP-sopimukselta ja luovutti Tyynen meren kauppa-alueen Kiinalle, jonka johto ei liene ensisijaisesti kiinnostunut esimerkiksi työlainsäädännöstä ja kuluttajien oikeuksista.

Nyt Trump murisee Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta. Nykyinen ulkoministeri Rex Tillerson pitää sopimusta järkevänä, mutta Trump kutsuu sitä "huonoimmaksi koskaan neuvotelluksi diiliksi". Tillersonin tuolia tavoitteleva YK-lähettiläs Nikki Haley on valittanut, että sopimus ei ole muuttanut Iranin käytöstä maailman kaikissa muissa asioissa. Yleensähän jotakin asiaa koskevien sopimusten odotetaan vaikuttavan lähinnä siihen asiaan.

Journalistien joukossa Trumpin turvallisuuspolitiikan tunnetuimpia arvostelijoita on NYTimesin Roger Cohen. Myönnettäköön, että hänelläkin on pari vähän ristiriitaista näkemystä Trumpin hallituksen strategiasta. Toisaalta hän sanoo: "It ...has no national security strategy", mutta toisaalta hän otsikoi: "Trump's National Security Strategy Is a Farce."

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ehkä joku Facebookiin kuuluva voi kertoa minulle, mistä Lehtinen puhuu.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen
Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #17

OK. Ei TN:n äänestyksessä tietenkään siitä ollut kyse, että Trump olisi keksinyt jonkin uuden filosofian. Kahden valtion ratkaisun ja Jerusalemin asemaa koskevan tulevan sopimuksen mainitsematta jättämisestä kysymys oli. Nythän Yhdysvaltain hallitus on jo tyynnytellyt maailmaa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Voisiko blogisti kertoa että minkä aikakauden ilmasto on oikea ja miksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Maapallo ei ole oikeusistuin. Planeetalla ei ole hätää, eikä välitöntä hätää ole täällä Tampereella 80 metriä merenpinnasta asuvillakaan.

Mutta: Ei 4 000 miljoonaa vuotta sitten, ei 400 miljoonaa vuotta sitten, ei 40 miljoonaa vuotta sitten, ei 4 miljoonaa vuotta sitten, ei 400 000 vuotta sitten, ei 40 000 vuotta sitten, ei 4 000 vuotta sitten, ei 400 vuotta sitten eikä edes 40 vuotta sitten...

...Maapallolla ollut sitä tilannetta, että miljardit ihmiset asuvat merenrannan suurkaupungeissa täysin elektroniikasta riippuvaisina. Nyt on.

Sekään ilmasto, joka olisi ollut "oikea" 400 vuotta tai 40 vuotta sitten, ei olisi enää, mutta radikaali muutos alkoi toisen maailmansodan jälkeen ja on kiihtynyt.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

No mikä niitä suurkaupunkeja uhkaa? Nasan mukaan merten pinnanousu on pysähtynyt ja kääntynyt jopa pienoiseen laskuun. Ainoa paikka mihin vesi voi "kadota" on jäätiköt. Ja Antarktis kasvattaa jäämassaa kovaa tahtia.
Ja aika omituista toi että "maapallo ei ole oikeusistuin" kun te punavihreät kuitenkin syytätte että ihminen on ilmastoa muuttanut.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #20

Nasan käyrä, jossa pari viime vuotta tasannetta:
https://climate.nasa.gov/vital-signs/sea-level/

Ei muuten, mutta aiempi kommentti vaikutti tätä tarkoittavalta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #24

Kellään ei tietenkään ole mitään sitä vastaan, jos tasanne pysyy pitempäänkin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Oikea ongelma on väestönlisäys, ilmastonmuutokselle emme voi kuin sopeutua.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olisi ihan kiva, jos maailmantalouden suurimmat toimijat lakkaisivat edes estämästä sopeutumista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kiinassa hymyillään entistä leveämmin: Trump uhkaa lopettaa liittolaismaidensa avustukset.

https://www.nytimes.com/2017/12/20/world/middleeas...?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Pentagon on nyt saanut valmiiksi uuden Nuclear Posture Review'n. Trump ei ole vielä sitä hyväksynyt, mutta puolustusministeriön ehdotukseen sisältyy nyt mahdollisuus vastata kyberhyökkäykseen aloittamalla ydinsota.

https://www.nytimes.com/2018/01/16/us/politics/pen...

Toimituksen poiminnat