jpvuorela

Elämän puu on päivitetty

Tiesimmehän me, että elämä jakautuu bakteereihin, arkeoneihin ja meihin aitotumallisiin. Elämän puun tarkempaa päivitystä on kuitenkin odotettu jo jonkin aikaa, kun varsinkin bakteerimaailmassa on tehty niin paljon uusia löytöjä. Eilen uusi elämänpuu sitten julkaistiin:

http://www.nature.com/articles/nmicrobiol201648

Tärkeää on huomata, kuinka pieni porukka tuolla oikealla alhaalla kaikki me aitotumalliset, eukaryootit, olemme: mukaan lukien siis ameebat, tomaatit, sudenkorennot ja ihmiset.

Alkumuodon nykyisestä elämänpuusta piirsi tunnetusti Charles Darwin:

http://www.age-of-the-sage.org/evolution/charles_darwin/tree_of_life.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Pari kuuta sitten tuli Yleltä dokumentti jossa kerrottiin uudesta ihmislajista joka on elänyt Aasiassa yhtäaikaa nykyihmisen ja hopittien kanssa mikä dokkarin mukaan mullisttaa käsityksen siitä koska Afrikasta saapunut nykyihminen syrjäytti muut ihmislajit. Puhuttiinhan siinä ohjelmassa myös näistä hopiteista eli florensinsinihmisistä sekä nykyihmisen ja neanderdalinihmisen risteytymisestä Euroopassa. Mutta niinne puut ja puun oksatvaan kasvaa ja kehittyy. Joskus kyllä tulee mietittyä pitäisikö Eurooppalaisten hävetä sitä että esi-isät ajoivat Neandertalinihmisen parittelemalla sukupuuttoon, mutta diabetes lieenee ihan kelpo vastuunkanto siitä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Täällä meidän naurettavan pienessä oksanhaarassamme tehdään koko ajan uusia löytöjä. Mainitsemasi denisovanihmisetkin keksittiin vasta muutama vuosi sitten.

Aivan uusi asia ovat kaikki muut suurten apinoiden linjat. Ymmärrettävästi pitkään keskityttiin inykyihmisen esi-isien ja muiden ihmislajien etsintään, mutta tottakai näiden 60 miljoonan kädellisvuoden aikana on ollut paljon oksia, jotka eivät ole johtaneet ihmisiin, simpansseihin, gorilloihin, orankeihin, gibboneihin tai muihinkaan nykysukuihin.

Dna-analyysi tuottaa tuloksia paljon yksiselitteisemmin ja nopeammin kuin luiden tuijottaminen. Hieno kirja:

http://www.goodreads.com/book/show/26331595-the-re...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

DNA-analyysi on oiva analyysi historiaamme. Ainakin sen kautta pääsemme ihmispuolella hyvin pitkälle.
Ongelma on se, että on kaksi ryhmää Darvinistit ja uskonlahkolaiset, jossa Jumala synnytti symbolisesti maan ja muut seitsemässä päivässä.
Olen aikaisemmin kommetoinut ihmisen sikiön kehitystä, joka kuvannee aika tarkkaan ihmisolion kehitystä yksisolulisesta tähän moodiin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tämä on se Haeckelin nk. biogeneettisen kehityksen oppi, mutta taitaa olla enemmän taiteellinen, kuin tieteellinen näkemys.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Joo, nykyajan evodevo perustuu tietysti parempaan tietoon materiaalisista tosiasioista, mutta verrattuna muihin tuon ajan tutkijoihin Haeckel oli kyllä jonkin jäljillä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Mietä mieltä muuten olette siitä että DNA analyysillä selvitetty ensimmäinen hypoteettineen nykyihmisten suvun nainen on nimetty raamatun mukaan Evaksi ja ensimmäinen hypoteettinen nykyihmisten suvun mies on nimetty Adamiksi? Tiettyhän nimistä huolimatta heidän vanhempansa edustivat heidelberginihmistä.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Nimistä viis. Mitokondrio-Eeva ja Y-kromosomi-Aatami eivät ole ensimmäinen mies ja nainen, eivätkä varhaisimmat nykyihmiset, vaan viimeisin kaikille nykyihmisille yhteinen edeltäjä maternaalista/paternaalista sukulinjaa pitkin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tässä muuten mainio interaktiivinen elämänpuu kaikille meille aitotumallisille:

http://www.onezoom.org

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olemme melko lähellä lopullista tietoa siitä, miten maapallon elämä syntyi. RNA oli ensimmäinen kopioituja:

https://www.newscientist.com/article/2088006-build...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset