jpvuorela

Järjen hiventä Amerikan maalta

Thomas L. Friedman on New York Timesin kolumnisti, joka on kiertänyt maapalloa asiakysymysten äärellä enemmän kuin juuri kukaan.

Yllättäen hänen uusimmassaan kolumnissaan on puhe Euroopan unionista, vaikka hän arvaakin aiheen karkottavan monia.

Friedman oli jutellut Davosin kokouksessa brittien entisen Labour-ulkoministerin ja nykyisen International Rescue Committeen puheenjohtajan David Milibandin kanssa. USA on ottanut vastaan vain pari tuhatta Syyrian sotaa paenneista miljoonista. Friedman päätyy nyt neuvomaan suorasanaisesti Barack Obamaa:

 

"Syyrian, Somalian, Eritrean, Malin, Tshadin ja Jemenin romahdus ja meidän kaappauksemme Libyassa, Irakissa ja Afganistanissa ... on avannut suurimman pakolaiskriisin toisen maailmansodan jälkeen. Tämä siirtolaisten ja pakolaisten hyökyaalto ... horjuttaa kaikkia naapurimaiden säädyllisyyden saarekkeita: Tunisiaa, Jordaniaa, Libanonia, Kurdstania ja Turkkia. Ja nyt se syö myös EU:n kudosta.

...

Obama ei aiheuttanut tätä Syyrian ongelmaa, eikä hän voi sitä yksin ratkaista – mutta ei se ratkea ilman USA:n johtajuutta ... Meidän on harkittava uudelleen jonkinlaista US/EU/NATO - turvavyöhykettä Syyrian ja Libyan sisällä ... Ei tämä ole ... ilmaista, mutta paljon kalliimmaksi käy antaa pakolaiskatastrofin murentaa Euroopan unioni."

 

Saapa nähdä, vieläkö presidentti jaksaisi viimeisenä vuonna yrittää jotakin tällaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Vaikka ei mikään onnen ihmemaa olekaan, on Yhdysvallat on jo muutamaan kertaan verellään pelastanut Euroopan. Ja kylmän sodan aikaan takasi tarvittavan vastavoiman Euroopassa Neuvostoliiton pyrkimyksiä vastaan.

Pahan paikan lähestyessä tekee niin taas kerran. Vakaa Eurooppa ja maailma on niin EU:n kuin USA:nkin yhteinen etu.

Esa Ketola

Terve,
Lahes joka asiassa aikaisemmin erimielta kanssasi olleena olen samaa mielta.
Yhdysvallat on vakaasti maailmaa pelastamssa. Kysymys on: onko jokin muu maa maailmassa kantanut vastuuta heidan kanssaan aidosti vai poliittisesti

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ilmeisesti et ymmärtänyt lukemaasi, mutta Friedman ja minä kiitämme luottamuksesta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Euroopassa ei nähdä metsää puilta. Kaukaa Amerikasta näkee näköjään paljon tarkemmin.

P.S. Suomalainen suvaitsevaisto kyllä tulee pahoittamaan mielensä USA:n puuttumisesta pakolaiskriisin laajenemiseen.

Juha Merisaari

Kaikki mitä Yhdysvalloista puhutaan on totta ja kaikki mitä Yhdysvalloista puhutaan on valhetta.

Yhdysvaltojen ulkopolitiikan perusteet eivät ole juurikaan riippuvaisia presidentin vaalien tuloksesta, rebuplikaani tai demokraatti ei suurta eroa. Ehkä jollakin yhden kahden vaalikauden välillä jotain hienosäätöä voi tapahtua. No, tietysti poika Bush oli pohjanoteeraus. Mutta kyllä Nobel komiteakin osaa mokata, kuten olemme saaneet havaita.

Noam Chomskyn teos "Maailman valta vai maailman loppu" on yksi, Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa ja sen ulkopoliittista historiaa avaava teos. Ainakin se todistaa sen, että Yhdysvalloilla on maailmalla hommia tulevaisuudessakin. Ehkä juuri silloin kun Euroopassa seistään "tumput suorana", sillon kun pitäisi jo toimia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset