jpvuorela

Yhdenvertaisuudesta, välttämättömyydesta ja resursseista

Yhdenvertaisuusperiaate vaatii, että jokainen maassa oleskeleva saa kiireellisen ja välttämättömän hoidon. Tämähän on perustuslaillinen tosiasia.

Perustuslaissa puhutaan myös kunnallisesta itsehallinnosta, ja ainakin vielä se merkitseekin jotain. Jos jokin fiksu kunta haluaa poistaa terveyskeskusmaksut, valtio ei vastusta.

Kaikessa sosiaali- ja terveyspalvelujen parantamisessa ja laajentamisessa on nähdäkseni kyse enemmän resursseista kuin periaatteista. Alan ammattilaiset auttavat ihan mielellään, kaikkia. Sitä en ymmärrä, miten palvelujen laajentaminen parantaisi resursseja. Todennäköisempäähän on, että käy päinvastoin.

Jokseenkin jokaisesta muusta Suomen kunnasta katsoen Helsinki on hoitanut terveyspalvelut ällistyttävän hyvin. Paperittomatkin ovat saaneet kiireellisen hoidon tähänkin asti. Hiukan vaikea on vakavissaan julistaa perustuslakikysymykseksi päätös laajentaa paperittomien palveluja tässä yhdessä kunnassa.

Minä en vastusta Helsingin valtuuston kantaa, vaikka stadilaiset eivät sen seurauksia itse maksakaan. Yhdenvertaisuusperustelu vain on tekopyhä. Kuka Suomen kansalainen saa ilmaisen hammashoidon? Ei kukaan.

No, vielähän ei ole päätetty, mikä on “välttämätöntä” hoitoa. Tehtäköön nyt selväksi, että en halua varmistaa kaikille yhtä huonoja oloja. Jos jokin porukka jossakin asiassa saa vähän enemmän, sen ei t a r v i t s e olla muilta pois. Voihan talouspolitiikan päämääräksi tulla jokin muukin kuin säästäminen. Saa nauraa.

Suhteellisuudentajua kehiin. Nykyään on muotia asevelvollisuuden palauttaminen Jehovan todistajille ja säätäminen naisille ja ahvenanmaalaisille, koska yhdenvertaisuus edellyttää, että kaikkia kohdellaan yhtä helvetin huonosti. Minä vastustan hankkeita. Hölmöt pakkotyöt pitää poistaa toisiltakin.

Jos joku vakavissaan kuvittelee, että valtavat ihmisjoukot rupeavat paperittomiksi kulkureiksi tai Jehovan todistajiksi kytätäkseen tällaisia yksittäisetuja, sopii kokeilla itse.

Käsittämättömintä tässä paperittomuuskeskustelussa on omassa maassaan sosiaalivakuutuksen ulkopuolelle jääneiden romanialaisten ja bulgarialaisten asema. Ranskan hallitushan yritti pari vuotta sitten yksinkertaisesti peruuttaa heiltä ihmisoikeudet. Ei onnistunut, tietenkään.

Euroopan unioni on kansalaisistaan vastuussa, ja siellä, missä on kunnallinen itsehallinto, vastuu kuuluu kunnalle. Minä en ole haalinut tähän unioniin Romaniaa ja Bulgariaa, mutta syyttömiä näiden maiden kansalaiset tilanteeseen ovat. Kiireellinen ja välttämätön hoito kuuluu myös turistille, kerjäläiselle ja taskuvarkaalle. Kuten äänioikeuskin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos rahoja ei käytetä ilmaisen terveydenhuollon tarjoamiseen, niin poliitikot kyllä keksivät samoille rahoille turhempaa käyttöä. Suomessa verot on aina maksimissa ja poliitikot allokoivat rahat enemmän tai vähemmän oikeudenmukaisesti.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Koukeroista on tuo Vuorelan teksti.

Mielestäni tekstissä on yksi asiavirhe, vähintäänkin epätarkkuus. Näin Vuorela sanoo: "Jokseenkin jokaisesta muusta Suomen kunnasta katsoen Helsinki on hoitanut terveyspalvelut ällistyttävän hyvin".

Tuo ei pidä paikkaansa, ainakaan kaikissa asioissa. Esim. ykköstyypin diabeteksen hoidossa (uudenlaiset verensokerimittaukset ja -hoidot) Helsinki on koko Suomen hännänhuippu. Tämän todisti mm. eduskunnan diabetesryhmä pari viikkoa sitten. Tässä asiassa loukataan vakavalla tavalla yhdenvertaisuusperiaatetta. Tilanne huutaa valtakunnallista normitusta ja Helsingin panemista ruotuun.

Oudohkoa on että valtuustossa paperittomien hoitoa vastaan äänestivät molemmat Heinäluomat sekä Tarja Halosen puoliso Pentti Arajärvi. Tämä heittää kysymysmerkin myös Tarja Halosen puheille.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Väitteesi, että Heinäluomat ja Arajärvi olisivat äänestäneet "paperittomien hoitoa vastaan", on yksiselitteisesti valhe. Itsekin olisin äänestänyt Heinäluoman kannan puolesta, mutta en vastusta lopputulostakaan.

Paperittomat saavat kiireellisen hoidon nytkin. Heinäluoma ehdotti, että täsmälliset päätökset laajennuksista välttämättömään hoitoon tehtäisiin vasta sitten, kun tätä asiaa koskeva selvitys on valmistunut. Kaikki ovat koko ajan tienneet sen valmistuvan vielä tämän vuoden puolella, mutta Honkasalo näki tässä tilaisuuden välistävetoon.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Valhe? Millähän tavalla?

Tietoni perustuu mm. Helsingin Sanomissa julkaistuun äänestyskarttaan. Siinä punaisella (eli vastaan äänestäneitä) olivat kaikki perussuomalaiset, kaikki kokoomuslaiset ja neljä demaria, joukossa molemmat Heinäluomat, Arajärvi ja kuka se neljäs olikaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #21

Jos olisit vaivautunut lukemaan asian alkeetkin, olisit selvillä eri ehdotuksista ja siitä, missä vaiheessa mistäkin äänestettiin. Ehkä myös siitä, että paperittomien kiireellinen hoito on ollut järjestyksessä koko ajan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mikähän olisi tuosta paperittomien terveyspalvelusta pultteja ottaneiden kanta tilanteeseen, jossa paperiton on joutunut vaikkapa liikenneonnettomuuteen auton yliajamaksi ja viruu henkitoreissaan verisenä kadulla? Siihenkö jätettävä?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

En tiedä, keihin viittaat "pultteja ottaneilla", mutta tällainen tilanne on tietenkin tähänkin asti kuulunut välttämättömän ja kiireellisen hoidon piiriin.

Varmaan kaikkein nationalistisimmat kysyisivät passia liikenneonnettomuuden uhreiltakin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"tilanne on tietenkin tähänkin asti kuulunut välttämättömän ja kiireellisen hoidon piiriin."

Tuon selkeyttäminen on ollut perustarkoitus nyt tehdylle päätökselle. Eivät ne paperittomat jalkahoitoja saa maksatetuiksi.

Ja kyllä, osa päätöksen vastustajista on juurikin esittänyt sen suuntaisia kantoja, että paperittomia pitää kohdella kuin heitä ei olisikaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #7

Välttämätön hoito on Kelan sivuilla selitetty ja rajattu hyvinkin yksityiskohtaisesti niin erilaisina hoitokäytäntöinä kuin eri tilanteissa ( suunniteltu aika viipyä Suomessa , minkä maan kansalainen jne. ) kaikkien Suomessa olevien ulkomaalaisten osalta. Samoin niistä veloittaminen.

Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Juuri Ranska taisi olla se EU-valtio, joka kiirehti Romanian ja Bulgarian ottamista Euroopan Unioniin ennenaikaisesti, kun oli vielä erittäin kyseenalaista, täyttävätkö ne Unionin jäsenyyden kriteerit. Suurvalta Ranskalle oli kuitenkin tärkeää saada osoittaa merkittävyytensä ja niinpä se sai tahtonsa läpi.

Jäseneksi hyväksymisen jälkeen EU on rahoittanut näitä valtioita, ohjaten rahaa erityisesti niiden romanivähemmistöjen olosuhteiden korjaamiseen. Ovatko varta vasten myönnetyt avustukset kohdentuneet aiottuun käyttötarkoitukseen ja miten EU on valvonut varojen käyttöä, sitä ei meille maksajille kerrota. Niin tai näin, suomalaiset veronmaksajat ovat siinä jo osuutensa tehneet, eikä ole meidän vallassamme, jos Romanian ja Bulgarian vallanpitäjät väärinkäyttävät romaniväestöjensä avustukseen tarkoitettua EU:n tukea.

Kuten blogissa todetaan, myös bulgarialaiset, romanialaiset sekä kaikki EU:n ulkopuolelta tulleet laittomasti Suomessa oleskelevat ovat saaneet tarvitsemansa kiireelliset terveyspalvelut jo tähänkin asti aivan siinä kuin kantaväestökin, mukaan lukien Juha Kuikan (viestissä # 3.) viittaama ensihoito onnettomuustilanteissa sekä monet muut lääketieteelliset hätätilanteet. Lääketieteellisesti täysin selvä asia ei mitään lisäselkeytystä kaipaa.

Bulgarialla on Suomessa suurlähetystö osoitteessa Kuusisaarentie 2B, 00340 Helsinki, ja Romanialla osoitteessa Stenbäckinkatu 24, 00250 Helsinki. Kansainvälisten sopimusten ja käytäntöjen mukaan näiden maiden kansalaisilla on oikeus saada ulkomailla konsulinapua omasta suurlähetystöstään siinä tapauksessa, että he ovat joutuneet pulaan tavalla tai toisella matkustaessaan ulkomailla, tässä tapauksessa Suomessa. Heidän asiansa on siis jo hoidossa ilman helsinkiläisten veronmaksajien lisäpanostustakin: pulaan joutuneet matkailijat tarvitsevat lähinnä neuvontaa avun hakemiseksi omasta konsulaatistaan.

EU:n ulkopuolelta turvapaikkaa hakemaan tulleet ja lainvoimaisen kielteisen päätöksen sekä kansainvälisen suojelun tarpeesta että oleskeluluvasta saaneet ovat maassa päätöksen jälkeen laittomasti joka hetki, ja ainoaksi lailliseksi menettelytavaksi jää tällöin heidän poistumisensa maasta viipymättä. On lakien hengen vastaista ja epätarkoituksenmukaista pyrkiä pitkittämään heidän laitonta maassa oleskeluaan tarjoamalla siihen erilaisia tukipalveluita, kun pyrkimyksen tulisi olla nimen omaan tukea heidän mahdollisimman pikaista maasta poistumistaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miksi niitä"laittomasti" maassa olevia on ? Siksi kun kuntien ja valtion virkamiehiä on vähennetty -07 lähtien. Poliisien eikä maah.muuttoviraston henkilökunta ei riitä lupahakemuksien käsittelyihin. Tuhansia vieläkin käsittelemättä.
Kun pakolaisaallosta tiedettiin jo -07 oliko siihen päättäjät varautuneet miten?
Kun turvapaikanhakija saa kielteisen päätöksen hän voi valittaa siitä. Niin kauan kuin tuon jälkeen tulee kielteinen päätös vasta sitten hän on luvattomasti maassa.
Mikäli tiedot pitää paikkansa poliisi poistaa maasta heti sen jälkeen henkilön.

"Paperiton" ? Ei kai kukaan oleta että Afrikasta tulevilla pakolaisilla on kuvallinen "Kelakortti",ajokortti tai passi?

JK. Pakolais-Bisnes on hyvin tuottoisaa .SPR ym. asianajajille,tulkkeja tarjoaville firmoille ,vastaanottokeskuksia tarjoaville säätiöille .
Siinä on terveyspalvelurahat "pullonpalautusrahoja" veronmaksajilta jos verrataan edm.rahastusta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Laittomasti (ilman lainausmerkkejä) maassa oleskelevia todellakin ovat vasta ne turvapaikkaa hakeneet, joiden ei ole Maahanmuuttoviraston suorittamissa tutkimuksissa todettu tarvitsevan kansainvälistä suojelua, ja joiden asia on tätä päätöstä koskevan valituksen johdosta käsitelty uudelleen Helsingin hallinto-oikeudessa eikä päätöstä ole nähty tarpeelliseksi muuttaa – jolloin oleskeluluvallekaan ei ole perusteita. Oikeuskäsittely tekee päätöksestä lainvoimaisen, ellei siitä ole enää valitusoikeutta – ja sen jälkeinen oleskelu Suomessa on laitonta jokaiselta päivältä.

Turvapaikkamenettely Suomessa on kuvattu nettisivulla http://www.pakolaisneuvonta.fi/?lid=35

Myös matkustusasiakirjojen puute huomioidaan menettelyssä.

"Mikäli tiedot [kielteisestä päätöksestä] pitää paikkansa poliisi poistaa maasta heti sen jälkeen henkilön." – Kunpa tämä väite pitäisikin paikkansa; silloinhan laittoman maassa oleskelun ongelmaa ei olisi.

Pitää paikkansa, että turvapaikkamenettelystä on tullut tuottoisaa bisnestä siihen osallistuvien palveluiden tarjoajille veronmaksajien kustannuksella, joten oma lehmä ojassa -ilmiö tulee luonnollisesti esille näiden julkisissa "asiantuntija"-kommenteissa aihepiiristä. Sama koskee laittomasti maassa oleskelevista hyötyjiä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"JK. Pakolais-Bisnes on hyvin tuottoisaa .SPR ym. asianajajille,tulkkeja tarjoaville firmoille ,vastaanottokeskuksia tarjoaville säätiöille ."

________________________________________________

Pirullisesta totuuden kertomisesta pisteet. Nuo asiat eivät monelle tule edes mieleen. Aito tehokkaimpaan auttamiseen (rajallisilla resursseilla) pyrkiminen puuttuu "mukavasti" ja mukana usein on oma etu. Poikkeuksia varmasti on.

Turha ihmetellä miksi monet vastustavat nykyistä järjettömyyttä... usein hyvinkin erilaisin motiivein toki.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Outoa kun n. 3000 paperittoman (THL) terveyspalveluista nousee tuollainen poru?

Verrataanpa sitä "paperittomien" kasvottomien EU-suuriin pankkeihin ja sijoittajiin.
IMF-10 1,6 Mrd velalla Suomelta.
II-tukipaketti -12 56 mrd
III-tukipaketti-15 86 Mrd
ERVV -10 6 Mrd
EVM -11 14,2 Mrd pankkien riskirahastoon veronmaksajien taskuilta.

Raha tärkeämpi kuin ihminen?
(Pankit rahastaneet tukipaketeilla satojenmiljardien korkotuotot"! TS-11)
Tämä mies sai 400 milj. Kreikan velkakirjoilla (USA sijoittaja) TS-11

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Juu. Sovitaan kuitenkin, että kapitalismin yleinen ikävyys tuli selväksi tällä yhdellä viestillä ja keskitytään terveydenhoidon välttämättömyyskysymyskiin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kapitalismi kuorii kermaa tukipaketeilla,pakolais-ja mamu-bisneksellä.
Alaikäisten turvapaikanhakijoiden huostaanotto-bisneksellä.

Ja EU-veronmaksajat on maksumiehenä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #11

Raha tulee rahan luokse.... moraali "hyvää tarkoittavillakin" usein on pintasilausta. Eihän tuossa sinällään mitään uutta ole. Kapitalismi sinällään voisi toimia EU-alueellakin paljon järkevämmin, mutta kun ei, niin nähtävästi ei sitten.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

All inclusive Finland- ranneke lisäisi merkittävällä tavalla syrjäisen maamme vetovoimaa.

Ikävä kyllä lyhytnäköiset poliittiset päättäjämme eivät tätä tunnu tajuavan. Helsingissäkin keskitytään laittomasti maassamme oleviin turvapaikanhakijoihin ja unohdetaan toinen merkittävä ihmisryhmä eli
turistit.

Suomalaisten veronmaksajien tarjoamat ilmaispalvelut kaikille ulkomaalaisille eivät saa olla uhkakuva tai ylenkatsottua sosialidemokraattista unelmahöttöä vaan realistinen tavoite.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Romanialaiset ja bulgarialaiset ovat nimenomaan turisteja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

All inclusive Finland - ranneke helpottaisi heidänkin selviytymistään Suomessa, mutta mahdollisesti vaikeuttaisi elinkeinonomaista tapakerjäämistä. Suomalaiset kun ovat aina kadehtineet niitä, joilla on kuviteltuja tai todellisia etuoikeuksia heihin itseensä nähden.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eihän mikään järjellinen laki voi velvoittaa maata ja sen kansalaisia ottamaan ylläpito- ja hoitovastuuta maahantunkeutujista ja laittomista oleskelijoista. Sehän tekisi valtioiden olemassaolon mahdottomaksi, ehkä lukuunottamatta Kiinaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Stalinin Neuvostoliitossa kyllä pidettiin huolta kaikista sinne pyrkineistä yksittäisistä ihmisistä ja työtä löytyi välittömästi - Novosibirskissa, Norilskissa, Krasnojarskissa ... Työttömänä ei tarvinnut virua kenenkään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuossa juuri ovea kolkuttelemassa kävi taas kerjäläinen, todennäköisesti Romanian romani joka suomeksi kirjoitetun lapun avulla pyysi rahaa terveydenhoitoonsa. Eihän tässä mitään mutta rikollisuus pyörii näissä sanoissa piireissä, taloja tyhjennetään arvotavarasta jos asukkaita ei ole kotosalla. EU on lisännyt vain rikollisen aineksen liikkumista Euroopassa, rehellisille EU on asettanut vain esteitä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Helsingin päätös auttaa tähän ongelmaan, kerjäys voidaan kieltää lailla, koska kunta tarjoaa välttämättömän. Muistaakseni Sveitsissä on joku tämän tapainen systeemi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kerjäyksen kieltäminen lailla on järjenvastainen ajatus. Ketä häiritsee kadulla kupin kanssa istuva mummeli, joka ei edes puhu mitään? Vastustan lakeja, joiden ainoa tarkoitus on muistuttaa jostakin ennestään olemassa olevasta laista. Varkaudet, petokset, paritus, ihmiskauppa ja monet muut rikokset on kielletty kauan sitten.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #30

Totta tuokin ettei se kerjääjä usein häiritse ketään kun istuu hiljaa kuppi edessä. Se vaan on vähän moraalisesti väärin että samaan aikaan viltin alla näprätään just paketista vedetyn iipuhelimen kanssa. Jostain olen kolmansien käsien kautta myös kuullut että ko ihmiset tietävät kontaktit mistä saa huumausaineita. Jos ei suoraa viltin alta, niin ainakin osoitetaan paikka, aika ja hinta.

Onneksi meillä ei ole niitä oikeita kerjäläisiä joilla todellisuudessa on hätä. Joten tätä näkökohtaa vasten kerjääminen tulisi lailla kieltää. Pääsisivät ne oikeat hädässä olevat kerjäläiset edes yhdeksi yöksi lämpimään putkaan ja kenties saisivat siellä vielä särvintä syödäkseen. Nämä "muka kerjäläiset" eivät ottaisi sitä riskiä että paljastuisi millä asialla ollaan tai kuka käskee.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #35

"Onneksi meillä ei ole niitä oikeita kerjäläisiä joilla todellisuudessa on hätä."
"...ko ihmiset tietävät kontaktit mistä saa huumausaineita..."

"Ko" kommentaattori saa nyt nämä yleistyksensä näkyviin, tämän kerran. Minun blogissani kylläkin viimeisen kerran.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #30

Kysymyksen voi toki esittää toisinkin päin: kuka tarvitsee kadulla kupin kanssa istumaan mummelia, joka ei edes puhu mitään? Jos mummeli tarvitsee sosiaaliapua Bulgarian tai Romanian valtiolta, hän voi hakea sitä kotimaassaan, tai Helsingissä turistina liikkuessaan hakeutua maansa suurlähetystöön konsulipalveluiden piiriin.

Britanniassa kerjääminen on tietääkseni kiellettyä, eikä siitä kiellosta ole noussut vastalauseiden myrskyä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #40

Ihmisoikeudet eivät riipu siitä, ketä kukin tarvitsee. Romanian ja Bulgarian mustalaiset ovat käytännössä vailla kotimaidensa kansalaisoikeuksia, kuten Burman rohingyat, mutta EU ei voi kääntää selkäänsä alueellaan monta sukupolvea asuneille ihmisille, vaikka hallitukset eivät heidän olemassaoloaan tunnusta.

Ilman muuta kyseessä ovat turistit, joille esimerkiksi ilmainen asuminen ei kuulu. Jos nyt mahdollisimman härskisti ja käytännöllisesti asia ilmaistaan: selvästi mustalaisen näköiseltä ja eurooppalaista kieltä puhuvalta ei kuitenkaan pidä mennä kyselemään eurooppalaista sairausvakuutuskorttia, kun välttämättömälle hoidolle on tarvetta.

Pekka Pylkkönen

"Voihan talouspolitiikan päämääräksi tulla jokin muukin kuin säästäminen. Saa nauraa."

Voikohan tässä olla joku kokemusharha? Milloin viimeksi mielestäsi julkinen talous on pyörinyt edellisvuotta pienemmällä rahalla? Ehkä edunsaajien määrä on vain kasvanut nopeammin kuin budjetit. Mutta säästöjä, siis sellaisia joissa rahaa käytettäisiin aiempaa vähemmän, ei ole näkynyt. Vuoteen 2008 verrattuna julkiset menot ovat parikymmentä miljardia isommat.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Puhut nyt todellisuudesta tai jostakin sellaisesta. Minä puhuin päämääristä ja siitä, millä tiet helvettiin on kivetty.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

"Euroopan unioni on paperittomista vastuussa"

Salli minun nauraa, Vuorela.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ketä siteeraat? Oletko lukutaidoton vai valehtelija? EU on vastuussa kansalaisistaan, myös Suomessa oleskelevista romanialais- ja bulgarialaisturisteista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kannattaa katsoa myös mitä lukee ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa

25. artikla.
Jokaisella on oikeus elintasoon, joka on riittävä turvaamaan hänen ja hänen perheensä terveyden ja hyvinvoinnin ravinnon, vaatetuksen, asunnon, lääkintähuollon ja välttämättömän yhteiskunnallisen huollon osalta.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Puhut Helsingin hyvistä palveluista. Ainakin Helsingin vanhukset hoidetaan huonosti. Aivan liian huonokuntoisia ihmisiä on yksin kotona päivästä toiseen, hoitajat käy ehkäpä muutaman kerran päivässä tarkistamassa tilanteen ja viipyvät keskimäärin noin 15 min. Kotihoidon piirissä on nykyään hyvin sairaita, liikuntakyvyttömiä ja dementoituneita ihmisiä, jotka eivät selviä kotosalla oikein mistään omin päin. Näihin asioihin ei tunnu tulevan parannusta. Liikuntarajoitteiset ja dementoituneet ihmiset tarvitsevat ympärivuorokautisen hoitopaikan. Järjestelmämme sallii ihmisten jättämisen heitteille.

Kotihoitokin toteutuisi paremmin mikäli vanhukset asuisivat samassa korttelissa, jolloin hoitajien aika ei menisi siirtymisessä paikasta toiseen. Tarvitaan lisää vanhustentaloja (kerrostalo), joissa on sekä vuokra- että omistuskämppiä (riittävän edullisia). Vanhustentalojen yhteydessä voi toimia hoitokoteja.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tottakai parantamisen varaa on paljon. Stadilaisten oman mielenterveyden takia toivon, että ihan kaikille ei selviä, kuinka huonosti asiat ovat muualla.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Helsingin valtuusto siirtää päätöksellään mm. näihin Nita Hillnerin mainitsemiin tarkoituksiin varattuja sosiaali- ja terveydenhuollon verorahoja tästä lähtien myös laittomasti maassa oleskelevien hoitamiseen yli lääketieteellisen kiireellisyyden tarpeen. Siitä aiheutuvia kustannuksia ja henkilöresurssien sitomisia ei korvata mitenkään myöntämällä lisämäärärahoja terveydenhuoltoon eikä palkkaamalla lisähenkilöstöä, vaan kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon nollasummapelissä ne resurssit ovat käytännössä poissa helsinkiläisiltä tarvitsevilta, joista kunta lain mukaan on vastuussa – toisin kuin laittomasti maassa oleskelevien vähemmän kiireellisistä tarpeista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset