jpvuorela

Kunnon demokraatti ei käännä takkiaan

Valtioita on ollut joitakin tuhansia vuosia. Sellaista demokratiaa, jossa aikuisten enemmistöllä on äänioikeus, on kokeiltu osassa maailmaa nyt joitakin vuosikymmeniä. Takaiskuja on ollut, pahojakin. Puoli vuosisataa sitten demokraattisia maita oli kuitenkin alle kolmekymmentä, nyt sentään toista sataa.

Useimmat onnittelupuheet Yhdysvaltain uudelle presidentille ovat olleet säälittävää pokkurointia. Angela Merkel teki kuitenkin selväksi, mistä läntisissä arvoissa on kyse:

"Germany and America are connected by values of democracy, freedom, and respect for the law and the dignity of man, independent of origin, skin color, religion, gender, sexual orientation, or political views. I offer the next president of the United States close cooperation on the basis of these values."

Martin Schulz ja Angela Merkel ovat hyviä vaihtoehtoja Saksalle ja Euroopalle. Se nimellinen vaihtoehto, AfD, merkitsisi eurooppalaisen demokratiakokeilun taukoa, josta tuskin selvittäisiin ilman suursotaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kristalliyöstä on muuten 78 vuotta. Henrik Arnstad julkaisi kuvan Helsingin juutalaiselta hautausmaalta:

https://twitter.com/arnstad/status/796454939019055...

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Hyviä arvoja ja ajatuksia Merkeliltä. En haluaisi maalata piruja seinälle, mutta Merkelin tilanne ja toiminta jatkossa tulee olemaan mielenkiintoista seurattavaa. Tämä kun otetaan huomioon, miten CDU:n sisarpuolue CSU on sanoutunut irti Merkelin tietyistä poliittisista linjauksista varsin avoimesti. Ja vaatinut tiettyjä selviä muutoksia tai puolue ei olisi mukana seuraavassa koalitiossa.

Eli tulemme näkemään mitä tapahtuu, kun paine kasvaa. Enkä tarkoita tuota mitenkään pahalla tavalla, mutta tilanne näyttäisi kehittyvän niin, että Merkelillä ei ole enää hänelle "niin hyviä" vaihtoehtoja jäljellä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Merkelhän kasvoi pastorin perheessä. Hänen isällään oli kokemusta niin Natsi-Saksan kuin Itä-Saksankin totalitarismista.

Useimmilla nykyeurooppalaisilla äänestäjillä riittänee empatiaa sodan ja totalitarismin oloista tuleville suurin piirtein saman verran kuin Trumpilla, joten ilman muuta Merkel on vaikeuksissa nimenomaan oman puolueensa kanssa.

Toimituksen poiminnat