jpvuorela

Oliko tämä vain fasismin erätauko?

Elokuussa tulee kuluneeksi 75 vuotta Rooseveltin ja Churchillin Atlantin paktista. Siinä sovittiin, että totalitarismi kukistetaan ja maailma viedään kohti demokratiaa ja yleistä sosiaaliturvaa.

Käytännössä siinä perustettiin YK ja NATO.

Maailma on nyt demokraattisempi ja vauraampi kuin koskaan. Mutta tylsäähän sellainen on: yhä suurempi osa eurooppalaisista onkin asiaan kyllästynyt.

Näyttäisi siltä, että Norbert Hofer valitaan Itävallan presidentiksi. Marine Le Pen kilpailee vakavasti toisen kierroksen paikasta Ranskan vaaleissa. Norjassa ja Suomessa äärioikeistopopulistit ovat hallituksessa.

Kroatiassa palautetaan natsijärjestö Ustashan kunniaa. Saksassa protofasistinen AfD saa paikoin viidesosan kannatuksen. Puolassa ja Unkarissa hallitus haluaa avoimesti rajoittaa sananvapautta.

Eihän tämä uutta ole, eivätkä fasistit vielä varsinaisesti vallassa ole moninkaan paikoin.

Mutta mihin pakenee sivistynyt tällä kertaa, jos Schengenin sopimus kaatuu, Britannia vetäytyy viisumimuurin taakse ja Yhdysvaltain presidentiksi nousee demokratian vihollinen?

EDIT 23. toukokuuta: Luotan BBC:n uutiseen. Postiäänten laskemisen jälkeen Van der Bellen on sittenkin voittanut täpärästi Hoferin Itävallassa. Hyvä niin, yksiselitteisesti.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Niko Sillanpää

Eurooppalaiset eivät ole kyllästyneet demokratiaan, vaan vuotaviin ulkorajoihin ja EU:n kyvyttömyyteen saattaa tilanne uskottavasti hallintaan. Esimerkiksi Hoferista ei koskaan tulisi presidenttiä ilman kansainvaellussekoilua. Kreikkalaisilla olisi syytä olla kyllästyneitä moniin muihinkin asioihin, mutta ovat ainakin toistaiseksi pystyneet enemmän tai vähemmän torjumaan äärioikeiston.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"Esimerkiksi Hoferista ei koskaan tulisi presidenttiä ilman kansainvaellussekoilua."

Siihen nähden, että FPÖ:n kannatuksen vankistuminen juontaa jo 1980-luvun lopulle ja tuolloin kannatusta kerättiin haukkumalla maan kotoista sloveenivähemmistöä, niin no, tähän olettamukseen pakolaiskriisin maagisen stimuloivasta vaikutuksesta Itävallan äärioikeistoon vasta vuonna 2016 voi uskoa ihan kuka haluaa.

FPÖ veti ensimmäisen jytkynomaisen vaalimenestyksensäkin jo 1999; aikana, jolloin Itävaltaan rekrytoitiin lähinnä vain vierasduunareita ja senkin suhteen oli jo säädetty uusia rajoituksia. Eivät eurooppalaiset mitään akuuttia pakolaiskriisiä tarvitse äärioikeistolaisiksi heittäytyäkseen. Eivätkä näköjään edes kommunismin uhkaa, koska trendi alkoi heti Neuvostoliiton romahduksen jälkeen.

Toisaalta eipä siellä Itävallassa liittopresidentillä mitään valtaa ole, eli ihan yks lysti kenet valitsevat.

