jpvuorela

Epäinhimillistä hädänalaisten ihmisten pettämistä

Viittaan toisen alustan blogiin. Olen sanaton, tähän ei ole lisäämistä:

https://www.kotimaa24.fi/blogit/humanitaarisen-suojelun-perusteella-oles...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Johtuukohan tuo oleskelulupien peruuttaminen siitä, ettei kyseessä ollut varsinaisesti lakimuutos vaan pelkkä yhden suojelukategorian poistuminen? Häpeällistä tämä on joka tapauksessa.

En osannut kuvitellakaan oleskelulupia vietävän niiltä, jotka olivat jo ne saaneet humanitaarisen suojelun perusteella.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Taannehtivia lakejahan Suomessa ei ole tehty 70 vuoteen. Tämä on puhdas moraalikysymys. Nuo oleskeluluvathan ovat määräaikaisia, joten varmasti joku rupeaa urputtamaan myös termistä "peruuttaminen". Joku kusipää.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Hitsi.. En kerennyt olla kusipää..

Tosiaan jos oikein ymmärsin, niin keltään ei peruteta tuota, vaan ei anneta jatko-aikaan kun entinen loppuu.. Ja Eiköhän moni löydä toisen keinon jäädä asumaan Suomeen. Opiskelut/työt tai vastaavaa.
Katotaan ennen kuin itketään!

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #4

Ninhän siinä linkatussa blogissakin tosiaan sanotaan. Joka tapauksessa heidän joukossaan on väkeä joilla on psykologisia ongelmia ja heidän tulisi saada oleskelulupa. Aivan sama minkälainen.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #6

Siis kuka tahansa joka sanoo että psykologisia ongelmia, pitäisi jäädä maahan? veikkaan että kohta ei ketään voisi pistää ulos, kun kaikilla olisi.. Ja tosiaan sen jälkeen elatus pyörimään loppuelämäksi sairaslomia ynm..
ja joo olen sitä mieltä myös että jos maahanmuuttaja on täällä opiskellut tai töitä tekee niin häntä ei pitäisi potkia ulos.. Ja veikkaan ettei tälläisiä potkitakkaan.

Ymmärrän kyllä ajatuksen "kaikkia pitäisi auttaa". Mutta jossain pitää se raja mennä. Muuten kellään ei ole hyvä olla missään. Todellisuus kun on että maailmassa on liikaa ihmisiä ja suurinosa on köyhillä/sotaisilla alueilla.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #8

Tässä on ainakin monelta vuodelta näyttöä, että psykologisia ongelmia on, joten eiköhän näille oleskelulupa kuulu. Uusien kohdalla tilanne toivottavasti erilainen (ettei ole pelkkä ilmoitusasia).

Ja mielestäni näidenkin oleskelulupaa pitäisi vain jatkaa tilapäisesti, niinkuin kaikkien, ja sitten lopulta paluu kotiin, kaikkien osalta.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #8

En sanonut että kaikkien jotka sanovat kärsivänsä psykologisista ongelmista pitäisi jäädä maahan. Sen sijaan avauksessa mainitulle perheelle ja muille pitäisi antaa jatkoluvat, eikä heitä pidä roikottaa tyhjän päällä.

Kaikkia pitäisi auttaa, näinhän se on. Se ei kuitenkaan täältä käsin onnistu. Täällä olevia ja tänne tulevia apua tarvitsevia voimme auttaa ja minusta heitä pitää myös auttaa.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Eikös Norjassa pian kaikki turvapaikkaoikeudet ole määräaikaisia. Esimerkiksi jos turvapaikka myönnetään vaikka viideksi vuodeksi, sen jälkeen turvapaikanhakija lähetettäisiin automaattisesti kotiin jos kotomaan turvatilanne sen sallii. Palautus koskee luonnollisesti myös perheiden yhdistämisen kautta maahan tulleita perheitä.
http://www.iltalehti.fi/pakolaiskriisi/20151020205...

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

2000-luvulla täyden autoveron pakettiautojen verotus muuttui taannehtivasti.

Ilkka Huotari

"Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ulkomaalaislain kansainvälisen suojelun antamista koskevia säännöksiä. Lakia muutettaisiin siten, että humanitaarisen suojelun perusteella myönnettävää oleskelulupaa koskevat säännökset kumottaisiin. Oleskelulupaa ei olisi enää mahdollista myöntää tällä perusteella. "

http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2016/20160002

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Lakia ei pitäis soveltaa jo oleskeluluvan saaneisiin, ei ainakaan kokonaisiin perheisiin. Siinä petetään lapsille annetut lupaukset ja hukataan tehty työ ja opiskelut.

Toinen juttu on, että viitatussa blogissa paljastetaan, kuinka kallis ja sosiaalisesti epäoikeudenmukainen systeemi turvapaikkajärjestelmä on. Siinä käytetään yhteen henkilöön tai perheeseen niin paljon rahaa että sillä varmaan pitäisi Afganistanissa vuoden kyläkoulua. Ei muilla "kansanryhmillä" kuin turvapaikanhakijoilla ole tällaisia yhteiskunnan kustantamia psykologi ym. palveluita edes tarjolla ha toisaalta monet pakolaisasemaan oikeutetut eivät halua olla niiden kanssa missään tekemisissä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuka tähän on sitten syyllinen? Orpo vaiko Soini?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kirjoituksessa linkissä mainitussa kirjoituksessa on todettu mm. näin; "On aivan käsittämätöntä, että jo myönnetyt oleskeluluvat humanitaarisin suojelun perusteella perutaan. Tämä on epäinhimillistä hädänalaisten ihmisten pettämistä.

On aivan kaksinaismoralistista puhua nyt kotouttamisen tärkeydestä."

Täytyy ottaa kuitenkin huomioon, että Suomi ei ole noudattanut niin tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa kuin EU:n direktiivit, ja joita muut Pohjoismaat ovat noudattaneet, olisivat sallineet ja etenkin ettei kirjoituksessa mainituille henkilöille ollut myönnetty vakituista oleskelulupaa vaan tilapäiset. Tilapäisissä oleskeluluvissa on aina se mahdollisuus ettei niitä jatketa, kuten nyt näyttäisi tapahtuvan (epävarmaa vielä).

Hallituksen maahanmuuttoon tehty päivitys, jossa todetaan mm.;

"Myönnämme suojelua tarvitsevien oleskeluluvat aina määräaikaisina ja ennen pysyvän oleskeluluvan myöntämistä tarkistamme lähtömaan tilanteen; lähtömaan turvallisuustilanteen parannuttua peruutamme oleskeluluvan; oleskelulupien omatoimisen uudelleentarkastelun perustana ovat lähtömaiden turvallisuustilanteen tarkistukset kaksi kertaa vuodessa.

Tarkistamme kansainvälisen suojelun perusteella myönnettävien oleskelulupien edellytyksiä (humanitaarinen suojelu)
Tehostamme lupien peruuttamista tilanteissa, joissa suojeluedellytykset eivät enää täyty ja kiinnitämme enemmän huomiota suojelun tarpeen olemassa oloon myös jatkolupaa myönnettäessä."

http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1058456/H...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

On ilahduttavaa, että selvitit keskustelun lähtökohdan itsellesi yhdessä vuorokaudessa. Seuraavaksi voitkin ruveta miettimään niitä moraalisia seurauksia, joita muut ovat tässä jo kommentoineet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset