jpvuorela

Suomen turvallisuuskehitys

Tosiasioita henkirikosten määrän kehityksestä:

http://findikaattori.fi/fi/table/97

Uhreja 100 000 asukasta kohden:

 

Vuonna 1975: Miehet 5,74 Naiset 1,64

Vuonna 1985: Miehet 4,21 Naiset 1,34

Vuonna 1995: Miehet 4,01 Naiset 1,90

Vuonna 2005: Miehet 2,92 Naiset 1,12

Vuonna 2015: Miehet 2,00 Naiset 0,57

Vuoden 2016 lopullisia lukuja en löytänyt, mutta ne ovat vielä pienemmät kuin 2015.

 

Sekin kannattaa muistaa, että vuonna 1966 tieliikenneonnettomuuksissa kuoli 1098 suomalaista, vuonna 2016 enää 235.

EU-Suomi on paljon, paljon, paljon turvallisempi kuin Suomi ennen unioniin liittymistä. Tämä ei ole mielipidekysymys eikä keskustelunaihe. Tämä on fakta ja tämän kieltäjät ovat valehtelijoita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Ovathan nuo numerot parempaan suuntaan menneet. Luvut v. 1975 ovat aika kamalat.

Vuonna 1975 ns.suurten ikäluokkien väestö oli voimissaan ja parhaassa henkirikosiässä. Toki ensihoito on tehostunut eli uhri joka vielä reilu 40 vuotta sitten menehtyi voidaan nykyään useammin pelastaa. Samoin kännykät pelastavat myöskin koska apua saadaan ripeämmin. Tilastoihin tulisi laskea myös henkirikosten yritykset.

Mutta suunta on positiivinen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se oli silloin, kun Kekkonen julisti hätätilan. Ehkäpä se olikin todellinen, vaikka asiaa nykyään pyritään vähättelemään. Yhteiskunta kestää nykyään paremmin laman ja työttömyyden, koska itse BKT-taso on paljon korkeammalla.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

ETYK-kokous vuonna 1975 oli myös paikallaan. Lukemat kääntyivät sen jälkeen laskuun heti. Mitä kummaa oli vuonna 1782 ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

1700-luvun tilastojen kohdalla on syytä olla hiukan varauksellinen niiden tarkkuudesta.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen Vastaus kommenttiin #21

Kieltolain aika 1919 - 1932 oli myös villiä aikaa. Miten nuo kohonneet lukemat selittyvät? Poliiseja toki surmattiin mutta kuitenkin vain muutamia vuodessa. Lieneekö käytetyn alkoholin vahvuus perimmäinen syy kohonneeseen väkivaltaisuuteen? Vai johtuuko siitä että salakuljetus laittomana toimintana generoi vain paljon tappoja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #24

Uumoilusi lienee oikeilla jäljillä. Rikollisuus rehotti kaikin tavoin silloin.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Jännä. Vuonna 1975 Suomi oli yhtä vaarallinen kuin Afganistan nykyään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ruotsiin pääsi Suomesta helposti, ei tarvinnut edes turvapaikkaa pyytää.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Ei mutta ovathan nuo luvut loistavia. Kaikesta huolimatta järkeä on tullut meillekin lisää.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tuo statistiikka on mielenkiintoinen. Äkkiä läpikäytynä ko. statistiikasta tulee mieleen, että sota-aika nostaa murhatilastoja. Joskus 1700-luvulla on ollut murhien suhteen samanlainen tilanne kuin nyt. Eli nykyinen tilanne ei välttämättä poikkea yleisestä kehityksestä. Seuraavan suuren kansainvälisen kriisin seurauksena voi positiivinen trendi muuttua.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Niin, arvaapa, minkä unionin tähden sellaista kriisiä ei näillä main ole vähään aikaan nähty...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ennen vuotta 1991 rauhan takasi ilmeisesti Sovjetunion (tai sen pelko). Nykyään väittävät, että samassa roolissa olisi EU.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ohessa on käyrä 1700-luvulta lähtien:
http://findikaattori.fi/fi/97

Sodat toki aiheuttavat piikkejä, mutta koko 1800-luvun ovat määrät olleet nykyistä suuremmat ja lisäksi 70-luvun alussa on jonkinlainen nousu, josta on sitten tultu alaspäin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

1800-luku oli teollisen kehityksen aikaa. Samaa voidaan sanoa myös 1970-luvusta. Molempia aikajaksoja voidaan myös luonnehtia tapojen löystymisen ajoiksi, mikä osaltaan selittää väkivallan lisääntymistä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Luonnollisestikin unionin aikana ulkomaalaisten suomessa tekemät rikokset ovat huomattavasti nousseet. Pääasiassa erilaiset varkaudet ja mahtuu joukkoon jokunen henkirikos ja muutama raiskauskin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Näistä luvuista päätellen Suomen turvallisuutta pitää heikentää ottamalla lisää väkivaltaan tottuneita turvapaikanhakijoita.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Keitähän olivat nämä Turun murhenäytelmän väkivaltaan tottuneet, jotka monet yrittivät pelastaa ja auttaa naisia puukottajalta. He olivat maahanmuuttajataustasia sankareita.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Täsyin mahdoton ymmärtää jos todella sinäkin olet lukion ja ehkä enemmänkin opiskellut ja silti tällaista pokkana julkaiset. Jokainen lukutaitoinen ihminen on kuullut jäätelö ja hukkumiskuolemat verrannon ja tämä eu ja murhatilastot on tätäkin luokkaa naurettavampi.

lukutaidottomille:

"Korrelaatio kertoo määritelmänsä mukaan kahden muuttujan välisestä riippuvuudesta. Vaikka kahden muuttujan arvot ovat yhteydessä toisiinsa, niin pelkän havaitun assosiaation perusteella ei voida tehdä päätelmiä kausaalisuudesta. Havaitun assosiaation taustalla saattaa olla havaitsematon muuttuja, sekoittava tekijä, joka vaikuttaa molempiin muuttujiin. Esimerkkinä voidaan käyttää jäätelön myynnin ja hukkumiskuolemien välistä assosiaatiota, jossa sekoittavana tekijänä on ilman lämpötila. Jäätelön myynnin ja hukkumiskuolemien määrän välillä saattaa olla voimakastakin korrelaatiota, mutta kausaalipäätelmät olisivat virheellisiä, ainakin ilman huolellista muiden tekijöiden huomioimista."(wiki)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yhdelle lukutaidottomalle on syytä huomauttaa, että blogisti esitti vain tilaston, joka todistaa, että ennen EU:ta Suomi oli turvattomampi. Mistään kausaliteetista hän ei maininnut mitään.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Blogiksi olisi siis riittänyt sanat "ennen oli turvattomampaa" mikä on melkoinen neronleimaus. Suomi on aina ollut äärimmäisen turvallinen maa jos mietitään satunnaista väkivaltaa ja suljetaan pois känniporukoiden teot, perhetragediat ja vaikka eräiden ryhmien satunnaiset, keskinäiset kahinat. Sitten on muutama avohoitopotilaan teko. Eli Turun tapahtumat ovat ihan omassa luokassaaan ja on vähintään kornia verrrata niitä oikein mihinkään muuhun kuin toisiin samanlaisiin tekoihin, terroritekoihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Turun tapahtumiin blogisti ei viitannut lainkaan, kuten ei mihinkään muuhunkaan yksittäiseen surmaan. Sinä otit itse Turun tapahtuman esille.

Suomi on ollut melko turvallinen maa varsinaisiin väkivaltapisteisiin verrattuna maailmalla, mutta kyllä Suomen henkirikostilastot 1900-luvulla ovat olleet huomattavan korkeat"länsieurooppalaisittain", esimerkiksi Ruotsiin verrattuna. Ja kun trendi on noinkin selvästi aleneva, on hyvin mielenkiintoista tarkastella sitä kehitystä.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Koen tuollaisen tilaston esittämisen juuri tällä hetkellä, tässä ajassa mauttomaksi ja Turun uhreja vähätteleväksi. Koen myös, että sillä yritetään vähätellä Turun tapahtumia ja Suomen dramaattisesti sekä äkisti muuttunutta väkivaltatilannetta, johon on tullut mukaan uusi, Suomen rauhanaikana ennen kokematon väkivallan muota - ulkomailta johdettu terrorismi, joka voi jatkua ja laajeta.

Suomi on -toistaiseksi säästynyt pahimmalta - joten voisiko tilastoa kohdentaa terrorismiväkivaltaan ja laajentaan EU-maita käsittäväksi. Voisiko silloin tilastossa olla esim. Ranskan, Saksan, Iso-Britanian kohdalla jonkinlainen piikki terrorismitarkoituksessa tehdyssä väkivallassa.

Toivon sydämestäni, että tämä oli oli tässä Suomen osalta. Kuka uskoo tuohon toiveeseen?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miksi jotain faktaa pitäisi peitellä minään ajankohtana? Ei tässä otettu Turun tapausta käsittelyyn lainkaan.

Toki tilaston julkistaminen nyt puoltaa paikkaansa siinä mielessä, että monilla tahoilla on ahdistuttu siitä kuinka väkivaltaiseksi Suomi on muuttunut ja tuo ahdistus johtuu vain siitä, että Turun surmatyöstä on sukeutunut niin korkeaprofiilinen uutisointi. On hyvä hahmottaa se suuri kuva kuitenkin.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

".... että Turun surmatyöstä on sukeutunut niin korkeaprofiilinen uutisointi. On hyvä hahmottaa se suuri kuva kuitenkin."

Totta tuo uutisoinnin profiili. Eikös "suurikuva" tässä ole - ainakin voisi olla - se, että Suomeen on rantautunut uusi, täysin arvaamaton väkivallan muoto, josta pitäisi laatia aivan oma tilastonsa. Tämä väkivallan muoto ei näkyisi vanhoissa tilastoissa, mutta yksikin tuollainen on aivan liikaa.

Luuletko, että Vuorela aivan vain vahingossa nosti framille väkivaltatilaston, jolla voidaa osittaa väkivallan olevan -juuri tapahtuneesta terrori-iskusta huolimatta -laskevassa suunnassa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #32

Olen sitä mieltä, että jokainen henkirikos on ollut liikaa myös vuosina 1817 ja 1917, kuten vuonna 2017. Nostin esiin tilaston, jolla voidaan osoittaa henkirikosten määrän olevan laskusuunnassa, koska kyseisellä tilastolla voidaan osoittaa henkirikosten määrän olevan laskusuunnassa. Mikä siinä harmittaa?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Mielenkiintoinen tilasto http://findikaattori.fi/fi/table/97, varsinkin jos sitä tarkastelee 1700-luvulta lähtien. Silloin saattoi olla jopa yhtä turvallista kuin nyt. Murhatilastot vaihtelevat, eli mitään pysyvää trendiä parempaan suuntaan ei välttämättä ole.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pysyvää trendiä vuosisatojen ajanjaksolla ei tietenkään ole monestakaan syystä, mutta kyllä tuo 1900-luvun kehitys näihin päiviin asti on todellinen ihmisiän pituinen trendi.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Hyvä kysymys on, että onko sellainen yhteiskunnallinen muutos mahdollinen, että murhatrendi jää pysyvästi (sadoiksi vuosiksi) nykyiselle alhaiselle tasolle ?

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Pitäisi olla tilastot henkirikoksista ja niiden yrityksistä. Ja näin saatua summaa tulisi verrata vuositasolla keskenään. Olen joku aika sitten keskustellut asiasta Aamulehden rikostoimittajan kanssa Facebookissa ja hän oli samaa mieltä tilaston tarpeellisuudesta.

Ennen vain kuoli ihmisiä jotka nykyään olisi helposti pelastettavissa tehokkaan hoidon avulla.

Bobrikovkin olisi jäänyt henkiin kun hänet olisi kuljetettu lääkäriambulanssilla Meilahteen muutamassa minuutissa maan etevimpien specialistien käsittelyyn.Mutta häntä lähettiin hevospelilla kuljettamaan .

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #27

"Bobrikovkin olisi jäänyt henkiin...."

Mutta toisaalta nykyään Schauman olisi käyttänyt vähintää kaliiberia 9 mm Nato, eikä tehotonta 7.65 mm Browning.

Tarkoitan, että myös murhavälineet mitoitetaan tehohoidon mukaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"EU-Suomi on paljon, paljon, paljon turvallisempi kuin Suomi ennen unioniin liittymistä."

Tänä aikana Suomi on myöskin ukkoutunut, eli ikärakenne ei enää sisällä suhteessa yhtä suuria määriä nuoria miehiä, jotka ovat taipuvaisimpia henkirikoksiin. EU:n ansioksi Suomen harmaantumista ja rauhoittumista ei voi laskea.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olet oikeilla jäljillä siinä, että eri kansanryhmien suorittamien rikosten tilastoja tarkastellessa tulee ehdottomasti myös huomioida selittävänä tekijänä niiden keskimääräinen ikä- ja sukupuolirakenne, samoin toki myös sosiaalinen status. .

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Henkirikosten määrän kehityksestä puhuttaessa ei voida puhua aiheesta irrottamatta sitä valtavasta positiivisesta kehityksestä, minkä suomalainen akuuttilääketiede, kirurginen hoito ja tehohoito ovat viimeisen 40 vuoden aikana kokeneet.

Lisäksi alati nopeutunut mahdollisuus päästä hoitoon kännykällä soitetun hätäkeskuspuhelun ja nopean sairaankuljetuksen myötä pelastavat valtavasti sellaisia väkivallan uhreja, jotka aikaisemmin menehtyivät.

Olisikin syytä samalla esittää tapon tai murhan yrityksestä selvinneiden kansalaisten tilastot.

Jos sen katsoo turvallisuuden lisääntymiseksi, että nykyään selviää esimerkiksi puukotuksesta maailmanluokkaa olevan suomalaisen hoidon ansiosta, niin tulkinta on vähintäänkin outo.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Samoin tieliikenneonnettomuuksissa menehtyneiden määrän lasku on yhteydessä yllämainittuun kehitykseen unohtamatta turvavyöpakkoa, joka tuli uusien autojen etupenkkiin 1971 ja takapenkkiin 1981. Siis ennen EU-aikaamme.

Uudempaa kehitystä edustavat puolestaan autojen sisäiset ja ulkoiset turvatyynyt.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #33

Liikennesääntöjen yhdenmukaistaminen on ollut osa Euroopan integraatiota, aluksi EEC:n ja EFTA:n puitteissa. Vielä 60-luvun alussa joka maassa oli omat liikennemerkitkin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vuonna 1990 ennen EU-aikaamme Suomessa teki itsemurhan noin 1500 henkilöä ja edellisvuonna 2015 runsas 700 henkilöä. Muutos on merkittävä.

Voidaan ilmeisesti päätellä, että EU-jäsenyyden myötä suomalainen on tullut itselleen huomattavasti turvallisemmaksi ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

EU-jäsenyyden "myötä", ilman muuta. Kausaliteettia ei pidä johtaa korrelaatiosta, kuten olen työkseni oppilaitosten sosiologian kurssien aluksi vuosikymmeniä opettanut :)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Toki tuokin tilasto vääristyy tehokkaan akuuttilääketieteen ja tehohoidon jatkuvan kehittymisen seurauksena erityisesti lääkkeillä itsemurhaa yrittäneiden ihmisten osalta. Itsemurhan yritys epäonnistuu entistä useammin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #39

Voi hiukan vääristyä, mutta nimenomaan vuonna 1990 voimakkaan noususuhdanteen jälkeen tuli lama kuin kirveen isku ja se isku osui ensimmäiseksi tuhansiin yrittäjiin, jotka joutuivat yli yön puille paljaille. Osa riisti hengen itseltään ja osa maksaa velkoja edelleen.

Vuonna 2008 loppuvuodesta alkanut talouskriisi, joka jatkui sitten useiden vuosien taantumana, oli luonteeltaan erilainen. Alkurysäys oli tosin yhtä syvä kuin vuoden 1990 lopulla, mutta siitä alkurysäyksestä toivuttiin nopeasti siedettävämmälle tasolle, jolla sitten on pariakymmentä vuotta uudemman yhteiskunnan tukiverkoin sinnitelty.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #40

Perinteisesti miehet käyttävät järeämpiä menetelmiä ja onnistuvat kun taas naiset käyttävät lääkkeitä ja epäonnistuvat.
Tämä johtaa myös siihen, että sama henkilö saatetaan pelastaa lääkeintoksikaatiosta useamman kerran ennen kun hän viimein onnistuu tehokkaan avun viivästyessä.

Arvion mukaan yhtä onnistunutta itsemurhaa kohti on 10-15 itsemurhan yritystä.

P.S. Itsemurha ei näy henkirikostilastoissa, sillä se ei ole rikos ja niinpä myöskään itsemurhaan yllyttäminen ei ole rikos.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #42

Itsemurhaan yllyttäminen ei ole yllytysrikos. Suomessa ei ole testattu oikeudessa sitä, onko itsemurhaan yllyttäminen henkirikos, mikäli yllyttäminen onnistuu. Muualla tällaisia tuomioita on annettu.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #44

Suomen rikoslaista ei löydy suoraa vastausta tähän kysymykseen.

Maalaisjärjellä ajatellen tilanne, jossa henkilö yllyttää esimerkiksi vajaamielisen henkilön tekemään itsemurhan , täyttää henkirikoksen kriteerit.

Mutta kuten niin monta kertaa olemme nähneet, oikeuden päätökset ja maalaisjärki eivät aina kohtaa toisiaan. Ikävä kyllä sama ilmiö on havaittavissa poliitikkojen päätöksissä, joita nyt maalaisjärjellä pohditaan Turun terroristi-iskun jälkeen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tämän kirjoitukseb tarkoituksena on vähätellä Turussa tapahtunutta.

Tekihän turun sanomatkin sen. Aukeamalla, jossa käsiteltiin tapahtunutta oli myös tuttu vertaus liikenneonnettomuuksiin. Lopettaisin turkkarin tilauksen, joa en sitä jo olisi tehnyt.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Rupeaisin pitämään sinua vähän tyhmänä, jos en olisi pitänyt jo ennestään. Tämän kirjoituksen tarkoitus on osoittaa, että henkirikokset Suomessa ovat vähenemään päin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tänään tätä samaa yritti jo eräs kaltaisesi täällä töissä.

Hänen mielestään vain kaksi kuoli. Ei mitään syytä härdelliin. Demari tietysti.

Kyllä toit tämän saman näkemyksen esiin jo aiemmin erään turun tapausta käsittelevän keskustelun yhteydessä. Tottahan se.

Tämän asian vähättely on erittäin vastenmielistä.

Reaktiostasi päätellen osui nappiin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #47

Minusta on harvinaisen vastenmielistä, että yrität vähätellä kaikkia muita tuhansia henkirikoksia, joita tilastoituna aikana on sattunut. Jos joku näkee murhatilastoissa aiheen hyökätä demarien kimppuun, maailmalla on ehkä jokin Breivik-solidaarisuusryhmä, mutta tässä ketjussa keskustellaan nyt henkirikostilastoista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tässä poliisin kannanotto Turun Sanomien toimittajaa vastaan suunnattuun vihakampanjaan. Siteeraan Karjalaista, ettei kuvitella TS:n jotenkin vääristelevän omaa asiaansa:

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/ko...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Rekka törmäsi puukon kanssa heiluneeseen mieheen, joka kuoli vammoihinsa. Rikostilastot eivät kuitenkaan kasvaneet:

https://demokraatti.fi/rekka-tormasi-puukon-kanssa...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Rikokseksi rikostilastoihin tuo päätyisi ainoastaan näytöllä siitä, että rekka-autonkuljettaja olisi esimerkiksi jihadisti, joka murhatarkoituksessa ajoi puukkomiehen päälle.

P.S. Kyseessä on teoreettinen pohdinta, jolla ei ole mitään tekemistä tapaukseen liittyvien oikeiden henkilöiden kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset