jpvuorela

Nobel-tutkijat, kansalaisuus ja Brexit

Manchester on aina ollut maailman Tampere, elinkeinojen etulinjassa. Siellä rakennettiin ensimmäiset kutomakoneet ja ensimmäiset tietokoneet. Nykyään se on maailman grafeenikeskus.

Grafeenihan on litteä aine, joka koostuu yhdestä hiiliatomikerroksesta. Sen kehittämisestä myönnettiin vuoden 2010 fysiikan Nobel Andre Geimille ja Konstantin Novoseloville. Molemmat ovat tehneet viime vuodet iloisesti töitä nimenomaan Manchesterissa.

Iloisesti kesän Brexit-äänestykseen asti.

Sir Andre Geim syntyi Sotshissa vuonna 1958. Hänen sukunimensä on venäläinen tulkinta saksan ja jiddishin sanasta "koti", joten kouluaikoina hän sai kuulla olevansa vuorotellen "saku" ja "jutku".

Gorbatshovin kausi tuli Geimille kreivin aikaan. Hän pääsi tutkimustöihin ensin Alankomaihin ja sitten Britanniaan ja otti myös molempien maiden kansalaisuuden. Jeltsinin vuosina tuntui siltä, että yhteydet pelasivat ilman Venäjän kansalaisuuttakin.

Sir Konstantin Novoselov on nuorempi, syntynyt Venäjän Nizhni Tagilissa vuonna 1974. Hänen koulu- ja opiskeluvuotensa olivat varmasti Venäjän historian avointa aikaa. Hän opiskeli Geimin johdolla Hollannissa ja seurasi opettajaansa Manchesteriin.

Kostja Novoselov otti myös Britannian kansalaisuuden, ja Lissabonin sopimuksen myötä katsoi sen riittävänkin Euroopan unionissa toimimiseen. Hän on säilyttänyt myös Venäjän kansalaisuuden.

Mutta sitten tulivat Putinin 2010-luku ja Britannian Brexit-äänestys. Mitähän brittibyrokraatit kuvittelevat Kostjan tekevän keväällä 2019? Mitähän he muuten kuvittelevat kaikkien brittiyliopistojen kaikkien huippututkijoiden ja ihan tavallisen monikansallisen akateemisen työvoiman tekevän?

Brexit voi olla yllättävän suuri voitto meille mannereurooppalaisille.

Jotta sisäistäisitte paremmin, minkälaisista kavereista on kyse, tässä molempien puheenvuoroja Manchesterin EuroScience Open Forumista heinäkuulta:

https://

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Mitähän he muuten kuvittelevat kaikkien brittiyliopistojen kaikkien huippututkijoiden ja ihan tavallisen monikansallisen akateemisen työvoiman tekevän?"

Juoksevan samalla tavalla kauhuissaan karkuun, kuin esimerkiksi Sveitsissä on aiemmin tapahtunut?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

CERN, LIGO, SKA ja sen sellaiset jättihankkeet vaativat solideja sopimuksia. Ei niitä tule paikkoihin, jotka saattavat milloin tahansa luopua vapaasta liikkuvuudesta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Cern on Sveitsissä, Ligo USA:ssa ja SKA Etelä-Afrikassa. Yksikään näistä maista ei kuulu EU:hun ja kaikissa on Britanniaa tiukempi rajakontrolli.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #14

LIGO on levittäytymässä Intiaan. SKA on myös Australiassa. Molemmat etsivät uutta rahoitusta ja uusia toimipaikkoja. CERN on yksi syy siihen, että Sveitsillä ei ole mitään mahdollisuuksia irtautua vapaan liikkuvuuden sopimuksista.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #15

Se ydinasia, kaikissa noissa on Britanniaa tiukempi rajakontrolli, pätee edelleen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Katkeruus brittien kansanäänestyksestä vain jatkuu. On se niin väärin kun demokratia vielä joissakin maissa sallitaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Fiksujen brittien katkeruus on ymmärrettävää, mutta itse sanoin: "Brexit voi olla yllättävän suuri voitto meille mannereurooppalaisille." Makkosen Tamperehan on jossakin muualla kuin Euroopassa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tässä ei ole iso otos mutta mitä olen jutellut fiksujen brittiystävieni kanssa, Brexit voi olla yllättävän suuri voitto skotlantilaisille. Useampi vakavasti harkitsee muuttoa pikkasen pohjoisemmaksi nykyisiltä asuinsijoiltaan Englannissa ja Walesissa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #7

Itsenäinen Skotlanti EU:n jäsenenä olisi monin tavoin mainio idea. Edinburgh on Tampereen jälkeen suosikkikaupunkini ja Nicola Sturgeon suosikkipoliitikkoni.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Fiksut britit antoivat kansan tehdä likaisen työn ja äänestää Britannia ulos EU:sta. Tällä tavoin raharikaat aateliset turvasivat luokkayhteiskunnan jatkuvuuden ja Britannian historialliset perinteet.

Käsittääkseni kaikki halukkaat saavat jatkossakin muuttaa pois Britanniasta , jos eivät siellä enää jatkossa halua asua. Suurin osa jää.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Makkonen, missähän se katkeruus luuraa, taitaa luuraa Makkosella. Makkonen taitaa olla suuren rahan omistaja, luulisin, Makkonen toki ymmärtää, että Suomen markka-aikaiset devalvoinnit ovat aina olleet siirtoa palkansaajilta pääomalle ja samalla köyhälistöä kurittavaa. Makkonen on rahamiesten asialla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mistä hemmetistä olisin katkera, hyväksyn brittien äänestyksen itsenäisyyden palauttamisesta. Federalistit ovat katkeria koska liittovaltiounelma ajoi karille.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos brittien lähdöllä ylipäänsä on jotain vaikutusta EU:n tiivistymiseen kohti liittovaltiota niin se on kehitystä tukeva. Nythän päätöksenteon ulkopuolelle jättäytyi kaikkein vaikutusvaltaisin jarrumies.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #11

Juu, onneksi meillä on näitä nopeaa liittovaltiokehitystä kannattavia maita jonossa, Italia, Puola, Unkari, Romania ym.

Mä voisin lyödä vaikka vetoa ettei lähimpään 20 vuoteen minkäänlaista tiivistymistä tapahdu, haaveita ja unelmia kannattaa kuitenkin pitää yllä, ne on mielenterveydelle hyväksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

En minäkään usko, että nykyisestä EU:sta, Britannialla tai ilman, koskaan tulee varsinaista liittovaltiota, jossa on yksi hallitus ja yksi valtiobudjetti. Ei sellainen eurooppalaisessa kulttuurien ja kielten sekä historian tilkkutäkissä onnistu.

Jos puolestaan joku ydinjoukko EU:sta lyöttäytyisi oikeaan liittovaltioon keskenään muiden pysytellessä sivummalla, sellainen olisi de facto EU:n hajoaminen. Poikkeuksena voisi kyllä olla pohjoismaiden liittovaltio, joka kuuluisi osana nykyiseen EU:hun ja noudattaisi lainsäädännössään niitä sopimuksia, joita EU velvoittaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Jos nyt sinne sitten joku suomalainen tai muu ulkomaalainen tutkija saa armon jäädä, tulee se olemaan valtaisa pettymys niille joiden annettiin ymmärtää ulkomaalaisten nyt olevan pakotettuja poistumaan brexitin myötä.
Näin äänestäneet eivät edelleenkään saa päättää siitä asiasta itse vaikka muuta luvattiin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olennaista on se, että Brexitin jälkeen Britannian paras mahdollisuus on sittenkin liittyä Euroopan talousalueeseen Norjan tavoin. Päätösvalta menee, mutta vapaa liikkuvuus säilyy.

Eivätköhän Yhdysvallat, Australia, Intia ja Japani ole jo tehneet selväksi, että ETA:a edullisempaa ratkaisua briteille ei tule.

Toimituksen poiminnat