jpvuorela

Tiedätkö EU:n TTIP-tavoitteet?

Kunhan muut marssinaiheet on käsitelty, on varmaan taas aika osoittaa mieltä TTIP:tä, tuota Suurta Saatanaa vastaan.

Epäilemättä kaikki vastustajat ovat täydellisesti selvillä kaikista EU:n tavoitteista ja neuvottelujen nykytilanteesta, mutta annetaan nyt linkki niille, jotka haluaisivat sopimuksesta tulevan mahdollisimman hyvä. EU:n tavoitteet eivät ole salaisuuksia:

http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1230

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tässäpä se taisi olla tämän viikon uutinen. Ja ihan hyvä analyysikin siitä. Saksassa ja Ranskassa pelataan jo ensi vuoden vaaleja varten, eikä TTIP-sopimuksen lobbaaminen todellakaan näyttäisi hyvältä CV:ssä. Todennäköisesti sopimusta haudataan nyt ainakin pariksi vuodeksi. Yhdysvalloissa yksikään presidenttiehdokkaista ei ole uskaltanut alkaa puhumaan sopimuksen puolesta. Se tuskin tulee olemaan myöskään ensimmäinen asia heidän listallaan Valkoisessa talossa.

http://www.hs.fi/talous/a1462158466714?ref=hs-prio...

Greenpeacen mainitsemat vuodetut asiakirjat löytyvät tämän linkin takaa. Pitää itsekin tutustua tarkemmin tuossa iltasella: http://www.ttip-leaks.org/

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vuoto on merkittävä juuri siksi, että nyt saadaan ensimmäisen kerran todellista tietoa vastapuolen aikeista.

Läpinäkyvyyden kannalta tilanne on ollut epäsymmetrinen. Eurooppalaiset ovat julkaisseet kaikki tavoitepaperinsa avoimesti; amerikkalaiset neuvottelijat eivät ole kertoneet omistaan edes oman hallituksensa ministereille.

Yhdysvaltain pyrkimykset näyttävät edelleen olevan osin sellaiset, ettei europarlamentti niitä koskaan hyväksy. Voi olla, että pari vuotta on optimistinen arvio aikataulusta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

JP, näitä peikkoja on helppo markkinoida ihmisille, jotka uskovat kaiken mitä kerrotaan ilman, että hankkisivat itse tietoja tai vaikka käyttäisivät omaa harkintaa.

Minun tietääkseni vapaakauppasopimuksesta neuvotellaan ja neuvottelijoilla ei varmasti ole valtakirjaa tehdä sopimusta. Halutaanko siis, että vapaakauppasopimusneuvottelut pitäisi lopettaa?

Nykyisen USAn lain mukaan hallituksen omistamat alukset pitää valmistaa USA:ssa. Tästä syystä mm suomalaisten telakoiden valmistamia maailman parhaita jäänmurtajia ei voida ostaa USA:aan.

Vapailla markkinoilla kuluttaja päättää ostaako geenimanipuloituja elintarvikkeita. Markkinataloudessa tuote joka ei mene kaupaksi häviää markkinoilta.

Jyrki Paldán

"Vapailla markkinoilla kuluttaja päättää ostaako geenimanipuloituja elintarvikkeita."

Niin, kuluttaja päättää jos se on mahdollista ja jos häntä sattuu kiinnostamaan. Nykyisessä salailun ja tiedottomuuden maailmassa kuluttajavetoinen ohjaus on huono vitsi. Se nimittäin edellyttäisi että vaihtoehtoja on olemassa, ja että tieto tuotteiden ominaisuuksista ja vaikutuksista on saatavilla avoimesti. Yhdysvaltojen elintarvikemarkkinoilla jälkimmäinen ei toteudu käytännössä koskaan ja ensimmäinenkin vain valikoivasti. Jos riittävän suuri osa kuluttajista ei vaadi tietoa näkyville, lopuiltakin katoaa valinnanmahdollisuus.

Markkinoilla on jatkuvasti tilanteita, joissa kuluttajat valitsisivat ihan toisin jos kaikki päätökseen tarvittava tieto olisi saatavilla. Hinnan lisäksi ainakin ympäristövaikutukset, terveysvaikutukset, sekä tuotantoketjussa käytetyn työvoiman olot tulisi tietää, jotta järkevän ostopäätöksen voisi tehdä. Hyvänä esimerkkinä ihmisten tietämättömyydestä ja tiedon vaikutuksesta ostopäätöksiin toimii tämä sosiaalinen testi;

https://www.youtube.com/watch?v=KfANs2y_frk

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #6

Yhdysvalloissahan monet gm-tuottajat ja geenimuuntelun tutkijat vaativat geenimuunnelluille tuotteille pakkausmerkintää, jotta kuluttaja voisi varmasti valita turvallisen ja täsmällisen jalostustavan.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #7

Jep, ja vastaavasti monet toisista vastustavat kaikkea sääntelyä(ml. vaatimus pakkausselostuksista) henkeen ja vereen. Suhteellisen vastikään pinnalle nousi republikaanien vahvasti ajama ehdotus, joka poistaisi lihantuottajilta vaatimuksen painaa edes valmistusmaata tuoteselosteeseen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Greenpeace on kovin huolestunut siitä, että geenimuunnellut tuotteet, joiden vahingollisesta terveysvaikutuksesta ei vielä ole selviä todisteita, pääsisivät markkinoille Eurooppaan.

Itse olisin enemmän huolestunut siitä, että kaupoissa voidaan myydä vapaasti tupakkaa ja viinaa, joiden vahingollisesta terveysvaikutuksista on selvä näyttö.

Jos geenimuunneltujen elintarvikkeiden vahingollisista vaikutuksista saadaan tutkimustietoa, se todennäköisesti vaikuttaa kuluttajien ostotottumuksiin.

Voisiko joku asiaan perehtynyt kertoa kansantajuisesti mikä geenimuuntelussa on vikana?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Asiaan perehtynyt ei tietenkään sellaista voi kertoa. Geenimuuntelu on tähän asti täsmällisin ja vaarattomin jalostustapa.

Toivoisi tietysti, ettei TTIP-keskustelu jämähtäisi sivuseikkoihin, kun varsinaiset ongelmat ovat oikeudellisia ja hallinnollisia.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Suomessa rakastetaan kieltoja ja holhousta paljon enemmän kuin muualla.
Kielletään nyt sitten jatkossakin halukkaita ostamasta gm-elintarvikkeita niin on Suomi niiltäkin osin parempi paikka.
Minkäänlaista vastuuta näiden kieltojen seurauksista ja kustannuksista nämä Innokkaimmat kieltolakimiehet eivät kanna vaan se jää sitten tavallisen rahvaan niskoille.

Toimituksen poiminnat