jpvuorela

Kidutusta ja terrorismia ei voi verrata

Entinen varapresidentti Dick Cheney lienee oikeistolaisin ja ihmisoikeuksista piittaamattomin valtiomies pohjoisella pallonpuoliskolla puoleen vuosisataan.

Sunnuntaina hän kommentoi NBC:n Meet the Press -ohjelmassa väitteitä Bushin hallituksen epäinhimillisistä ja tuloksettomista kuulustelumenetelmistä. Nehän hirvittivät presidenttiä itseäänkin niin, että hän määräsi osan niistä lopetettaviksi. Cheney vastusti päätöstä ankarasti.

Nyt hän sanoo, että tekisi samoin vaikka heti. Argumentti on kummallinen. Hän nimittäin vertaa WTC-iskun hirvittävyyttä vesikidutukseen ja sanoo:

“There is no comparison between that and what we did with respect to enhanced interrogation.”

Jos niitä ei voi verrata, miksi hän vertaa.

Siksi, että hän haluaa kääntää huomion pääasiasta. Kidutusta ei voi, saa eikä pidä verrata terrorismiin. Kyse on asioista, jotka sivistyneessä yhteiskunnassa ovat kaikissa tilanteissa ehdottomasti kiellettyjä. Ehdottomasti, mihinkään vertaamatta. Sivistystä ei voi puolustaa luopumalla siitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tiettävästi Donald Rumsfeld oli aloitteen tekijänä George Bushille kun pidätettyjen terroristiepäiltyjen kuulusteluissa ei oikein saatu kunnolla tuloksia. Julkisuuteen tuli tieto, että hän oli esittänyt asian lyhykäisesti:
"Let's get a bit more tough with these guys!"

CIA piti tiukasti kiinni siitä, että Amerikan mantereella ei harjoitettu samoja menetelmiä eikä aivan kaikkea edes Guantanamossa. Kun WTC-iskujen pääarkkitehdiksi epäilty Khalid Sheikh Mohammed pidätettiin, hänen siirtämistään pois Pakistanista pitkitettiin ja syyksi kerrottiin, että alustavat "keskustelut" hänen kanssaan halutaan pitää siellä paikan päällä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kiduttajien sairauslomakustannukset lienevät siten pienemmät mm. Pakistanissa kuin Yhdysvalloissa.

Yleisiä sairauslomien syitähän kiduttajilla ovat staattisten ja epämukavien työasentojen aiheuttamat jännitystilat kehossa, murtumat rystysissä sekä jännetuppitulehdukset jatkuvien iskujen antamisesta nyrkein ja kämmenin. Lisäksi rasitteena ovat hetkittäin myös kidutuksen kannalta epämukavat työajat.

Näin ollen myös kiduttaminen kannattaa teettää ns. halpatuotantotyömaissa. Siellä kun työsuojelulliset seikat eivät ole pääosassa.

Käyttäjän sikandertuomas kuva
Tuomas Sikander

Voi hyvänen aika.
Voiko sitä samaa hanuria sekä moittia sormi pystyssä että silitellä ja pussailla yhtaikaa?
Jonkinlainen analogis-skitsofreeninen moniajo menossa?

;-)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kumpi on mielestäsi pahempi, 400 metrin aidat vai moukarinheitto? Vai onko vertailussa jotain outoa?

Atti Ylänen

Nimenomaan ei vertaa.
Voisikohan Dick Cheney mahdollisesti tarkoittaa, että terroristien teot ovat niin julmia, ettei niistä ja vesikidutuksesta voida puhua edes samassa lauseessa?

Näin minä sen ymmärsin.

Voisihan USA:kin kohdistaa pommitukset nimenomaan siviilikohteisiin ja aloittaa sotavankien teloitukset.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Cheney itse oli Meet the Pressissä ainoa, joka niistä puhui samassa lauseessa.

Atti Ylänen

Pakkohan ne nyt on laittaa samaan lauseeseen, jos halutaan tähdentää niiden olevan vakavuusasteiltaan niin eri maailmoista, ettei niistä voi puhua samassa lauseessa, eikä niitä voi verrata.

Sinäkin kirjoitit niistä otsikossasi samassa lauseessa. Hyi! Niin ei saa tehdä!

Ihan oikeasti. Miten tällaista yksinkertaista asiaa pitää selittää ja selittää? Etkö todellakaan ymmärrä?

Vesikidutus on pientä verrattuna elävän ihmisen sytyttämiseen tuleen, tai homojen roikottamiseen 30 metrin tornista ja irti päästämiseen, tai naisten ja lasten raiskaamiseen ja tappamiseen, tai pään irti sahaamiseen, tai itsemurhapommituksiin, tai vääräuskoisten alistamiseen ja joukkomurhiin.

Sinä olet mitä ilmeisimmin pasifisti ja idealisti ja näet väkivallan käytön yksiselitteisesti pahuutena. Mutta jos joku sinun rakkaasi joutuisi jihadistien vangiksi, olisit sinäkin valmis vaatimaan väkivallan käyttöä saadaksesi rakkaasi vapaaksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #7

Mahtaa kuvatonta nimimerkki Ylästä nyt harmittaa, kun Yhdysvaltain hallitus on nimenomaan kieltänyt nuo Rumsfeldin ja Cheneyn suosimat menetelmät.

Toimituksen poiminnat