Niko Sillanpää

Yli 50%:n valtakunnallinen kannatus vaatii nyt kuitenkin hieman erityisempiä olosuhteita kuin "jaa, tämä näyttää hyvältä vuodelta äärioikeistolaisuudelle". Tuo erityinen olosuhde oli syksyn kansainvaelluskaaos. FPÖ:n kannatus on sahannut kuten populistipuolueilla yleensä ja puolueestahan fissioitui BZÖ:kin jossain vaiheessa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #32

Eipä sitten tainnut äärioikeiston kannatus kuitenkaan nousta yli 50 prosenttiin.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #39

Niin. Nousi vain 49,7%:iin, ilmeisesti. Jakautunut kansa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Eiköhän se fasismi tule EU:sta itsestään. Kun valtioiden yläpuolella on laki, mikä menee valtioiden lain yläpuolelle, sekä yksi ylimääräinen hallitus ja parlamentti, niin eihän se paikallista demokratiaa edistä.

Ainoastaan jotkut Itä-Euroopan maat ovat uskaltaneet suoraan haastaa nämä. Nyt näyttää, että kansalaiset ovat heränneet myös jossain määrin, mikä on tietenkin erinomainen asia.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Se on hyvä että kansallisten hallitusten yläpuolella on taho josta hakea oikeusturvaa sitten jos omat vaaleilla valitut kalifimme alkavat mielivaltaisiksi ja rajoittamaan kansalaistemme oikeuksia enemmän kuin muissa unionimaissa. Tosin liian harva asia on annettu unionin päätösvaltaan ja ilmankos sellaista kieltolakipolitiikkaa meillä on monessa suhteessa muita enemmän.

Ikävää se olisi jos kansalaisilla ei tätä nykyistä oikeusturvaa olisi.

Nyt omat öyhöttäjämme pyrkivät luomaan vastakkainasettelua kantisten ja maahanmuuttajien välille, tarkoituksenaan syrjiä tänne tulleita.
Historiasta on selvää että se kohtelu joka ensin kohdistetaan vähemmistöihin, laajennetaan ennemmin tai myöhemmin myös kantaväestöön.

Ei totalitarismi silti voita koska sen kannattajat eivät voi pakottaa ketään ajattelemaan tavallaan. Niiden suurin uhka ei ole maahanmuuttajat vaan asioista eri tavoin ajattelevat kansalaiset.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Selvyyden vuoksi: en usko, että Trump voittaa Yhdysvalloissa, enkä edes, että Britannia vetäytyy unionista. On kuitenkin hurjaa, että tällä vuosikymmenellä nämä ovat vakavasti otettavia mahdollisuuksia.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#7

Trump on kuin persut: vetoaa vähemmän tiedostavaan kansanosaan lupailemalla mukavia, syyttämällä ulkopuolisia ja höpöttämällä kansanomaisesti.
Tässä vaiheessa pitäisi olla tavattoman selvää että lupauksiaan se ei voi lunastaa vaan äänensä tuolle antaneet joutuvat pettymään.

Itse asiassa varsinaista asiaa se on puhunut mahdollisimman vähän joten ei voi sanoa onko lintu vai kala.

Sama meno jatkuu sitten ensi vaaleissa. Kuten tähänkin asti.
Yhdysvaltain kaksipuoluejärjestelmä jossa voittaja saa kaiken eikä vähemmistöön jääneen oikeuksista piitata takaa kyllä sen että valitus ei siitäkään maasta tule koskaan loppumaan. Siellä tosin on meitä yleisempää äänestää yhtä hyvin jotakuta vastaan kuin jonkun puolesta.

Niko Sillanpää

Trump voittaa todennäköisesti Hillaryn, jota inhotaan henkilönä siinä määrin laajasti, että Sanders olisi ollut parempi vastustaja Trumpille. Brexit on siinä ja tässä. Jos äänestyprosentti on edes siedettävä, ei pitäisi tapahtua.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #17

"Trump voittaa todennäköisesti Hillaryn, jota inhotaan henkilönä siinä määrin laajasti, että Sanders olisi ollut parempi vastustaja Trumpille."

Kun kerran jopa PJ O'Rourken ja Robert Kaganin kaltaiset uuskonservatiivitkin ovat ilmoittaneet mieluummin syövänsä kuraa ja äänestävänsä Clintonia kuin Trumpia, ja kun viime vaaleissa vankasti Romneyta äänestäneessä Georgiassa ovat Clinton ja Trump tasoissa saman virhemarginaalin sisällä, niin taidan pistää tämän nyt alustavasti muistiin sellaisena "Dewey defeats Truman" -ennusteena.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #29

Head-to-head Sanders pärjää Trumpia vastaan säännönmukaisesti paremmin kuin Hillary, tuossa tuorein mielipidemittaus:

http://www.cbsnews.com/news/cbsnyt-national-poll-h...

Olen lukenut useammankin asiantuntija-arvion, joiden mukaan Hillary on erityisen haavoittuvainen Trumpin odotettavissa olevalle henkilöön menevälle kampanjoinnille. Käynnissä olevat juridiset sotkut eivät varsinaisesti auta asiaa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #29

Trump ohitti ensimmäistä kertaa Clintonin kannatusluvuissa
Demokraattileiri uhkaa ajautua paniikkiin: ”Donald Trumpin valinta olisi katastrofi.”

Teppo Tiilikainen
24.5.2016

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/amerikka/...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #41

Olisihan Bernie kunnon sosialistina parempi ehdokas. Tuohon mielipidetutkimusten keskiarvoon on kuitenkin laskettu hieman epäuskottavia kyselyitä, joissa on muun muassa kovin vähän latinovastaajia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sieltä Itävallasta lähtöisin se pikkuviikseinen korpraalikin oli kotoisin. Mikäli EU:a ei olisi, niin voi vain kauhulla ajatella mikä tilanne olisi nyt Euroopassa, kansanvaellus olisi nykyistä vielä täysin hallitsematomampi. Osa Itä-Euroopaan maista haikailevat takaisin aikaan ennen NL:n hajoamista ja sitä voi verrata pitkaikais-vankiin joka vapautuessaan ei osaa elää järjestäytyneessä yhteiskunnassa, mm. Puola on liukumassa takaisin totatalirismiin, toivottavasti jäsenyys EU:a sen estää.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Pitääpi muistaa että viime maailmansodan jäljiltä Euroopassa oli miljoonittain pakolaisia ja Jugoslavian hajoamissotienkin seurauksena yli miljoona. Ei se Eurooppa siihen kaatunut vaan yhteistyöllä homma hoitui. Niin nytkin.

Niko Sillanpää

Ne olivat Euroopan sisäisiä asioita ja Jugoslavian hajoamissotien aiheuttamasta muuttoliikkeestä 70% palautui takaisin kotiseudulleen konfliktin päädyttyä. Nyt kumpikaan näistä ei tule tapahtumaan. Sorry, but no deal.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

En oikein osaa erotella täällä olevia yksilöitä Euroopan sisäisiin ja ulkoisiin enkä varsinkaan löytää perusteita sille miksi niitä pitäisi kohdella muita huonommin.

Kun pakolainen saapuu maahan ei kenelläkään ole tietoa tuleeko palaamaan vai ei. Niinpä meillä on Karjalan evakoista lähtien jengiä palaamatta vaikka tietääkseni se on nykyisin turvallista seutua jossa ei sodita. Kyllä tänne väkeä mahtuu varsinkin nyt kuin olen toisista blogeista saanut lukea että maalta kaupunkiin tulevien matujen invaasio eli kaupungistuminen pitäisi jotenkin valtiovallan puolesta estää.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #12

Läheisyys, tunteminen, vastavuoroisuus, kohtalonyhteys konfliktissa, jotka saavat asiat luistamaan paremmin. Ei ole olemassa mitään vastaavaa globaalia yhteisyyttä tai yhteyttä.

Käytännössä kukaan ei palaa takaisin kertaluokkaa heikompaan elintasoon (eli kehittyneestä maasta kehitysmaahan), mikä asia on tullut selväksi kuluneen neljännesvuosisadan aikana.

Jos et ole huomannut, Karjala jäi vihollisen haltuun, mikä hankaloitti palaamista. Karjalaiset nimittäin taistelivat tuota vihollista vastaan aseellisesti, mikä on melko huono lähtökohta omaisuuden takaisin vaatimiselle muutaman sadan tuhannen kaatuneen jäljiltä.

Ylipäätään tuo evakkoreestä analogian hakeminen on melkoisen ankeaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #16

#16

Jos nyt jatketaan hieman aiheesta sivuten niin sieltä Karjalasta palasi paljon nuoria miehiä huomattuaan ettei itsenäinen puolustus riittänyt. Ja millä kaikilla vastaavilla perusteilla maahanmuuttoa nyt on vastustettukaan. Hyvinhän nuo tänne mahtui vaikka osa kantiksista kohteli niitä anteeksiantamattomasti.

Mitään globaalia tai paikallista yhteyttä en ole koskaan koettanut erikseen kokea jokapäiväisessä elämässä ihmisten kanssa, olivatpa maahanmuuttajia tai ei. Yksilöitä. Itse toimit kuten parhaaksi näet mutta et voi päättää toisten suhtautumisesta.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #18

Kyse oli kuitenkin saman maan kansalaisista, jotka taistelivat samalla rintamalla. Siitä huolimatta jonkinlaista kitkaa oli, vaikka kyseessä ei edes ollut yksipuolinen elättäminen, vaan tuohon aikaan joutui tekemään töitä elääkseen.

Kokonaiset politiikat ovat hieman suurempien palojen kuin yksilöiden yhteensovittelua ja huomioimista, eli lähestymisesi ei skaalaudu. En olekaan päättämässä kenenkään suhtautumisesta, enkä edes vaatimassa osallistumista mihinkään. Sinä taas olet minuun ja muihin veronmaksajiin nähden tässä suhtautumisessasi kerjuulla by proxy. Minkä dynamiikan ja edellisen viestini pointti olisi hyvä käsittää, tai tosiaan saamme näitä Hofereita ym. lisää riesaksemme.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #16

"Läheisyys, tunteminen, vastavuoroisuus, kohtalonyhteys konfliktissa, jotka saavat asiat luistamaan paremmin."

Niin niin. Kun kerran puhe oli toisen maailmansodan jälkeisestä pakolaiskriisistä noin yleensä, niin puolalaiset pakolaiset eivät Britanniassa aina järin lämmintä vastaanottoa saaneet edes vuoden 1947 laista huolimatta. "Vastavuoroisuus" ja "kohtalonyhteys" olivat hallitsevia ilmiöitä vain juhlapuheissa. Sama meininki itse asiassa jatkuu edelleenkin.

Asiat tietysti on mahdollista saada järjestymään, mutta se totta kai edellyttää etteivät ihmiset ehdoin tahdoin heittäydy rasittaviksi ääliöiksi. Se totta kai pitää paikkansa, että tässä maanosassa se voi olla liikaa pyydetty.

"Käytännössä kukaan ei palaa takaisin kertaluokkaa heikompaan elintasoon (eli kehittyneestä maasta kehitysmaahan), mikä asia on tullut selväksi kuluneen neljännesvuosisadan aikana."

Tuota noin, juuri pääsit toteamasta miten Bosnian ja Kosovon kaltaisiin jättömaihinkin paluuprosentti on ollut häkellyttävän korkea. Mikäli jollakulla olisi mielenkiintoa palauttaa rauhalliset olot Syyriaan tai Irakiin sen sijaan, että kyseisiä seutuja käytetään venäläisten ja turkkilaisten räjähteiden testikenttänä, niin voisi olettaa että paluumuuttokin lähtisi vähän kerrallaan käyntiin. Turha toivo tämäkin tietysti on.

"Sinä taas olet minuun ja muihin veronmaksajiin nähden tässä suhtautumisessasi kerjuulla by proxy."

Shokkiuutinen: myös puhuttelemasi Ketola maksaa veroja.

Ylipäätään tässä maassa on aina lystiä, miten palopuheita pitävät henkilöt kuvittelevat itse olevansa niitä ihan ainoita, joiden lompakkoa valtio kuppaa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #30

Kitkaa on, kuten todettu, paremmistakin lähtökohdista. Varmaankin asioita voidaan järjestää. Eri asia on, ovatko ihmiset halukkaita jakamaan hyvinvointinsa vastikkeetta kenelle tarpeessa olevalle tahansa milloin tahansa.

Bosnian ja Kosovan suhteen sodan lopputulos ja koalitiomaiden jälleenrakennus- ym. elvytyspaketit näyttelivät huomattavaa osaa. Ei sikäli, että siellä olisi erityisen hääviltä näyttänyt edelleenkään joku vuosi sitten ainakaan länsimaihin verrattuna.

Kyse ei ole Ketolan veronmaksusta tai -maksamattomuudesta, vaan siitä, että hänen vaatimuksensa käytännön tasolla rahoitetaan veroja korottamalla (nyt tai tulevaisuudessa) ja/tai hyvinvointia leikkaamalla.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"yhteistyöllä homma hoitui. Niin nytkin."

Tarvittaisiin vain se taikasauva, millä tänne muuttajista tulee arvoiltaan eurooppalaisia. Islamisaatio Euroopassa ei ole mikään uusi ilmiö, Turkki oli joskus kristinuskoinen maa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Lissabonin sopimusta neuvotellessa demokraatit onnistuivat onneksi torjumaan Puolan ehdotukset siitä, että Euroopasta tehtäisiin kristillinen unioni.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Jos täällä Ilkka eri uskontoihin kuuluvat maallistuu tai toisaalta suomalainen liittyä kirkkoon tai islaminuskoon omasta tahdostaan niin sinullapa ei ole siihen asiaan mitään jakoa. Se ei kuulu meille muille. Huolehditaan mieluummin omista eikä toisten asioista.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #14

"Huolehditaan mieluummin omista eikä toisten asioista."

Nuo on jossain määrin yhteneväisiä, jos yhteiskunta on sama (ja niinhän se on, ei se muuten olisi yhteiskunta).

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #15

Yhteiskunta ei tarkoita sitä että kaikilla olisi sama kieli, uskonto tai etninen tausta ja muita sellaisia. Jos tarkoittaa niin oletko huolehtinut että kuulut varmasti oikeaan ryhmään? Ei ole varmaan kivaa jonain aamuna herätä ja huomata olevansa enemmistön mielestä yhteiskuntakelvoton.
Ei ole niin pientä asiaa jonka suhteen ihmisiä ei voisi jakaa vähintään kahteen ryhmään. Me kaikki olemme jossain asioissa vähemmistöä, niin sinäkin.

Parasta mitä moniarvoinen yhteiskunta takaa on se että kenenkään ei ole pakko valita kahden ryhmän väliltä vaan eri ryhmät oppivat elämään keskenään ja olemaan ihmisiksi.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #19

Kai nyt kaikkien pitää kuitenkin puhua samaa kieltä? Eihän kommunikoinnista tule muuten mitään.

Uskonto ei ole tärkeä, ellei se vaikuta arvoihin - Turkki ei ole eurooppalainen ainakaan hallinnoltaan. Uskonnon mukana tulee usein myös nuiva suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin tai muihin uskontolahkoihin.

Suvaitsemattomuutta ei tarvitse suvaita, ja tämä voi näkyä vaikka kontrollina rajoilla...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #23

Pohjois-Amerikan Yhdysvalloissa ei ole virallista kieltä, kuten ei Euroopan Unionissakaan. Englanti nyt on ihmisten kieli muuten vain.

