jpvuorela

Villi Länsi

Yhdysvalloissa on ollut tämän vuoden 164 ensimmäisen päivän aikana 136 sellaista tapausta, joissa useampaa kuin neljää henkilöä on ammuttu samalla kertaa.

Vuonna 2014 maassa kuoli ampuma-aseisiin yli 33 000 ihmistä. Siis maan sisällä, rauhan aikana.

Väkilukuun verraten vastaava luku Suomessa olisi 500. Yhtenä vuonna. Kuulosta hurjalta, mutta Suomessakin kuolee ampumalla 200 ihmistä vuodessa. Täällä tapaukset ovat kuitenkin itsemurhia melkein kaikki.

On vaikea tilastoida, kuinka moni kuolema sodassa on tosiasiallinen itsemurha, mutta rauhan ajan luvut hirvittävät. Ihan selvää on, että kouluissa, kapakoissa ja ostoskeskuksissa on tehty tällä vuosisadalla paljon 1900-lukua enemmän itsemurhia, joissa tekijä on päättänyt viedä mukanaan mahdollisimman monta muutakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yhdysvalloissa voi joutua maksamaan huomattavia sakkoja, jos onnistuu ostamaan olutta alle 21-vuotiaana. Turisti voidaan moisesta karkottaakin.

Melkein jokaisessa osavaltiossa jokainen teini voi kuitenkin ostaa puoliautomaattiaseen ilman henkilöpapereita täysin laillisesti.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Nyt Vuorela jauhaa taas täyttä Husua. Toki eighteen kääntyy suomeksi ns. teinivuotena, mutta kysymys on kuitenkin täysi-ikäisistä ihmisistä.

Oikeat teinit eivät kuitenkaan pysty ostamaan Yhdysvalloissa laillisesti aseita, eivät varsinkaan ilman papereita sen enempää kuin Suomessakaan.

Yhdysvalloissa on myös alueita, joissa laillinen aseen hankkiminen on vaikeampaa kuin Suomessa; mm. New York on sellainen.

Aseen ostaminen ei tänä päivänä onnistu suurimmassa osassa osavaltioita ilman rekisteröitymistä ja FBI:n taustatarkistusta. Asetta ei saa missään suoraan kouraan. Odotusaika on muutaman päivän.

Myös Havaiji on melko lailla aseeton vyöhyke tai ainakin luvallisen aseen hankkiminen on erityisen hankalaa.

En toki kiistä sitä, etteikö teineillä aseita olisi.

Onhan niitä Suomessakin sekä laillisesti että laittomasti hankittuina.

Suomalaiset teinien lailliset aseet ovat kuitenkin pääsääntöisesti rinnakkaisluvallisia, eli pääluvan haltija on yleensä täysi-ikäinen sukulainen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, Suomessa tapetaan puukolla, Amerikassa pyssyllä. Tuo 136 tapausta joukkoampumisista ensimmäisen puolen vuoden aikana ei ole kovin sensaatiomainen luku Suomen asukaslukuun mitoitettuna, sillä se tarkoittaa, että Suomessa olisi sattunut kaksi vastaavaa tapausta. Sellaistahan voi sattua.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kyllä, kyllä. Australialaiset, kanadalaiset ja britit ihmettelevät Suomen tilastoja melkein yhtä paljon kuin Yhdysvaltojen.

Olen harrastanut amerikkalaista kulttuuria koko ikäni. Suosikkikirjailijoistani, -tutkijoistani ja -elokuvantekijöistäni puolet ovat amerikkalaisia ja jazz is the closest thing to religion I've ever had. Olen käynyt maassa monesti, yleensä nimenomaan tieteen ja jazzin perässä.

Silti tunnen sympatiaa Jeremy Clarksonia kohtaan. Hänhän antoi katsojilleen Yhdysvaltoja koskevan käytännön ohjeen: Don't go there.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kyllä, kyllä. Kanadalaiset nimenomaan ihmettelevät kuinka niitä koulu- ja muita ampumisia on Suomessa niin vähän verrattuna Kanadaan, kun metsästysaseita on suurin piirtein sama määrä. Hieman tilastoa vuodesta 1975 alkaen, ensimmäinen oli jo vuonna 1884, joten Suomi kulkee tässäkin jäljessä muuta maailmaa:

http://www.cbc.ca/news/canada/deadly-shootings-sch...

Reijo Jokela

Noista tapauksista taitaa suurin osa olla jengien välisiä välienselvittelyjä.
Näitähän on alkanut Ruotsissakin esiintyä jo siinä määrin, että Suomessa ei edes kaikista uutisoida.
Onneksi Suomessa on vielä toistaiseksi aika rauhallista tällä rintamalla.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Noin neljännes on jengien välisiä välinselvittelyjä.

Pekka Iiskonmaki

'' Täällä tapaukset ovat kuitenkin itsemurhia melkein kaikki.''

Tuo on masentavan surullista.

Uhrit ampuvat itsensä, vaikka aiheuttaja pitäisi ottaa mukaansa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kuten poliisi tänään, vai?

Pekka Pylkkönen

Aseenkanto-oikeudella oli aikoinaan jokseenkin ylevä peruste - kansalaisten suojautuminen hallituksen mielivallalta. Nyt hallituksella on niin suvereeni sotilaallinen ylivoima että joko kansalaisille pitäisi sallia ydinaseet tai vain todeta että mielivaltaiselle hallinnolle ei vaan voi mitään. Tai voi tietysti yrittää äänestää sen ulos. Ja siihen taas ei aseita tarvita.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Em. huolimatta Yhdysvalloissa kukaan ei uskalla sormeilla v. 1776 kirjattua perustuslakia.

Näin ollen Yhdysvalloissa kuka tahansa oikeustoimikelpoinen ja lainkuuliainen henkilö voi hankkia ampuma-aseen ilman tarvesidonnaisuutta tai pakkokuulumista johonkin järjestöön tai yhdistykseen.

Tällä yritetään varmistaa se, että jokaisella yksilöllä on oikeus puolustaa itseään ja kotiaan tarvittaessa jopa hallituksen mielivallalta.

Siellä ei onnistuisi vaikkapa hallituksen määräämät kansalaisten pakkosiirrot aivan yhtä helposti kuin mitä entisessä Neuvostoliitossa, jossa kokonaisia kansanryhmiä pakkosiirrettiin Siperiaan hallinnon määräyksellä.

Milläpä vastaisit, kun kylän ainoa haulikko on politrukin kassakaapissa.

Vaikka aseilla aiheutetaan paljon pahaa, ne ovat kuitenkin ainoa tae siitä, etteivät yksilöt joudu täydellisen mielivallan alle.

Pekka Pylkkönen

Jenkeissä on luultavasti maailman hienoimmat lait. Jopa whistleblowereille on omat lait suojana. Kaikki tämä on kuitenkin onnistuttu aika tehokkaasti vesittämään kansallista turvallisuutta koskevilla hyvin yleisluontoisilla laeilla. Kyseessä on melkein taikasana jolla voi kävellä minkä tahansa yli. Jopa perustuslain habeas corpuksen.

'Ei ole niin pientä, kaukaista, köyhää ja heikkoa maata etteikö se voisi olla uhka USA:n kansalliselle turvallisuudelle.'

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Pointti? Kulttuurit ovat erilaisia. Suomalaisen on vaikea ymmärtää jenkkilän 2nd amedment juttuja mutta heille se on niin tärkeä että vaikea kuvitella muutosta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

"Suomessakin kuolee ampumalla 200 ihmistä vuodessa. "

Tämä tieto on pahasti virheellinen. Suosittelen korjaamista.

http://www.findikaattori.fi/fi/97

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Hyvä että Kivelä oli lukenut toiseen kirjoitukseen laittamani kommentin. Tässä kuitenkin itsemurhia koskeva sivu: http://www.findikaattori.fi/fi/10.

Mutta: aivan hölynpölyä tuo ampumalla kuolleiden määrä!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Itsemurhat eivät ole henkirikoksia. Henkirikosten määrä on tasaisesti vähentynyt. Nykyään ne jäävät vuosittain säännöllisesti alle sadan.

Suomessa kuolee ampumalla 200 ihmistä vuodessa.

http://www.aselaki.info/materiaalit/Artikkeli_HS12...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kuka on väittänyt itsemurhaa henkirikokseksi? Itsemurhan tekee ampumalla n. 180 ihmistä vuodessa, yleensä miehiä. 180 ei ole sama kuin 200. Ja henkirikosten lukumäärä jäi jo vuonna 2014 alle 80 (78), vuosi 2011 niitä oli vielä vähemmän, eli 73. Aika paljon alle sadan tuo luku on, mutta Vuorelalla on suuret toleranssit.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #18

Hyvä, että ymmärsit lopulta, mistä puhutaan. Vielä, kun tajuat, että 180:n ampumaitsemurhan lisäksi on näitä surmiakin, kuten tänään, niin tuo keskimääräinen 200 selvinnee. On kai siellä Kiinassakin helmitauluja.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #19

Vai helmitauluja...Ja Vuorelan varman tiedon perusteella noin neljännes henkirikoksista tehdään Suomessa ampuma-aseella? Kävin muuten eilen junalla Ningbossa. Huippunopeus parhaimmillaan 309 km/h. Siinä sinulle Pendolinon rinnalle helmitaulu.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tässä on Markolle tilastoa elintarvikkeiden hinnoista. Ei tämäkään asiaan liity, mutta ihan kiva tietää:

http://tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_hinnat.h...

Toimituksen poiminnat