jpvuorela

Donald Trump on fasisti, yksiselitteisesti

Umberto Eco, joka tuntee Italian historian ja on viimeksi kirjoittanut Berlusconin ajasta, on määritellyt fasismin eräiden peruspiirteiden yhdistelmäksi.

Näitä ovat esimerkiksi erilaisuuden ja ulkopuolisten pelko, kansallisen nöyryytyksen pelko, toiminnan kultti, aggressiivisen maskuliinisuuden kultti, kyvyttömyys sietää kritiikkiä ja vetoaminen alemman keskiluokan turhaumiin.

Tuntuuko tutulta Suomessa? Kyllä, mutta vaara siitä, että suomalaispoliitikosta tulisi maailman merkittävin valtiomies, on vähäinen.

Donald Trump on kuitenkin vakavasti otettava ehdokas Yhdysvaltain presidentiksi. Viime kuukausien öykkäröintiensä seinähulluksi huipennukseksi hän on nyt ehdottanut, kirjaimellisesti, että Yhdysvaltojen tulisi kieltää muslimien, kaikkien muslimien, maahanpääsy.

Fasisti on liian vähän sanottu. Selvä natsihan tuo on, mutta käytetään nyt kuivempaa otsikkoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Näitä ovat esimerkiksi erilaisuuden ja ulkopuolisten pelko, kansallisen nöyryytyksen pelko, toiminnan kultti, aggressiivisen maskuliinisuuden kultti, kyvyttömyys sietää kritiikkiä ja vetoaminen alemman keskiluokan turhaumiin.

Putin!

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Trump lienee narsisti tai jopa psykopaatti.

USA:n lopullinen romahdus on edessä mikäli tulee valituksi.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Itselleni Trump on tuonut melkein rajattoman määrän huumoria keskusteluun. Hänen ajatuksensa keskustella Bill Gatesin kanssa "internetin osittain sulkemisesta" oli hulvaton. Toki asiat mitä hän sanoo, kuten muslimien totaalinen evääminen ovat perustuslain vastaisia sekä pelottavia, mutta on se myös mustalla tavalla naurettava.

Vaikeahko on ennustaa kuinka vaaleissa tulee käymään, mutta uskoisin Demokraattien toivovan Trumpia vastustajaksi. Vaikka hän ratsastaa kovassa kannatushuipussa, ei Trump kykene haastamaan realistisesti esmi. Clintonia. No, mitä vain voi tapahtua, mutta jos Trump Republikaanien ehdokkaaksi nousee, voi Demokraatit jos ei nyt korkata shamppanjaa, mutta ainakin laittaa pullot jäähän.

Republikaaneilla on täysi työ haastaa tulevissa vaaleissa Demokraatit vaikka heidän ehdokkansa olisi koko kentän hyväksymä. Mutta Trumpin kanssa, joka jo nyt on vieraannuttanut melkoisen siivun "vähemmän konservatiivisista" Republikaaneista, on tehtävä melkein mahdoton. Nukkuvat äänestäjätkään eivät ole se ratkaisu, sillä Clinton on tehnyt hyvää työtä aktivoidakseen suuren osan Latinoista jotka aiemmin uurnille eivät saapuneet.

Mielenkiintoista seurata kuinka paljon sekopäistä settiä Trump ehtii vetää ennen ehdokkaan valitsemista. Hän on ottanut jo melko hyvän kaulan Ben "pyramidit ovat viljasiiloja" Carsoniin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jopa keskitien republikaanikolumnisti Ross Douthat on jo kutsunut Trumpia avoimesti fasistiksi. Ben "kiinalaiset siellä Syyriassa huseeraavat" Carson on vahvassa nousussa.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Kyllä, kovassa nousussa. Tarkoitinkin että Trump on vetänyt kaulaa sekopäisten asioiden sanomisessa. Kumpikin, Carson ja Trump tuntuvat pelaavan "sano mahdollisimman värikästä huttua ja ihmiset seuraavat" strategiaa.

Eräs tuttuni joka on äänestänyt yli kaksi vuosikymmentä Republikaaneja sanoi antavansa äänensä Demokraateille jos Trump on ehdokkaana. Tämä on yksi niistä asioista joka Republikaanien leirissä tuntuu aiheuttavan huolta. Joka vaaleissa molempien puolueiden kannattajista osa jättää äänestämättä koska ehdokas ei miellytä. Tämä on vääjäämätöntä ja se tiedostetaan yleisesti. Puoluekannatus on kuitenkin erittäin kova ja onkin harvinaista että Republikaani äänestää oman puolueen ehdokasta vastaan. Trump on ilmeisesti saanut osan äänestäjistä niin varpailleen että he luopuvat puolueuskollisuudesta ja äänestävät aktiivisesti Trumpia vastaan.

Nämä viimeöiset pressitilaisuudet eivät asiaa auta. Trumpilla on jo punaniska konservatiivien äänet. Miksi hän sanoo jotain näin typerää koska se vetoaa vain siihen osaan äänestäjistä jotka jo ovat hänen takanaan? En tiedä, politiikka on hullua ja äänestäjät joskus menevät sen kovaäänisimmän perässä. Mutta Trumpin sekopäisyys näyttää olevan jopa liian rajua. Siksi en pidä hänen mahdollisuuksiaan realistisena.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Epäilemättä Trumpin suosio kertoo myös siitä mikä on toisten republikaaniehdokkaiden taso.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Tai.. Sitten se kertoo siitä että rahalla saa medialla pääsee. Fox, joka on konservatiivien äänitorvi tekee kaikkensa jottei tasapuolisuus näkyvyydessä toteutu.

http://www.politico.com/blogs/media/2015/05/fox-ne...

http://rare.us/story/fox-news-continues-to-blackou...

Mä en luota piirun vertaa Trumppiin ja jos mahdollista niin vielä vähemmän Clintoniin.

Sitäpaitsi Trumpin ehdokkaaksi lähtöä edelsi puhelinkeskustelu itsensä B.Clintonin kanssa... Puhelussa lukemani mukaan Clinton kehotti Trumpia pyrkimään GOP:ssa vaikutusvaltaisempaan asemaan. Ja antoi muutenkin neuvoja. Miksiköhän..Trumpilla ja Clintoneilla on pitkä suhde keskenään jo vanhastaa. Trump on lahjoitellut fyrkkaa pariskunnan projekteihin ja säätiöön.

http://uk.businessinsider.com/bill-clinton-donald-...

https://www.washingtonpost.com/politics/bill-clint...

Rva Clintonin taustavaikuttajana myös toimii neokonservatiivi pamppu Robert Kagan, haukka Nulandin aviomies ja PNAC ajatuspajan johtohahmo. Siinä yksi syy miksi en luota Clintoniin... Enkä Trumppiin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vakavasti otettavista nykymaailman johtajista Barack Obama on ylivoimaisesti järkevin. Olkoonkin, ettei siihen paljon vaadita. Republikaanipuolue olisi täysin valmis peruuttamaan terveydenhuoltouudistuksen ja pysäyttämään kaiken julkisen vallan toiminnan liian kalliina.

Jos maailma välttää hirvittävimmän katastrofin, eli republikaanin valinnan, jäljelle jää ongelma siitä, aikooko Clinton tehdä Syyriasta uuden Vietnamin eli ikuisen pommikonesodan paikallisten kannattamia maastosissejä vastaan.

Tietenkään Syyriassa ei ole kokonaista "kansallista" vapautusrintamaa, mutta hiukan hirvittää, jos jo vuosi ennen vaaleja ilmoitetaan, että jatketaan vaan entiseen malliin.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Oletetaan, että Trumpin ehdotus menisi läpi.

Miten käytännössä todettaisiin, että joku henkilö on uskonnoltaan muslimi? Ainakaan Suomen passeissa ei ole mainintaa sen omistajan uskonnosta, koska uskontoa pidetään yksityisasiana. Luultavasti myös muiden länsimaiden passien kohdalla on sama juttu.

Tarkoittaisiko tuo sitä, että kaikilta tietyistä maista tulevilta henkilöiltä evätään maahanpääsy? Vai estetäänkö maahanpääsy siksi, että maahantulevalla ihmisellä on epäilyttävä islamilaiselta kuulostava nimi, vaikka hän ei pakosti tunnustaisikaan islaminuskoa?

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Trumpin äänestäjäkunta ei varmaan kaipaa ketään USA:n ulkopuolista maahansa, joten no problem!

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Voit olla oikeassa. Samaan aikaan kun presidenttiehdokas Trump vaatii muslimeille porttikieltoa USA:an niin businessmies Trump harjoittaa liiketoimintaa islamilaisissa maissa:

http://www.ibtimes.com/political-capital/donald-tr...

"His company's on-the-ground dealings in various Muslim countries are a key part of his empire -- one he first built through his dealings with the Saudi royal family."

"Today, even as Trump barnstorms the United States denouncing Muslims, his company continues to do big business in the same countries from which he wants to ban emigrants. For example, Trump’s portfolio boasts about major golf resorts that his company is spearheading in Dubai, the largest city in the United Arab Emirates."

Toisin sanoen yhdellä kädellä Trump vaatii tiukkaa linjaa suhteessa Yhdysvaltoihin pyrkiviin muslimeihin ja toisella kädellä hän on valmiina pitämään liikesuhteita yllä islamilaisiin maihin. Mielestäni hänen toimintansa on joko tekopyhää tai jakomielitautista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kyse ei ole pelkästään USA:n ulkopuolisista. Trumpin toimistosta on vastattu kyselyyn, että edes matkalla olevia USA:n muslimikansalaisia ei pitäisi päästää takaisin.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #15

Olettaen, että Trump valittaisiin presidentiksi ja hän ajaisi muslimikieltoa, joka koskee myös USA:n islamilaisia kansalaisia, niin hänelle tulisi ongelmia sellaisen pienen asian kanssa kuin Yhdysvaltain perustuslaki. Muslimikielto luultavasti rikkoo USA:n perustuslain ensimmäistä lisäystä:

https://www.law.cornell.edu/constitution/first_ame...

"Amendment I

Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the government for a redress of grievances."

Trumpin idea rikkoo uskontojen vapaata harjoittamista vastaan ja siten se on luultavasti ensimmäisen lisäyksen vastainen. Sitä ei varmaankaan voitaisi ajaa normaalina lakina läpi.

Lopuksi vielä Yhdysvaltain perustuslakiasiantuntijoiden mielipiteitä Trumpin muslimikiellosta:

http://www.nbcnews.com/politics/2016-election/law-...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #17

Voidaan ihan huoletta sanoa, että uskonnonvapaus on koko Yhdysvaltain itsenäistymisen ja perustuslain kirjoittamisen tärkein syy, aihe ja perusta. Pienintäkään mahdollisuutta Trumpin ehdotuksen toteuttamiseen ei tietenkään ole. Ehdotus sinänsä on kuitenkin osoitus siitä kuinka vakava vaara fasismi on. Tällainen voi todellakin tulla mieleen suuren puolueen presidenttiehdokkaalle.

pekka numminen

Jokainen muslimienemmistöinen maa on määritelmän mukaan ja käytännössä fasistinen. Joten yhden maan fasisti ei halua ottaa vastaan toisten fasistimaiden kansalaisia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kuten yllä kommentoin, kyse ei ole ollenkaan siitä, minkä maan kansalainen kukin on. Trump ei päästäisi takaisin edes amerikkalaisia muslimeja.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

ABC:n haastattelussa Trump perääntyi nyt sen verran, että amerikkalaiset sentään pääsisivät takaisin.

Euroopan poliittiset johtajat ovat kiinnostavan yksimielisiä. Maailmassa on yksi niin oikeistolainen poliitikko, että edes David Cameron ei löydä hänestä mitään puolustettavaa.

pekka numminen

Kun perusteeksi otetaan kaikki maailman muslimienemmistöiset valtiot, niin tällä perusteella väitän, että...

jos kasataan suuri joukko satunnaisesti valittuja muslimeja ja perustetaan valtio, niin tämä valtio on fasistinen/rasistinen. Tämä johtuu siitä, että muslimit ryhmänä ja yksilöinä kannattavat, tai eivät ainakaan vastusta, fasistista/rasistista islamilaista politiikkaa.

Joten, koska muslimit ovat enemmän tai vähemmän radikaaleja/fanaattisia uusnatseja/fasisteja, heidän maahantulonsa estämisen voi perustella natsismin/fasismin vastustamisena.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #21

Voihan juutalaisten joukkomurhankin perustella sillä, että monilla heistä on paljon rahaa ja vaikutusvaltaa kulttuuripiireissä. Kuumatkat voi perustella sillä, että sieltä saa helposti juustoa.

Mikäli olit vakavissasi, kommenttisi on kuitenkin klassinen rasistinen, sovinistinen, xenofobinen yleistys. Ei rajatarkastukseen tule sen kummemmin valtio kuin uskontokuntakaan vaan liikkeellä oleva ihminen.

Missähän kantimissa amerikkalainen tiede ja tekniikka olisivat, jos maahan ei olisi päästetty saksalaisia ja venäläisiä pakolaisia vedoten siihen, että he "eivät ainakaan vastustaneet" natseja ja kommunisteja?

Käyttäjän teemuru kuva
Teemu Ruippo

Trump on brändäämisen ammattilainen ja tietää miten tehdä mielikuvamarkkinointia. En väitä etteikö Trumpilla olisi oikeasti huolestuttavia mielipiteitä, mutta Trumpin "kovistelu" lienee suurelta osin laskelmointia äänisaaliin maksimoimiseksi.

Mitä machomman imagon Trump saa itsestään luotua ja mitä enemmän hän saa nostettua julkiseen keskusteluun kansalaisten pelkoa ruokkivia aiheita, sitä paremmat mahdollisuudet hänellä on asiaosaamiseen nojaavaa Hillary Clintonia vastaan.

Toimituksen poiminnat