Turkki ei tietääkseni kuulu kumpaankaan mainittuun unioniin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #24

Niinpä niin. Belgiassa on kolme kieltä, ja ovat melkein kuin eri yhteiskuntia, ainakin jos uskomme Freddyä: http://tiinawiik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216904-m...

Sveitsi on myös jakautunut kielialueisiin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Voisko ajatella että ns. fasismi nousee pelosta? Pelatään ulkopuolista uhkaa riittävän paljon, niin nousee "isänmaalliset" ja "vastuuntoiset" voimat sitä vastustamaan. Kun on riittävästi pelkoa, silloin ei ole aikaa eikä haluja ns. järkiratkaisuun. Syntyy kierre josta ei ole poispääsyä muuta kuin uuden katastrofin seurauksena.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vois. Tuolle viimeiselle virkkeellesi on kuitenkin pakko etsiä vaihtoehto.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Itäblokki joutui elämään ns. anturan alla lähes puoli vuosisataa eli lähestulkoon ihmisen koko aikuisiän.

Ei ole vaikeata ymmärtää sitä, että ihmiset eivät halua myöskään kärsiä huonosti toimivasta EU-kokeilusta kymmeniä vuosia sellaisessa kierteessä, josta ei ole poispääsyä, mutta joka joillekin siinä ympäristössä opportunismillaan pärjääville tai ns. idealisteille on hurman täyttymys.

Ihmisten reaktiot voivat syntyä puolalaisen aforismin sisältämästä ajatuksesta: "Kun olet päässyt seinän läpi, mitä aiot tehdä naapurisellissä?" (S. J. Lec)

Eikö se ole vain tervettä vapauden kaipuuta vaihtoehdottomuuden tilalle? Eikö se ole myös lähidemokratian kaipuuta kiinteytyvän ja paisuvan järjestelmä-fasismin ja byrokratian tilalle?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Sananvapauden ja vaihtoehtoisten elämäntapojen vastustaminen ei ole vapauden kaipuuta, kyllä se on juuri sitä pakoa vapaudesta, jonka Erich Fromm mainitsi kirjansa otsikossa, samana vuonna kuin Roosevelt ja Churchill tekivät sopimuksensa:

https://en.wikipedia.org/wiki/Escape_from_Freedom

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vaihtoehtoja haetaan jo niin moneen EU-pohjaisen ongelman ratkaisuun, ettei edes YLE kykene niistä ohjelmaa kasaaman, vaan tyytyy leimakirveeseen: nuijitaan yhtä kerrallaan, niin kukaan ei näe metsää puilta.
Moniongelmaisuuden syitä ei kyetä analysoimaan rehellisesti ja avoimesti, vaan EU "menee seinän läpi vain havaitakseen olevansa naapurisellissä."

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mutta mihin pakenee sivistynyt tällä kertaa ?

Ehdottaisin jotain sivistysvaltiota kuten Suomi , jossa valtaosan asukkaista muodostavat sivistymättömät ihmiset.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Seppo Saari, Eu:a kyllä pääsee irti jos halua on, ei EU ole kuin entinen NL joka väkivallalla alisti itä-blogin maat anturinsa alle. Väite myös huonosti toimivasta EU:a on vailla näyttöä, koska vaihtoaehtoa, sodan jälkeistä sirpaleista Euroopaa ei tosiasiassa ole ollut vaan länsi-Euroopan yhdistyminen alkoi teräsunionin ja NATO.n perustamisista.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Milloinhan päästään EU:ssa nauttimaan kunnolla avoimesta demokratiasta, eli valitsemaan EU:ta johtava komissio ja sen puheenjohtaja avoimilla kansanvaaleilla? Nythän EU:n johto valitaan enemmänkin neuvostotyyliin suljettujen ovien takana. Ehkä vielä jonain päivänä...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Komissio pitäisi korvata parlamentille vastuullisella hallituksella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset