jpvuorela

Kuoleeko käteinen?

Suomen Pankki järjesti eilen kiintoisan konferenssin käteisen rahan tulevaisuudesta. Alustajat lähestyivät asiaa monesta näkökulmasta:

http://www.suomenpankki.fi/en/tutkimus/konferenssit/konferenssit_tyopaja...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Viimeisen alustajan, Juha Tarkan, viimeiset lauseet ovat omiaan hillitsemään draaman tunnetta:

"What Should Constitute Legal Tender in the Future?
– I do not know
– Paper is not necessarily a bad option"

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Käteinen tulee aina säilymään muodossa tai toisessa, koska vaihdon välinettä tarvitaan silloinkin, kun kyseessä ei ole institutionaaliset kaupan tekijät. Ja jopa viisivuotiaalle pitää joskus antaa jätskirahaa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Käytännössä käteistä ei nykyaikana tarvita.
Yhden käden sormin on laskettavissa ne kerrat kun olen käteistä viimeisten 20 vuoden aikana käyttänyt ,tarvetta on ollut vieläkin vähemmän.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Et siis ole laittanut rahaa kirkon kolehtiin tai tiernapoikien hattuun, vipannut femmaa kaverille tai antanut taskurahaa lapsille.

Mutta joka tapauksessa käteisen rahan tarve on olemassa siitä huolimatta mikä se tarve OMALLA kohdallasi on ollut. Suomessa on paljon ihmisiä, joilla ei ole pankkikorttia tai luottokorttia lainkaan, osa sellaisia, jotka eivät niitä edes saisikaan. Monilla ei ole pankkitiliäkään. Käteisen rahan lopettamien myötä ei enää voisi edes kerjätä kolikkoa, vaan leivänkannikkaa korkeintaan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

En siis ole kyllä. Kaverille ei kuule femma riitä ,me jo opiskeluaikoina kaverin kanssa puhuttiin että meille on ihan sama saako satasen velaksi vaiko antaa sen satasen velaksi ,oli kummallakin suuret asuntovelat niin että ei voinu päästää asioita tuohon femmatilaan ja lapset on opettanu meille että heillä on tili mitä voi käyttää jos haluaa uhrautua.
Kerjäämisen takia ei rahaa tarvita mutta tuo on kyllä paha tilanne tuo jos pankkitiliä ei saa. Siihen pitäisi saada muutos siten että vain luikurit joutuisivat kärsimään eikä rehelliset vähävaraiset. Ehkä se sitten on tarpeellista vaikken minä sitä olekaa tarvinnut.
Semmosta pankkia olen kyllä kaivannut joka säilyttäisi ihmisten rahoja ja tienaisi niiden sijoitustoiminnalla eikä sitten olisi jokaisesta siirrosta rokottamassa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Käteistä tarvitaan kaikkialla ja pitkään ja aina. Tietojärjestelmät ja korttijärjestelmät eivät takaa ihmisten maksujen onnistumista tilanteessa kuin tilanteessa.

Käytän itse huomattavan paljon kortteja, mutta myös käteistä. Esim. mennessäsi bussiin ulkopaikkauntalaisena, et voi käyttää korttia missään julkisessa välineessä paitsi kaukoliikenteessä joskus. Nopein maksuväline on edelleen käteinen ja se käy kaikille. Mites vanhukset monin osin ?

Esimerkki: Sanomalehetien ja aikakauslehtien piti kuolla jo 30 vuotta sitten, kun tulee sähköiset julkaisut - voivat edelleen hyvin hybrideinä.

Toimistoista piti kadota paperit tietojärjestelmien tultua- paperit vain lisääntyivät.

Maailman pitää muuttua kaikkialla niin paljon, siksi tuo ounastelu käteisen kuolemasta on puppua.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala
Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Enpä usko, että diginatiivit hairahtuvat Onecoiniin, joka on - kuten linkkaamastasi jutusta varmaan itsekin huomasit - pyramidihuijausta alusta loppuun. Onecoin on suunnattu "Wincapita"-uskovaislle, jotka eivät ymmärrä cryptovaluutoista alkeitakaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kryptovaluutat ovat yksinkertaisesti hiukan huonosti vaihdettavia, arvoltaan ailahtelevia ja melko harvoissa paikoissa käytettäviä tavallisia valuuttoja. Toki entinen dinaari ja nykyinen bitcoin aina pyramidihuijauksen voittaa.

Kaikki raha on niin sanottua fiat-rahaa, perustuu luottamukseen, on kortti sitten paperista tai muovista.

Kulta kelpaa hyvin kaiutinjohtoihin ja korvarenkaisiin, mutta ei kukaan mittaa euron tai dollarin arvoa kullalla. Kultagramman arvoa mitataan dollarilla tai eurolla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset