jpvuorela

Ei sitten Watergaten...

Yhdysvalloissa ei sitten Watergaten ole rikolliselle presidentille tullut mieleen erottaa oikeusministeriä, joka kieltää panemasta toimeen presidentin laittomia toimia tai niiden suojelemista.

No nytpä tuli:

https://www.nytimes.com/2017/01/30/us/politics/trump-immigration-ban-mem...?

Sally Q. Yates on hoitanut tehtävää Obaman hallinnon jäljiltä viransijaisena. Ehkä jo tänään, mutta viimeistään lähipäivinä äänestetään siitä, saako Trump virkaan oman ehdokkaansa Jeff Sessionsin.

Attorney general on oikeastaan enemmän kuin oikeusministeri. Hänelle kuuluu myös oikeuskanslerin ja poliisiministerin tehtäviä.

Jeff Sessionsia ei aiemmin urallaan ole suostuttu nimittämään edes alemman asteen tuomarin tehtäviin, koska haastattelijat ovat todenneet hänet yleistä äänioikeutta vastustavaksi rasistiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Trump joutuu itse oikeuteen samasta päätöksestä syytettynä perustuslain rikkomisesta.

"Let´s make America great again" ... vajaassa kahdessa viikossa koko maa on saatu kaaoksen partaalle.

Trump on kykenemätön muuttamaan toimintatapojaan ja tilanne eskaloituu eksponentiaalisella vauhdilla joka viikko, kun hän vielä toimii virassaan.
Lopputuloksena on viraltapano tai eroaminen tehtävästä ja kansakunta tulee vielä kauan nuolemaan haavojaan kuin Suomi kapinan jälkeisellä ajalla.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

USA:ssa taitaa olla yleisempää presidentin ampuminen kuin viraltapano.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Viraltapano olisi tapahtunut vain kerran. Ei ehtinyt tapahtua silloinkaan, koska Nixonilla oli sen verran tolkkua jäljellä, että erosi itse ennen valtakunnanoikeuteen joutumista.

Trumpillahan sitä tolkkua ei ole.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mitähän Venäjä tekee sillä aikaa, kun perustuslaillinen kriisi lamauttaa USA:n?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Venäjä näyttää siinä vaiheessa maailmalle mikä sen motiivi oli nostaessaan Trumpin valtaan.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #10

Jaa että venäläisetkin sai äänestää jenkkien vaaleissa :) . Vai oliko puuttinilla niin paljon ääniä että trumpetti nyt soi?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Putin soittaa Xi Jinpingille?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomessa presidentti myöntää pyynnöstä eron valtioneuvostolle tai ministerille.

Jos koko valtioneuvosto tai ministeri ei nauti eduskunnan luottamusta , presidentti myöntää eron ilman pyyntöä.

Pääministerin aloitteesta presidentti voi myöntää ministerille eron myös muusta syystä.

P.S. Suomessa ei oikeusministerillä tarvitse olla alan korkeakoulututkintoa. Nykyinen oikeusministerimme on laborantti. Ilmeisesti meidän kaikkien onni ( vrt. USA).

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos virkamiehet eivät tottele presidentin määräyksiä, ja presidentti aikoo johtaa maata, niin ei kai presidentillä ole muuta vaihtoehtoa kuin erottaa tottelemattomat virkamiehet tehtävistään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja jos niitä tottelevia löytyy vain toisista mielenterveysongelmista kärsivien joukosta, niin seuraavana askeleena on kansakunnan nousu hallitusta vastaan aseellisesti, kuten USA:n perustuslakikin kehottaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Trumpina en ehkä enää vihjailisi siitä, mitä "second amendment people" saattaisivat saada päähänsä.

Olisi tietysti hienoa, että republikaanit hajoaisivat jo Sessions-äänestyksessä, mutta se ei tietenkään vielä poistaisi näitä kansainvälisen oikeuden vastaisia asetuksia. Luulen kyllä, että neljän kuukauden kuluttua puolueen kantti ei enää riitä niiden voimassaolon jatkamiseen.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Trump ei ole huolissaan aseellisesta kansannoususta, koska kannattaa perustuslakiin kirjoitettua vapaata aseenkanto-oikeutta. Ja olettaisin, että suurin osa amerikkalaisista aseen omistajista on Trumpin politiikan kannalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Siinähän se paradoksi juuri on, että kun Trump kannattaa vapaata aseenkanto-oikeutta, hän on varmistanut vastustajiensa tulivoiman.

Täytyy muistaa, että jo alun alkaenkin Trumpin kannatus amerikkalaisten keskuudessa oli vähemmistö ja kahden viikon kokemusten jälkeen hänen suosionsa on romahtanut kaiken kaikkiaan.

Joku uumoili ylempänä, että Trump komentaa kansalliskaartin kaduille. Siinäkin piilee ongelma, että kansalliskaartin johto voi asettua häntä vastaan. Olisi tietysti mielenkiintoinen tilanne, jos USA:han tulisi väliaikainen sotilashallinto.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #14

Juha Kuikka,

Scifi-juttuja on aina kiva lukea. Kiitos !

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #14

Tulivoiman kyllä, mutta minä en usko, että Trumpin poliittisista vastustajista on yhtään mihinkään sillä saralla.

Toki, kun kuiluun tuijottaa jne.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"We are here tonight because it is a constitutional crisis and because it is a moral crisis," she said. "We are here tonight to stand up and ask the rest of the United States Senate to overturn Donald Trump's executive order."

http://thehill.com/blogs/floor-action/senate/31702...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kas, kansanedustaja ja Trumpin ihailija Laura Huhtasaari matkustaa Trumpin rukousaamiaiselle.

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/soini-matkustaa-tr...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ehkä sinne on vapautunut peruutuspaikkoja.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Huhtasaari ja Laukkanen tietenkin kuuluvat sinne. Suomen maineen kannalta kiinnostavaa on Jeff Sessionsia ihailevan ulkoministerimme rukousmatkailu.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kyllä kiinnostavaa on myös Huhtasaaren reissailu. Tuo neropatti pyrkii persujen varapuheenjohtajaksi ja eroon Timo Soinista. Huhtasaari tekee Washingtonissa persujen uutta ulkopolitiikkaa, jossa Venäjä-pakotteet puretaan ja Suomi istahtaa Venäjän syliin Jussi Halla-ahon täällä propagoiman "armenialaisen mallin" mukaisesti.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #21

Jos Trump kourii Laura Huhtasaarta jalkovälistä valkoisen talon rukousaamiaisella, Laura varmaan toteaa: "Siinä on mies, eikä hiiri!" :)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Täytyy muistaa, että Obaman sylikoira Yates oli ottanut Trumpilta vastaan vt. oikeusministerin pestin erotakseen siitä välittömästi, kun Trumpin hallinnon valitsema ehdokas kyseiseen virkaan virallisesti valitaan.

Nyt ero arvostetusta oikeusministerin, tosin ainoastaan vt., postista tuli aavistuksen verran etuajassa presidentin aloitteesta ja toimesta.

Taitava ja kunnianhimoinen naisjuristi osaa varmasti käyttää tapahtuneen oman uransa edistämiseksi ja lakimiespalkkioittensa korottamiseksi USA:ssa. Tarkka ajoitus ja suunnitelmallisuus paistaa läpi.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Osuit ytimeen.Eniten kummastusta herättää juuri miksi Trump ei ollenkaan keskity pistämään omaa hallintoaan toimintakuntoon, vaan latelee näitä asetuksia liukuhihnalta informoimaatta GOP senaattoreja.Aika monelta republikaanilta on hymy hyytynyt.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

P.S. Nykyinen USA:n vt.oikeusministeri saa myös pian potkut. Saa nähdä millainen meteli siitä nostetaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #24

Muutaman päivän takia? Mistä tuo tieto.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #26

Pekka viittaa siihen, että uuteen hallitukseen nimitetään tietenkin vakinainen oikeusministeri. Valitettavan todennäköisesti Jeff Sessions.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Mistä voimme tietää, että presidentin antama asetus on laiton? Olemme median välittämien tietojen varassa. Asiantuntijoita on varmaan molempia kantoja tukevia. Toiset pitävät laittomana toiset laillisena. Media ottaa ne, jotka tukevat sen kantaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Epäilemättä. Minä otan nyt sitten nämä, jotka tukevat omaa kantaani:

http://europe.newsweek.com/donald-trump-muslim-ban...
https://www.nytimes.com/2017/01/27/opinion/trumps-...?
https://areena.yle.fi/1-3777972?

Martti Koskenniemihän epäili kansainvälisen oikeuden vastaisuutta, mutta päätellen sanan "valitettavasti" tiheydestä, hänkin pitää asetuksia pähkähulluina. Olennaisinta lienee, että Trump rikkoo räikeästi Yhdysvaltain omaa syrjinnänvastaista lakia vuodelta 1965.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

"Olennaisinta lienee, että Trump rikkoo räikeästi Yhdysvaltain omaa syrjinnänvastaista lakia vuodelta 1965".

Näistä asioista on näinä päivinä kirjoitettu paljon, joten kaikkia ei tule luetuksi. Kertoisitkso lyhyesti, mistä syrjinnänvastaisesta laissa on kysymys näissä maahantuloon liittyvissä asioissa.

Tietysti näissä kansainvälisissä sopimuksissa mietityttää se, että onko Suomi hyväksynyt sellaisen sopimuksen, että tänne saa tulla kuka tahansa ja Suomella ei ole siihen mitään sanomista? Toinen asia on, että onko esim. Irak myös hyväksynyt po. sopimuksen?

Jos Irak on hyväksynyt po. sopimuksia, niin ei liene sitten mitään estettä karkottaa sinne ne henkilöt, jotka eivät ole saaneet turvapaikkaa, ts. eivät ole pakolaisia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #36

Katso se keskimmäinen linkki.

Käyttäjän MarkoMustonen kuva
Marko Mustonen

Ainakin tällä olen nähnyt tuota asetusta perusteltavan eli Federal Immigration Law, Section 1182(f)
"Whenever the President finds that the entry of any aliens or of any class of aliens into the United States would be detrimental to the interests of the United States, he may by proclamation, and for such period as he shall deem necessary, suspend the entry of all aliens or any class of aliens as immigrants or nonimmigrants, or impose on the entry of aliens any restrictions he may deem to be appropriate." https://www.law.cornell.edu/uscode/text/8/1182

EDIT: Sekavaa tuntuu olevan, ainakin minulle. Tuon Vuorelan linkkaaman New York Timesin jutun mukaan kongressin 1965 syrjintäkieltopäätös koskee "immigrants" (maahanmuuttajia/siirtolaisia?) mutta ei esim. vierastyöläisiä, opiskelijoita, turisteja tai pakolaisia, joiden maahantulo siis voitaisiin edelleen evätä. Sekavuutta tosin tuntuu olevan myös tulkinnassa siitä, minkälaisia tapauksia tämä Trumpin asetus koskisi. Ainakin jostain jutusta sain sellaisen käsityksen, että esim. voimassa olevan green cardin haltijat ja henkilöt, joilla on vaikkapa Irakin ja Suomen kaksoiskansalaisuus, pääsevät USA:han mikäli ei-kielletyn maan eli Suomen myöntämät matkustusasiakirjat on kunnossa. Ota tästä nyt selvää sitten.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos ja kun Trump joutuu valtakunnanoikeuteen, se ei tietenkään johdu näistä maahantuloasetuksista, joiden voimme toivoa jäävän väliaikaisiksi. Hänet kaataa, jos kaataa, ilmeisen perustuslainvastainen toiminta vieraiden valtioiden liikekumppanina:

"So what now? Trump has taken the oath, and he is violating the Constitution. What remedies are available? The Framers considered this prohibition so important that they deemed its violation to be grounds for impeachment. But no one expects the Republican Congress to institute impeachment proceedings anytime soon. If the Constitution is to be enforced, it will have to come at the insistence of the people."

http://www.nybooks.com/articles/2017/02/23/donald-...?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ainakin Presidentti Carter on asiasta jokseenkin katkera, tai ainakin tuohtunut, puhutellen omaa kansaa "you idiots". Hänen sarkastinen vuodatuksensa aiheesta on lisäksi hyvin kirjoitettu. Ehkä hän saa aikaiseksi jotain renkaita vedenpinnalla. Tuntuisi hänenkin arvostuksensa nousseen, kun aikaa on kulunut.

http://www.theonion.com/blogpost/you-people-made-m...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Omissa silmissäni Carterin arvostus on noussut jo aikoja sitten sen jälkeen, kun hän jätti presidentin viran. Hän on yksi niistä henkilöistä, jotka ovat vain viisastuneet vanhetessaan. Nykyään 92-vuotias.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #31

Muistan nuoruusvuosina lukeneeni jonkun Carterin kirjan, enkä vaikuttunut. Myöhemmin on siltä suunnalta tullut kuitenkin lähinnä viisauksia, joten ehkä olisi syytä lukaista jokin teos myöhäisemmästäkin tuotannostaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #32

Carter on aina ollut rehellinen ja pehmeällä tavalla uskonnollinen, toisin kuin vaikkapa George Bush jr., joka oli varsinainen krusifisti.

Carter valittiin presidentiksi pitkälti juuri siksi, että Nixonin kauden jälkeen (joskin Ford ehti jo hiukan suurinta kohua laannuttaa ennen seuraavia vaaleja) haluttiin pallille joku sinisilmäinen rehellisyyden perikuva. Maapähkinänviljelijä Carter edusti juuri sellaista.

Carter oli kuitenkin ulkopoliittisesti kokematon ja hyväuskoinen. Neuvostoliiton tunkeutuminen Afganistaniin oli osittain aikataulutettu siksi juuri Carterin kaudelle. Sen jälkeen ja hiukan jo aiemminkin, Carter alkoi näyttäytyä amerikkalaisten äänestäjien silmissä liian pehmeältä tyyppiltä presidentiksi, mikä puolestaan antoi Reaganille nostetta.

Presidenttikautensa jälkeen Carterille jäi julkisuus, jota ennen virkakautta ei ollut, mutta hänen ei enää tarvinnut tehdä presidenttiyden edellyttämiä kovia päätöksiä. Siinä lienee osasyy sille, että hän on tehnyt lähinnä rehdin ja viisaan miehen vaikutelman myöhemmissä lausunnoissaan ja kannanotoissaan. Ja kuten sanottu, aika on vain tässä mielessä häntä petrannut.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #31

Aapelin kirjoittamassa Siunatussa hulluudessa Vilippus kyseli veljeltään Analta : Oletkos koskaan nähnyt oikein viisasta miestä ?

Jimmy Carter oli ainoastaan yhden kauden USA:n presidenttinä. Perustuslaillista estettä toiselle kaudelle ei ole.

USA:ssahan kaikki näyttää olevan mahdollista, jopa jatkuvasti viisastuvan miehen, Jimmy Carterin, valitseminen uudelleen presidentiksi olisi näin toteutettavissa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kirjoittaako Carter itse The Onionin satiireja, ei ole ihan selvää, mutta tarina maapähkinäbisneksestä luopumisesta on sinänsä tosi ja saa Trumpin ylikansallisen imperiumin vaikuttamaan entistä törkeämmältä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Trumphan ei ole vieläkään julkaissut verotietojaan, tuskin julkaiseekaan, ja tämäkin jäi pelkäksi lupaukseksi.

California legislator calls for Melania Trump immigration records

Skinner noted that Trump promised last August that his wife would hold a press conference on the matter before the election, but that never occurred.

http://www.politico.com/states/california/story/20...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"California legislator calls for Melania Trump immigration records"

Saahan kysellä, mutta vähän liian myöhässä. Avioliitto Trumpin kaa takaa pysyvän oleskeluluvan. Saattaahan Melania olla nyt jo USAn kansalainen?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #41

Joo no, kun viisivuotiaita USA:n kansalaisia pannaan rautoihin lentokentillä, sopii kyllä kysyä, onko koko ihmiskunta myöhässä:

http://www.mirror.co.uk/news/world-news/donald-tru...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #42

Teko oli osoitus siitä, ettei USA:ssa harjoiteta ikärasismia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Yhdysvalloissa ei sitten Watergaten.."

Miten sattuikin,

Former Nixon lawyer predicts Trump presidency 'will end in calamity'

Aikaa ei kuitenkaan arvioida.

http://www.politico.com/story/2017/01/john-dean-tr...

Toimituksen poiminnat