jpvuorela

Trump vastustaa rauhaa aktiivisesti

Henkisesti 11-vuotiaan tasolle jäänyt, George Pattonia ihaileva Donald Trump näyttää päättäneen estää rauhanneuvottelut israelilaisten ja palestiinalaisten välillä.

Hänen valintansa Israelin suurlähettilääksi on kovan linjan äärioikeistolainen laittomien siirtokuntien kannattaja, kahden valtion ratkaisun vastustaja ja demokraattien – sanan kaikissa merkityksissä – vihaaja David Friedman.

http://www.nytimes.com/2016/12/15/us/politics/donald-trump-david-friedma...?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Looginen valinta mieheltä jonka ykkösvihollinen on ääri-islam. Mutta miten George Patton tähän liityy? Patton halusi, että voitettuja saksalaisia kohdellaan hyvin, ja ehkä myös liittolaisina. Eli siis hyvin humaani sotilas ja varsin erilainen kuin nykyiset amerikkalaiset kenraalit. Erinomaista, jos Trump ihailee tälläistä kenraalia.

Pattonista kannattaa mainita, että hän käytti villin lännen Colt Peacemakeria, vaikka asetyyppi oli jo auttamattomasti vanhentunut. Pattonin Peacemaker ei ollut vain koriste, vaan sillä oli myös tappolaukauksia. Myös Trump osaa omalla tavallaan käyttää Peacemakeria, ainakin seuraavan youtube-videon mukaan https://www.youtube.com/watch?v=XFPqsxgimWM

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Aika harvassa taitavat olla ne demokraattisten maiden poliitikot, joiden ykkösvihollinen ei ole ääri-islam. Täysjärkiset yrittäisivät olla kasvattamatta ääri-islamia lisäämällä laittomia miehityksiä Palestiinassa. Mutta nykyrepublikaaneille kai fanaatikkojen settlementit ovat "tapahtuneita tosiasioita" siinä kuin Krim ja Transnistriakin.

Keijo Räävi

Israel on Jumalan silmäterä ja holokaust velvoittaa suojelemaan juutalaisia.

Tämä on luultavasti Trumpin lähtökohta Lähi-idän politiikalle.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Trumpilla ei ole uskonnolista vakaumusta, vaikka hän on saattanut sellaista näytellä tiettyjä äänestäjiä kosiskellakseen.

Keijo Räävi

Trump on tehnyt fiksun valinnan. Ja tekee hurjaa pesäeroa Obaman Israel-politiikkaan muutenkin.

Hyvä Trump!

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Itse muotoilisin asian niin, että Trump antaa Israelille vapaat kädet rauhanprosessin suhteen. The Algemeinerin mukaan - https://www.algemeiner.com/2016/11/11/report-trump... - Friedman totesi mm seuraavaa :

We trust Israel. We think it is doing an excellent job of balancing its respect for human rights and its security needs in a very difficult neighborhood. Israel is a partner with the US in the global war against terrorism. And we want our partner to be attendant to that task and not distracted by foreign countries telling it what to do. That’s really the overall premise of the policy — to respect Israel as a partner, and not to unduly influence its decisions.

Nähdäkseni tämä lähestymistapa antaa Israelille mahdollisuudet toteuttaa yksipuolisia toimia; neuvotteluratkaisuahan on tuloksetta yritetty Oslon sopimusten jälkeen pari vuosikymmentä tuloksetta, Kerryn kierroksen jälkeen osapuolia ei ole saatu edes neuvottelupöytään. Mielestäni ns konstruktiivinen unilateralismi olisikin parempi etenemistie status quon säilyttämisen sijaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Itse näkisin niin että Trumpilla ei ole hajuakaan ulkopolitiikasta, kunhan laukoo milloin mitäkin omalla laillaan käsittämäänsä siitäkin mitä tiiminsä on asiasta sanonut.

Juha Kuittinen

Itse näkisin, että valitsijoidensa näköinen vallanpitäjä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ari Rusila, onko tuo "konstruktiivinen unilateralismi" hienompi ilmaus sille, että Israel saa tehdä mitä tykkää ...?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Ilmaus tarkoittaa sellaisia yksipuolisia toimia - joita muuten voivat tehdä molemmat osapuolet - jotka eivät sulje tietä mahdolliselle myöhemmälle molempien osapuolten neuvottelemalle rauhanratkaisulle (vaikka 2-valtion mallin pohjalta). Tästä enemmän mm kirjoituksessani "Constructive Unilateralism (II) as Solution to Israeli-Palestinian Conflict" - https://arirusila.wordpress.com/2016/10/28/constru...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Nähtäväksi jää saako Israel tehdä, mitä tykkää. Trumpin valinnasta innostuneet päättäjät ovat jo nyt ajamassa lakia, joka on kristallinkirkkaasti kansainvälisen oikeuden vastainen jopa sikäläisen ortodoksijuutalaisen kruununjuristin mielestä.
http://www.nytimes.com/2016/11/17/opinion/israels-...
https://en.wikipedia.org/wiki/Avichai_Mandelblit

Presidentti Obamallakin on vielä peliaikaa jäljellä, eivätkä kaikki Trumpin ministeriehdokkaatkaan ole "Israel-faneja".
https://www.algemeiner.com/2016/11/07/israel-jewis...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

75 vuotta sitten Suomessakin kuviteltiin, että naapurin maalle rakentaminen on rauhan tae. Nykyään tämä on Putinin, Netanyahun ja Rusilan linja.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Rakentamisen suosio näyttää olevan kasvussa ja laajemmissakin piireissä kuin yllä mainittu: Yesh Atid leader Yair Lapid called Saturday for Israel to separate entirely from the Palestinians, as he presented himself as the sole viable alternative to Prime Minister Benjamin Netanyahu. “We need to get the Palestinians out of our lives. What we have to do is build a high wall and get them out of our sight,” Lapid told Channel 2’s “Meet the Press” program. “There will be no peace. We do not want two nations packed into a single state.” http://www.timesofisrael.com/lapid-israel-needs-to...

Näin siis Israelin poliittinen keskusta. Jo aiemmin keskusta-vasemmisto esitti vastaavaa ns Herzogin suunnitelman muodossa. Trump tuskin näitä suunnitelmia vastustaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

...neuvotteluratkaisuahan on tuloksetta yritetty Oslon sopimusten jälkeen pari vuosikymmentä tuloksetta,...

Ikävä faktahan on, että ns. rauhaan"pakottaminen" ei vaan toimi. Niin kauan kuin konfliktin osapuolet uskovat voittavansa tai ainakin hyötyvänsä tilanteesta, ei aitoa tarvetta rauhanneuvotteluille synny. Raadollistahan se on, mutta vasta kun heikompi osapuoli on polvillaan, voidaan tulokseen johtavat neuvottelut aloittaa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Harri, taitaa vaan olla, että kun toinen osapuoli pannaan polvilleen, ei vahvemman tarvitse enää neuvotella, vaan se voi sanella. Se nimenomaan on raadollista.

Toivottavasti osapuolet pääsisivät joskus neuvotellen sopuun. Se vaatisi, että molemmat luopuisivat jostain. Rauha edellyttäisi mielestäni, että Israel purkisi Länsirannalla olevat siirtokunnat ja palestiinalaiset lopettaisivat terrorismin, hyväksyisivät Israelin valtion olemassaolon ja luopuisivat vaatimuksesta saada takaisin Israelin valtion puolella olevia kiinteistöjä. Suvereeni Palestiinan valtio perustettaisiin Länsirannalle ja Gazaan. Välissä voisi olla vaikka kuinka korkea muuri, niin kauan kunnes aikanaan pystyisivät normaaliin kanssakäymiseen puolin ja toisin. Tässä konfliktissa ei ole pelkkiä enkeleitä eikä pelkkiä konnia.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Hyvä kuvaus rauhan edellytyksistä. Tämän viitekehyksen pohjalta on neuvoteltu tämä vuosituhat ja raami tunnetaan myös nimellä Clintonlin parametrit. Israel on pariin otteeseen (Barak ja Olmert) tarjonnut sopimusta tällä mallilla jota on tarkennettu siten että Israel luovuttaa n. 92 % ns Länsirannan alueesta Palestiinalaishallinnolle ja korvaa puuttuvan n. 8% Israelista luovutettavalla maalla (land swap. Jos maa palestiinalaisille ei vielä tämän jälkeen riitä on Egypti - Sisin aikana - tarjonnut ns. Siinai optiota eli Gazaan rajoittuvaa isompaa maa-aluetta jonne palestiinalaiset voisivat laajentaa asutustaan. Tarjoukset eivät kuitenkaan ole Palestiinalaishallinnolle kelvanneet.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Fatahin, Hamasin ja muiden palestiinalaispuolueiden ikuiseen sisäiseen ja keskinäiseen sotaan ei jokin Yhdysvaltain lähettiläs tietenkään voi vaikuttaa muuten kuin lisäämällä epähuomiossa bensaa liekkeihin.

Journalismin tai historiankirjojen tarjoamaa selvemmän kuvan palestiinalaisalueiden tilanteesta saa lukemalla Matt Beynon Reesin dekkareita.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eipä yllätä, kaikki Trumpin valinnat on jotain äärijuttuja.

Sekopää mikä sekopää. Turha tässä on neljään vuoteen ainakaan mitään rauhallisia aikoja odotella missäänpäin maailmaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Onhan Trump jo antanut noottia aseteollisuudelle. Liian kalliita leluja tekevät veronmaksajien laskuun.

Mut siis oikeesti, Trumppi ei ole edes vielä aloittanut ja 16v sitten näitä aikoja aloittelikin semmoinen kaveri jonka maailma muistaa vielä pitkään. Pisti maailman mullin mallin.

Ihmettelen jos Trump samaan pystyy.

Juha Kuittinen

Onko tuo henkisesti 11-vuotiaan taso oma mielipiteesi vai onko jossain todettu?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On vaikea loogisesti tehdä johtopäätös, että Trump vastustaisi maailmanrauhaa solmimalla lämpimät suhteet USA.n ja Venäjän välille.

Rauhanpolitiikan suhteen kaikki muu on toisarvoista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Puhe oli Israelista, Palestiinasta ja kahden valtion ratkaisusta. Israelin suurlähettilääksi valittunakaan Friedman tuskin pääsee juuri Putinin hallitukseen vaikuttamaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Otsikko on puhdasta populismia.

Trumpin ei suinkaan voi väittää vastustavan rauhaa aktiivisesti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #21

Olen aivan varma siitä, että hän pitää Palestiinan sodan jatkumista hyödyllisenä bisneksilleen.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #24

Toisaalta Trump on myös kirjoittanut kirjan sopimuksenteosta ja jostain muistan lukeneeni hänen pitävän israelilais-palestiinalaisen konfliktin ratkaisua "ultimate dealinä" eräänlaisena haasteena ja sulkana hattuun. Trumpin bisneksistä sen verran että hänen Israelin trityksensä (ainakin kolme hanketta) ovat pääsääntöisesti epäonnistuneet kun taas muutamissa arabimaissa onnistuneet.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

En tiedä onko J-P Vuorela kuullut Abba Ebanin lausahdusta: "The Arabs never miss an opportunity to miss an opportunity." Kannattaa miettiä, onko se valitettavasti totta palestiinalaisten todellisen rauhanhalukkuuden osalta vai ei, vuonna 2017. Hienoa jos asiat olisivat muuttuneet ja olisi muita toiveita kuin työntää Israel mereen.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Olin vuosituhannen vaihteen tienoilla Israelissa kun odotettiin Arafatin vastausta jenkkien ja Barakin esitykseen rauhansopimuksesta. Paikallisten kanssa yleinen päätelmä oli että Arafat on mielipuoli jos ei nyt tartu tarjoukseen koska seuraava Israelin päämies saattaisi olla kovan linjan Bibi ja ehdot jatkossa varmasti kovemmat kuin hiukka liian myöntyväisenä pidetyltä Barakilta. No eihän tämäkään tarjous palestiinalaisille kelvannut ja taas vierähti joku vuosikymmen hukkaan.

Toimituksen poiminnat