jpvuorela

Käyttäkää kännykkää turvallisesti

Olisin voinut otsikoida: Kännykän käyttö on turvallista. Tilastollisesti olisin oikeassa.

Vanha totuus on, että jos 300 gramman rotalle syöttää 100 grammaa mitä tahansa, kyllä se kuolee. Ihmisille järjen käyttö on sallittu. Älkää siis teipatko kännykkää korvaanne yöksi.

Arjessa mahdollisia säteilyannoksia ajatellen: pari päivää sitten kohahduttanut rottakoetulos ei kerro matkapuhelimen käytön ja aivokasvainten suhteesta juuri mitään. Ei minkäänlaista syytä huoleen.

http://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/it-s-premature-to-conclud...

http://www.forbes.com/sites/matthewherper/2016/05/27/a-scary-new-study-l...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

"Devra Davis:
Pätkii! Matkapuhelinten terveysvaikutukset – tutkimuksia ja torjuntaa:

Kaikki mitä et ikinä halunnut tietää matkapuhelimista
Matkapuhelimet ovat nykyään lähes korvaamattomia, ja niiden merkitys yhä vain kasvaa. Toisaalta on julkaistu huolestuttavia tutkimustuloksia matkapuhelinsäteilyn vaikutuksista eläviin kudoksiin. Matkapuhelinten hyvää ja pahaa puolta on vaikea sovittaa yhteen, ja siksi kuvamme matkapuhelimesta jää kaksijakoiseksi. Tutkijat puhuvat aivan eri kieltä kuin myyntimiehet. Yhteys pätkii!" (Greenspot-kustantamo, www.greenspot.fi)

Epidemiologi ja kirjailija Devra Davis yrittää rakentaa tätä puuttuvaa yhteyttä. Hän ei kehota luopumaan matkapuhelimista vaan käyttämään niitä turvallisemmin - –ei koskaan päätä vasten.

Huolestuttavien tutkimustulosten paineessa teollisuus ensin kieltää ikävät tutkimustulokset, ja täydellisen denialin eli kieltämisen epäonnistuttua pyrkii monin keinoin pitämään yllä epävarmuutta tutkimusten oikeellisuudesta. Niin kauan kuin voidaan väittää, ettei varmaa tietoa riskeistä ole, tuottoisaa liiketoimintaa voidaan jatkaa kuten ennenkin.
Alkuteos Disconnect on herättänyt laajaa huomiota Yhdysvalloissa, ja kirja on saanut hyvät arvostelut esimerkiksi Time-lehdessä ja The New York Timesissa.

Mainitun kirjan kirjoittaja on käynyt Suomessa parikin kertaa luennoimassa kännykkäsäteilyn vaikutuksista. Hänestä kännykkäsäteily aiheuttaa solutason muutoksia ja on tästä syystä erityisen haitallista kasvuiässä oleville lapsille.

Yleisötilaisuus Tampereella vuonna 2012, Tampereen yliopisto
Aihe: Health Risk Management of Mobile Technologies - The Challenge for IT development

https://en.wikipedia.org/wiki/Devra_Davis

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Sen laajan tutkimuksen sisällössä oli muutakin ristiriitaisuuksia. Jos todellakin olisi vaikutuksia, niin miksi sitten syöpätilastot eivät nousseet huomattavasti vaikka aikaa on mennyt 30 vuotta?

Toinen on se, että rotista uroksilla oli selviä syöpälajikkeisiin merkkejä mutta taas naarailla ei yhtään? Eikö ne naiset kuitenkin kookota hirveän paljon kännyköihin?

Kyllä säteilytyksiä on aina ollut muissakin tekniikoissa kuin pelkästään kännykät. Luonnossakin löytyy, kun tallustelet kallioiden päällä.

Olisiko siitä lähes 20 vuotta aikaa, kun ruotsalainen tutkimus kertoi hiusten värjäysaineen aiheuttavan syöpää? Mutta sellainen vaatii miljoonan värjäyksen ennen kuin se on mahdollista.

Nollatutkimus kalliilla rahalla. Elämä on suurin syy kuolemaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset