jpvuorela

Kohti monira(i)taista Eurooppaa: mitä Soros todella sanoi

On sinänsä ilahduttavaa, että Ylen uutiset huomasi George Sorosin puhuneen tänään Brysselin talousfoorumissa. Jostain syystä puheesta kuitenkin kerrottiin vain yleisimmät ja, suoraan sanoen, itsestäänselvimmät lähtökohdat.

Kyllä Sorosilla oli asiaakin.

Hän muistutti siitä, että liittymissopimusten mukaan kaikkien kynnelle kykenevien talouksien pitäisi periaatteessa olla matkalla yhteisvaluuttaan. Tähänhän ei usko kukaan.

Ruotsissa, Puolassa ja Tshekissä ovat jo monenväriset hallitukset tehneet selväksi, että euroon ei liitytä. Eikä Brysselissä sellaista käytännössä odoteta tai vaadita.

Virallisesti Euroopan unioni on ikään kuin "multi-speed" -järjestö, jonka eri osat lähestyvät ydintä kukin omaa vauhtiaan, mutta samalla radalla.

Olisi jo aika tunnustaa virallisesti, että kyseessä on ja pitäisi olla "multi-track" -järjestö. Syveneväänkin eurooppalaiseen yhteistyöhön on monta erilaista rataa.

Termiä voisi käyttää myös musiikintuotannon tapaan. Aivan hulluahan olisi, että eri instrumentit soittaisivat samaa kappaletta eri nopeuksilla, mutta hyvä tulee, jos kukin hoitaa oman raitansa harmonisessa kokonaisuudessa.

Näin minä tulkitsin Sorosta, mutta olenkin lukutaitoinen, enkä yleläinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Brysselin talousfoorumista on muutoinkin uutisoitu varsin niukasti.

EU:a ja rahaliittoa ympäröivät nyt kuulemma vihamieliset ulkopuoliset voimat - Soroksen huhutaan näin sanoneen.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Miksei toimittajien päässä syty lamppua ja kysy: Mikä on Soroksen intressit tässä kehityksessä ja miksi keinottelijasta on äkkiä tullut humaani hyväntekijä? Tai ainakin tällaisen kuvan hän haluaa antaa. Soros taitaa pelata taustalla ihan omaa peliään ja siinä Kataisen kaltaiset henkilöt ovat vain pelinappuloita, joita siirretään ja uhrataan tarvittaessa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kotimaisessa keskustelussa näyttävät EU- ja euroaluesuunnitelmat menevän usein sekaisin. Puheet euroalueen yhteisestä valtiovarainministeriöstä nimenomaan eivät koskisi esimerkiksi Ruotsia, Puolaa ja Tshekkiä.

Toimituksen poiminnat