jpvuorela

Euroopan ihmisoikeussopimus ja turvapaikanhakijat

Henkilö, joka asuu maassa, jossa häntä ei vainota ja joka noudattaa Geneven sopimusta ja Euroopan ihmisoikeussopimusta, ei voi vedota oikeuteensa matkustaa toiseen vastaanottajavaltioon.

Venäjän tulee Euroopan neuvoston jäsenenä noudattaa allekirjoittamaansa Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Mikäli Norjan ja Suomen rajaviranomaiset ovat tehtäviensä tasalla, Venäjällä vuosikausia oleskellut voi nähdäkseni hakea Suomesta turvapaikkaa vain vetoamalla siihen, että häntä vainotaan Venäjällä, olipa hänen alkuperäinen kansalaisuutensa mikä hyvänsä.

Ei tämän toteamiseen mitään sopimusmuutoshankkeita tarvita. Poliittisten irtopisteiden keräilyyn vain.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Onhan Venäjäkin YK:n jäsen ja turvaneuvoston pysyvä jäsen. Moni olettaa, että YK:n julistus ihmisoikeuksista on kaikkien jäsenmaiden hyväksymä.
Se, miten kukin maa todellisuudessa noudattaa hyväksymiään, allekirjoittamiaan ja ratifioimiaan sopimuksia, ei taida olla edes vallan vahtikoiran tiukassa tarkkailussa?
Tietääkö joku jo Suomessa, millaiseen vainoon esim. tänne itärajan yli tulijat vetoavat? Kuka tai mikä heitä Venäjällä uhkaa? Kuka siitä meille kertoisi?

Vanhentuneita sopimuksia lienee aika paljon ja Eurooppaa on sanottu ikuisiksi luonnehdittujen perustuslakienkin hautuumaaksi. Päättäjien tehtävä on kai pitää huoli siitä, että sopimukset todella toimivat tässä maailmassa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No mitäpä ne rajaviranomaiset tekee, kun esim. 50 ihmistä saapuu rajalle, sanooko ne, että kansainvälisten sopimusten mukaan ette voi tänne tulla, ja jos Venäjä ei takaisin päästä, ammutaanko ne siihen vai miten toimitaan?

Venäjälle sopimukset eivät nyt viime aikoina ole kauheasti merkinneet, muistaisin, ettei Krimin valloituskaan kuulu kansainvälisiin sopimuksiin.

Aina voi puhua, mutta puheet ja sopimukset eivät välttämättä realimaailmassa toimi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Loogisesti Venäjää ei voi syyttää siitä, että jotkut haluavat sieltä matkustaa Suomeen, jos Venäjä ei ole syyllistynyt minkäänlaisiin sortotoimiin heitä kohtaan. On siis Suomen oma asia huolehtia rajavalvonnastaan ja tarpeellisten matkustusdokumenttien tarkastuksesta. Ilman viisumiahan Suomeen ei pitäisi päästä kenenkään sellaisen, joka on viisumin edellyttämän valtion kansalainen eikä ole lähtömaassaan vaaratilanteessa. Tämä koskee myös venäläisiä itseään.

Kyse ei ole siitä, että "Venäjä ei takaisin päästä", koska ennen kuin Suomen rajamuodollisuudet on viety läpi, kyseiset henkilöt ovat edelleen "Venäjällä". Jos heillä olisi riski tulla ammutuiksi, niin tietysti he sitten olisivat tosiasiallisen turvapaikan tarpeessa. Tällainen lienee nykyoloissa kuitenkin varsin teoreettinen tilanne.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Venäjä päästää sittenkin Norjasta takaisin perusteettomat turvapaikanhakijat edellyttäen, että heitä lennätetään Moskovaan.
On jotkut venäläisetkin saaneet turvapaikkaa Suomesta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Nämä nuivien blogit on aina hassun hauskoja. Venäjällä tuskin päivystävät dosentit tuskin opastavat, että mitään ei vain voi tehdä. Onko venäjä edes turvallinen maa missä yleensä edes voi asua

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Muistaakseni aikoinaan Neuvostoliitosta Suomen puolelle paenneet palautettiin takaisin. Ei tämän pitäisi olla niin vaikeaa nyt kun tilanne Venäjällä on vielä noista ajoista parantunut. Varmaan jo joku blogisteistakin pystyisi tämän todistamaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vain Raivo Roosna ja Alex Lepajoe jäivät palauttamatta tunnetuin seurauksin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Venäjä liittyi Euroopan neuvoston jäseneksi vuonna 1996.

Eiköhän Venäjän rajatilanteessa ole kysymys vastaboikotista:

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1453085554511

Rainer Salejärvi

Hyvä Jari Pekka Vuorela

Ihan uteliaisuuttani kyselen, mikä on se Suomen ja Venäjän valtiota samanaikaisesti velvoittava nimenomainen säännös, jonka perusteella on mahdollista vetää johtopäätös esimerkiksi siihen, että:

“Henkilö, joka asuu maassa, jossa häntä ei vainota ja joka noudattaa Geneven sopimusta ja Euroopan ihmisoikeussopimusta, ei voi vedota oikeuteensa matkustaa toiseen vastaanottajavaltioon” kuten blogissasi kerroit

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Vuotavilla raja-asemilla tulisi sallia vain tilausajot henkilöliikenteessä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tarkoitatko, että omalla autolla ei saisi ylittää rajaa?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#7/JR:

Onhan meillä tietääkseni viisumijärjestelmä. Miksi sitä ei voi soveltaa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Viisumia ei tietenkään voi edellyttää henkilöltä, joka hakee turvapaikkaa sillä perusteella, että häntä vainotaan maassa, jossa hänellä on oleskelulupa.

Mikään ei käsittääkseni kuitenkaan estä kysymästä, vainotaanko sinua nimenomaan siellä, missä asut.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #12

→ #12/JPV: "Mikään ei käsittääkseni kuitenkaan estä kysymästä, vainotaanko sinua nimenomaan siellä, missä asut."

Tuo voisi olla oivallinen menettely. Varsinkin jos Venäjälle annetaan mahdollisuus pikavastaukseen tyyliin rasti ruttuun: vainoamme / emme vainoa. Lähtöoletukella, ettei vainota, jos vastausta ei heti tule tunnin sisällä. Kyllä ison maan sanaan on luotettava.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset