jpvuorela

Hiipivän dementian merkkejä

Kiinnostavan puheenvuoron on pitänyt jokahelmikuisella Yhdysvaltain tiedeviikolla Massachusetts General Hospitalin johtava kliininen psykologi Janet Cohen Sherman:

https://www.theguardian.com/society/2017/feb/21/long-winded-speech-could...?

Sherman kehottaa etsimään alkavan Alzheimerin merkkejä muistiongelmien lisäksi tai oikeastaan jo ennen niitä kielenkäytön köyhtymisestä; sanavaraston yksipuolistumisesta ja tarinoiden pitkäpiimäistymisestä.

Varsin tunnettuja esimerkkejä Sherman uskaltautuu käsittelemään: Iris Murdoch, Agatha Christie, Ronald Reagan...

Viimeksi mainitusta saattaisi tulla mieleen jotain ajankohtaisempaakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mihin ihmeeseen unohdit MT:n ?

Taudista tuskin tiedetään vielä riittävästi tämän tasoisen avauksen vakuudeksi.

Vuorelan maailmassa vain politiikka ja näkemys riittävät muistisairauden riskitekijöiksi - näemmä.

Varsin tunnettuja esimerkkejä Sherman uskaltuu käsittelemään...

Minne jäivät kommunistihöperöt kuppadegeneraatioista kärsineisiin muistinsa hukanneisiin Leniniin, Staliniin ja varsinkaan Maosta aina Bresneviin asti - Kekkosesta puhumattakaan ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Katsos, täytyy nyt papalle selittää, että nämä esimerkit ovat Janet Cohen Shermanin eivätkä minun. Lue oikein hitaasti uudelleen, kyllä se siitä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Luin oikein hitaasti, mutta en löytänyt asiassa mitään uutta sinällään.

Janet Cohlen Sherman on vain yksi muiden pähkinänpurijoiden joukossa, eikä sen kummepmpaa siitäkään.

Ronald taisi kuitenkin kaataa kommunismin ja kylmänsodan, vaikka sairastuikin myöhemmin täysin muuhun kuin kuppatautiin - aiemmista kommunistijohtajista poiketen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #5

Kiinnostuminen maailmanpolitiikasta on oikein tervettä, pitää mielenvireyttä yllä. Jatka samaan tapaan, vaikka se nyt ei varsinaisesti tämän ketjun aiheeseen liitykään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Voitte sitten joskus palvelutalossa käydä keskusteluja siitä, missä vaiheessa kukin rupesi muistelemaan, että taisivat olla poliitikkoja ne Iris Murdoch ja Agatha Christie.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ymmärtääkseni nuo ovat melko yleisesti tunnettuja oireita, mutta avaus on minun mielestäni hyvä. Tuo sanavaraston köyhtyminenkin on hyvin tiedossa, mutta tarinoiden ja juttujen pitkäpiimäisyys on yhtenä oireena kai harvemman tiedossa.

Herätti kyllä heti paljon ajatuksia myöskin omien tuttujen kohdalla, ja eikä taida omallakaan kohdalla olla pahitteeksi vähän miettiä kannattaako tässä liikaa jaaritella:)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sauna kuulemma ehkäisee dementiaa. Kekkosella ehkä myöhensi sitä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Näin väitetään. Taidankin muuten itse lähteä tästä saunaan.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Viimeksi mainitusta saattaisi tulla mieleen jotain ajankohtaisempaakin"

Lääketiedettä huonosti ymmärtävänä, mitä eroa on Alzheimerin oireilla ja vanhenemisella? Trumpin ikäisellä miehellä kun varmasti on aivotoiminnassa joitain vanhuuden oireita, mutta nuoremmat neuvonantajat kompensoivat tämän puutteen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Valitettavasti Trump kerää ympärilleen sellaista neuvonantajien joukkoa, että oireet sen kun pahenevat.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Mitä yhteyttä siis on maailman nykytilalla, koulutuspolitiikan suunnilla määrätyissä maissa, massakulttuurin yksipuolisuudella ja määrättyjen johtajien oireilla juuri näissä esimerkkimaissa ?
Mitä on sanottava niistä massoista, jotka takertuvat suppealla sanavarastolla ja toistamalla katteettomia mielikuvia maagiseen hurmioon vaipuneina näiden Johtajien sanomaa ?
Ihmiskunnan iltahämärä on laskeutunut?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tuossa artikkelissa todetaan, että näiden tautia ennakoivien ensimmäisten merkkien tai oireiden ilmaantumisen jälkeen saattaa kulua jopa vuosikymmen ennen varsinaista Alzheimer-diagnoosia.

Mikä lienee se " jokin ajankohtaisempi", johon blogisti sangen pelkistetyin sanakääntein viittaa ja miksi tämä joutavanoloinen blogi on kirjoitettu ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jokuhan voisi tutkia tilastollisesti esimerkiksi sanojen "tremendous" ja "huge" yleistymistä jonkun paljon puhuvan lauseissa viimeisen kymmenen vuoden aikana; ja sitä, millaista sanavarastoa ne ovat vähitellen korvanneet.

Alzheimerin tauti on vakava ja yleistyvä ongelma, johon liittyviä avauksia on tälläkin palstalla monia. Ne löytyvät tagista "Alzheimerin tauti". Suosittelen myös:

http://europe.newsweek.com/stopping-alzheimers-dis...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ymmärrän täysin mitä yrität sanoa.

P.S. Takavuosina Neuvostoliiton johtajien puheissa alinomaa esiintyvä " tavaritj"- sana ennakoi dementiaa melko nopeallakin aikataululla.

Onkin mahdollista, että tietyt yksittäiset sanat ovat erityismerkkejä nopeasti etenevästä dementiasta. Asia kaipaa lisää tieteellistä tutkimustyötä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Demarit kuuluvat riskiryhmään - keski-ikä lähenee seitsemääkymmentä jos olen oikein ymmärtänyt.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tuli mieleen, blogiin liittyen tai ei, että ei duginilainen uusi maailmanvalta ole yhdestä kuninkaasta kiinni. Niillä on nappuloita.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Täyttelen erittäin paljon sana- ja kuvaristikoita tasoltaan keskivaikeita. Siitä on kehittynyt melkoinen sanavarasto. Johtuneeko siitä vai alkavasta A-taudista? Kun kirjoitelmani ovat joskus jaarittelua ja kieliopillisesti mitä sattuu. Jälkimäinen ainakin johtuu vähäisestä koulutustasosta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ristikoiden täyttäminen on mitä mainiointa muistihäiriöiden ehkäisyä. Dementikoillahan sanavarasto köyhtyy.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ J-PV: ".. Alzheimerin merkkejä muistiongelmien lisäksi tai oikeastaan jo ennen niitä kielenkäytön köyhtymisestä; sanavaraston yksipuolistumisesta ja tarinoiden pitkäpiimäistymisestä."

Pahalta näyttää omalta kohdalta!

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"Rambling and long-winded anecdotes could be an early sign of Alzheimer’s disease"

Tuo näyttää pahalta; diagnoosin saa 90% kirkonmiehistä ja aika moni muukin. Venäläiset kirjallisuuden mestarit ja "Tankki täyteen"-sarjan rovasti oikein kunniamaininnalla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Dostojevski olisi varmaan saanut asiansa perille vähän lyhemminkin, mutta jatkokirjoitusten senttaaminen rahasta on enemmänkin ammatti kuin tautiluokitus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset