jpvuorela

Aito arktinen edistysaskel

Saapa nähdä, uskaltautuvatko ja onnistuvatko Trumpin hallitus ja hänen taskussaan olevat Korkeimman oikeuden tuomarit kumoamaan tämän Obaman asettaman pysyvän porauskiellon:

http://www.nytimes.com/2016/12/20/us/obama-drilling-ban-arctic-atlantic....?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Niin on miltä näyttää (filosofia on sama, vaikka aivan tarkka sanonta voi erota) , Kekkonen totesi.

Ajanmukaisesti näyttää siltä, että suurvalta USA:n presidentti ajattelee kansansa parasta (erityisesti köyhille hyvä uskalias terveydenhoitolaki) ja ihmiskunnan parasta: erittäin rohkea arktinen öljynporauskielto.

Samaan aikaan naapurissamme entisen, pakolla saalistetun ja diktatuurisen suurvallan nykyinen johtaja yrittää sotia lisää maata ja mannerta, alistaa yhä suuremman määrän ihmisiä. Syyrian rauhanprosessi, historialliseen venäläiseen tapaan, tarkoittaa mahdollisimman hirmuista lahtaamista ja aineellista tuhoamista. Kyllä väliaikainen rauha tappamisella ja tuhoamisella tulee; meillä suomalaisillakin on siitä kokemusta.

The Great Game aikana (1800 luku) venäläinen kenraali Skobelev Valtasi turkmenien linnakekaupungin Geok Tepen ja tappoi kaikki kiinni saamansa tuhannet ihmiset, sotilaat, naiset ja lapset. Lahtaamisen Skobelev perusteli venäläiseen tapaan - että pelkäävät ja pitkään. Persialaisen Lenkoranin kaupungin Venäjä valloitti (1812) samaan tapaan, tappoivat kaikki kaupungin asukkaat. Niinä aikoina venäläiset alkoivat käyttää termiä vapauttaminen. Vuonna 2002 vanha turkmenistanilainen rouva, jolle olin ensimmäinen hänen tapaamansa ulkomaalainen, kestitsi minua erinomaisella teellä ja piirakoilla, ei muistanut koskaan kuulleensa maasta nimeltä Suomi/Finland. Vierailuni lopulla hän yhtäkkiä huudahti: "Muistan nyt! Stalin vapautti Suomen!"

Näitä kahta kansojensa esimiestä erottaa heidän näköalojensa ja toimiensa päälinjat: Obama on koko kautensa ajan toiminut rohkeasti hyvän puolesta, usein jopa jenkkien enemmistön toiveiden vastaisesti ja ennen muuta maailman rauhallisen kehittymisen ja tulevien sukupolvien hyväksi. Putin on röyhkeästi ja kierosti rellestänyt Neuvostoliiton savijalkaisen jättiläisen mahdin palauttamiseksi välittämättä ihmiskunnan tulevaisuudesta ja kansansa surkeasta tilasta - ja kas - imperialismissa eläneiden ja siihen juurtuneiden köyhien venäläisten valtava suosio on taattu, kun johtajaakin hallitsee ja ohjaa vahva, imperialistinen AHNEUS.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Obaman asettama öljynporauskielto oli suunnattu Trumpille, ainakin hidastamaan:

Trump’s agenda includes lifting restrictions and opening onshore and offshore leasing on federal lands,..

http://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Trumps-Oil-Pr...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tillersonilla / Exxon on diili Venäjän arktisesta offshore porauksesta, muistaakseni ainakin Sahalin I, joten ei taida mennä aikaakaan ennen kuin on kumottu, samoin kuin USA:n Venäjä-pakotteetkin.

Edit: Korkeimman oikeuden jäneniä on vaihtumassakin, taitaa olla Trumpille a piece of cake

What the Trump Presidency Means for the Supreme Court

http://www.nytimes.com/2016/11/10/us/politics/trum...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Öljyn ja kaasun poraus tulee keskittymmään Venäjän hallitsemalle arktiselle alueella sen jälkeen, kun Trump on lopettanut Venäjän vastaiset pakotteet hyödyttöminä.

Obama voi olla nyt ampumassa itseään jalkaan. Venäjän läsnäolo ja valta arktisella alueella voi vahvistua, koska se tulee jatkamaan arktisen alueen hyödyntämistä tosin länsimaisen teknologian avulla Obaman ja Trudeun päätöksen jälkeen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Venäjä raapii viimeiset hiilivedyt arktiselta alueelta, kun ei muutakaan osaa. Se on tekohengitystä, eikä vallan lisäämistä. Kiinasta on parempaan ja Yhdysvalloistakin olisi, mutta ei ehkä neljään vuoteen ole.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

En ole varma, mutta Obaman asettaman öljynporauskiellon kumoamiseen Trump tarvinnee kongressiakin. Meteli sen kumoamisyrityksestä kuitenkin nousee.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #7

Osavaltioilla ja kaupungeilla on oma valtansa. Monet kuvernöörit ja pormestarit aikovat jatkaa kuivasti kamppailua ilmastokatastrofia vastaan hallituksen linjasta riippumatta:

http://www.nytimes.com/2016/12/16/science/local-go...?

Mitähän tekisivät koillisen valtiot ja Alaska tositilanteessa, jos Trump lähtisi tätä porauskieltoa kumoamaan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Luultavasti Trump törmäisi sekä lakiin että myös yleiseen mielipiteeseen, joten ei sen Obaman kiellon kumoaminen ainakaan läpihuutojuttu ole.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Paras uutinen pitkään aikaan ja loistava teko luonnon, arktisen alueen ja ihmiskunnan puolesta!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Obama vaikuttaa enemmän Putinin ystävältä kuin Trump konsanaan.

Toimituksen poiminnat